Kategórie
 
 
 
 
 
 

Akú podlahu vybrať do kuchyne?

Kuchyňa je nepochybne jedným z najfrekventovanejších priestorov v domácnosti. Nielen preto by sme mali výberu podlahy venovať patričnú pozornosť. Okrem osobných preferencií a vzhľadu je potrebné zvážiť aj jednotlivé výhody a nevýhody každého materiálu. Ktorý je pre vás ten najlepší? 

Dlažba do kuchyne

Drevená podlaha

Drevo dodáva interiéru pocit tepla domova a má v ňom nezastúpiteľné miesto. Ako to však je v prípade drevenej podlahy? Drevo je napríklad vhodné pre alergikov, nakoľko sa takmer nenabíja statickou elektrinou, čo znamená menej prachu. Je tiež teplé na dotyk, čo je pre mnohých neprekonateľný argument. No s drevenou podlahou sa dnes už veľmi často nestretnete. 

Kvalitná drevená podlaha môže byť aj dobrým zvukovým a tepelným izolantom. To sa však priamo odráža na jej cene. Obľúbené sú domáce dreviny, ale aj exotické druhy, ktoré sú o niečo odolnejšie, najmä voči vlhku. Veľmi dôležitá je aj kvalita prevedenia. Pravdepodobne ste už niekedy kráčali po vŕzgajúcej drevenej podlahe. 

Pozor, aby ste si na seba drevenou podlahou v kuchyni neuplietli bič. Je totiž potrebné sa o ňu pravidelne starať, od čoho priamo závisí vzhľad a životnosť podlahy. Nižšiu odolnosť obhajujú jej zástancovia jednoduchým prebrúsením a nalakovaním v prípade poškodenia. Avšak úprimne, stoja vám tieto starosti za to? 

Laminátová podlaha

V prípade laminátu sa môžete stretnúť s názorom, že patrí medzi tie odolnejšie materiály, a preto je vhodný aj do kuchyne. No povedzme si na rovinu, pri dnešných možnostiach ide o jednu z tých horších volieb. Pri výbere laminátovej podlahy je potrebné dbať na triedu kvality. Laminát nižšej triedy nie je veľmi odolný voči mechanickému poškodeniu. Dôležitá je tiež jej pravidelná údržba. 

Ak sa totiž laminátová podlaha poškodí, je potrebné ju kompletne rozobrať. Opäť sa môžete stretnúť s argumentom, že v prípade potreby ju môžete jednoducho vymeniť. Podľa nás by však podlaha mala v prvom rade spĺňať svoj praktický účel a nepridávať na starostiach. 

Slnečné žiarenie spôsobuje vyblednutie laminátovej podlahy, na výber máte dokonca z viacerých motívov. Laminát je nepochybne chladnejší než drevo a vinyl. Zachováva si však konštantnú teplotu. Ak je schopnosť podlahy izolovať zvuk jednou z vašich najdôležitejších podmienok pre novú podlahu, laminát rozhodne nie je šťastnou voľbou. 

Kuchynská dlažba

Dlažba v kuchyni patrí v slovenských domácnostiach medzi tie najobľúbenejšie riešenia. A niet sa čomu diviť. Kvalitná dlažba oproti ostatným materiálom ponúka naozaj vysokú odolnosť. V kuchyni sa často niečo rozleje alebo rozbije, čo pre dlažbu nie je žiaden problém. Kuchynská dlažba vám tiež pomôže splniť vysoké hygienické nároky na tento priestor. 

Dôležitým faktorom pri výbere dlažby je aj oteruvzdornosť, ktorú hodnotíme na škále od 1 do 5, pričom 5 znamená najvyššiu odolnosť. Vhodná oteruvzdorná dlažba do kuchyne je napríklad z gresového materiálu. 

Prepojenie kuchyne a obývacej miestnosti je dnes dlhodobým trendom, vhodné je preto použitie rovnakej dlažby v oboch častiach. To vám pomôže priestor zjednotiť a opticky zväčšiť. Dlažba patrí medzi na dotyk chladnejšie materiály, môžete ju však skombinovať s podlahovým kúrením. 

Najlepšia podlaha na podlahové kúrenie

Ďalšou kľúčovou súčasťou výberu vašej novej podlahy do kuchyne je prítomnosť podlahového kúrenia. Nie každý materiál je totiž pre podlahové kúrenie vhodný. Každý má iné vlastnosti a tepelný odpor. Ten napríklad priamo vplýva na efektivitu vykurovania, a teda koľko tepla podlahou prenikne. 

Pri vinyle a lamináte na to najviac vplýva hrúbka povrchovej vrstvy. Drevo a korok majú tepelný odpor najvyšší.V prípade drevenej podlahy je potrebné dbať na to, aby k tomu bola určená výrobcom. Drevo sa v teple mierne rozpína, čo môže byť problém aj pri niektorých ďalších materiáloch. 

Jednoznačným víťazom ako dlažba na podlahové kúrenie je gresový materiál. Ten sa rýchlo zohreje a má najúspornejšiu tepelnú vodivosť. Naopak, v horúcich letných mesiacoch vám gresová dlažba pomôže priestor trochu schladiť. Kladenie dlažby na podlahové kúrenie je navyše jednoduché a pri kvalitnom prevedení získate dlhodobú istotu výnimočných vlastností s minimálnou údržbou. 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia