Kategórie
 
 
 
 
 
 

Vyberte si nábytok do kúpeľne, ktorý vydrží roky

Pri rekonštrukcii nám kúpeľňa zvyčajne ponúka menej plochy než ostatné priestory. V rámci interiérového dizajnu má však rovnako dôležitú úlohu ako spálňa či kuchyňa. Ako si zariadiť štýlovú kúpeľňu, v ktorej budete mať aj dostatok úložného priestoru? Správnym výberom a kombináciou nábytku do kúpeľne dosiahnete zázraky.

 

Spoznajte priestor kúpeľne

Plánovanie je neodlučiteľnou súčasťou každej rekonštrukcie. Zamyslite sa najprv, aký priestor máte k dispozícii a čo všetko sa nachádza vo vašej kúpeľni. Samozrejme, inak vyzerá kúpeľňa v garsónke a inak v dome pre štvorčlennú rodinu. Každá sa však dá využívať naplno a efektívne.

Skúste si malé cvičenie. Dôkladne premerajte všetky časti kúpeľne. Myslite aj na priestor v blízkosti dverí, vstup do sprchy, umiestnenie okna a podobne. Získate tak základný prehľad o veľkosti kúpeľne. 

V tejto fáze tiež zistíte, či potrebujete nábytok na mieru alebo výber skriniek a sanity zvládnete aj sami. Dajte si pozor aj na to, do akej vzdialenosti sa otvárajú šuflíky a či si nebudú zavadzať s ostatným vybavením kúpeľne. 

Aký kúpeľňový nábytok potrebujete? 

Medzi základné prvky kúpeľne patrí: 

  • umývadlo a skrinka pod ním

  • vaňa alebo sprchovací kút

  • kúpeľňový nábytok

Na odkladanie nevyhnutných vecí najčastejšie využijete práve skrinku pod umývadlom. V mnohých, najmä priestrannejších kúpeľniach, však tento priestor nájdete častokrát prázdny alebo naopak, nachádza sa pod ním práčka. Odkladací priestor musíte vytvoriť na inom mieste. 

Aké prvé rozhodnutie vás čaká v prípade kúpeľňového nábytku? 

Premyslite si, či chcete voľne stojaci nábytok alebo nábytok pripevnený na stenu. Otázkou tiež je, aký štýl hľadáte a či vám viac vyhovuje jednoduchý dizajn alebo pestrejšia kombinácia farieb, vzorov a materiálov.

Využívajte úložisko v kúpeľni efektívne

Pokiaľ ide o úložný priestor, samozrejme, nie každý byt má rovnaké možnosti. Vždy je potrebné pracovať s tým, čo máme. Mať v kúpeľni len tie najnevyhnutnejšie predmety by malo byť vašim stálym cieľom. Kúpeľňa tak pôsobí voľnejšie a minimalisticky. 

Mnoho z vecí, ktoré skrývate do skriniek, v skutočnosti používate iba jeden alebo dvakrát za mesiac. Nájde sa pre ne možno miesto v inej miestnosti? Napríklad skriňa v blízkej chodbe vám môže výrazne pomôcť kúpeľňu odľahčiť. 

Ideálny materiál nábytku do kúpeľne 

Kúpeľňový nábytok je vystavený vyššej vlhkosti, ktorá môže z dlhodobého hľadiska ovplyvniť jeho životnosť. Pri výrobe nábytku sa na to dnes už štandardne prihliada. 

Cenovo výhodnejším variantom je nábytok z drevotriesky so špeciálne upraveným laminátovým alebo vinylovým povrchom. 

Vhodné je aj použitie dreva s povrchovou úpravou. V tomto prípade ide o tú drahšiu možnosť. 

Najdôležitejšie časti nábytku do kúpeľne sú jeho kovové spoje a časti. Tie by mohli časom hrdzavieť a kaziť sa. Preverte u výrobcu z akého sú materiálu a tiež si dajte pozor na kvalitnú montáž nábytku. 

Pri výbere materiálu vrchnej dosky môžete zvoliť aj luxusnejší materiál. Obľúbený je napríklad mramor, žula alebo dokonca aj sklo. 

Aký štýl nábytku je ten váš? 

Aj v kúpeľni môžete vytvoriť atmosféru francúzskeho vidieka alebo minimalistického urban štýlu. Ide najmä o vaše preferencie, vždy však zohľadnite kvalitu prevedenia nábytku. 

Ak byt alebo dom plánujete v budúcnosti prenajímať, či predávať, myslite pri zariaďovaní aj na to. Nie každému môže vaša prerobená kúpeľňa úplne vyhovovať. 


Každý kúsok nábytku do kúpeľne nájdete v sekcii kúpeľňový nábytok na Biane.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia