Kategórie
 
 
 
 
 
 

Aká dlažba okolo bazéna je najlepšia, ako ju vybrať a tipy na zaujímavé produkty

Aká dlažba okolo bazéna je najlepšia, ako ju vybrať a tipy na zaujímavé produkty

Bazén v záhrade je snom mnohých majiteľov rodinných domov. Je jedno, či bývate na vidieku alebo uprostred mesta, stačí, ak máte dostatočne veľký pozemok a priestor v záhrade. Či už sa chystáte bazén kúpiť alebo ste práve ukončili jeho montáž, skôr či neskôr sa budete musieť začať zaoberať úpravou jeho okolia. Aké riešenie zvoliť?

 Bazén si zaslúži štýlové a bezpečné okolie

Či už máte nadzemný, polozapustený alebo plne zapustený bazén v zeme, otázka úpravy jeho okolia je tak praktickou, ako aj estetickou záležitosťou. Vzhľadom na to, že obvykle je bazén miestom oddychu aj spoločnej zábavy v rodine, malo by ho okolie dopĺňať.

To musí plniť tieto funkcie a má tieto podmienky:

  • prvou funkciou je tá estetická a dizajnová, okolie musí vhodne dotvárať tak bazén, ako aj okolie, ideálne je, ak je ich optickým premostením
  • druhou funkciou je pohodlný prístup do bazéna a von z bazéna, čo znamená odolnosť voči vlhkosti alebo vode a tiež minimálnu akumuláciu tepla
  • treťou podmienkou je bezpečnosť, najmä pokiaľ ide o riziko pošmyknutia sa na povrchu, to platí tak za sucha, ako aj v prípade mokra
  • štvrtou podmienkou je odolnosť a čo najmenšie starosti s údržbou okolia, pokiaľ ide o odolnosť ako takú, platí to najmä voči poveternostným vplyvom

Všeobecne platí, že okolie bazéna by malo prirodzene ladiť tak s jeho typom, konštrukciou, rozmerom a materiálom, ako aj s celou záhradou a stavbami na pozemku. Tomu treba prispôsobiť jednak použitie vhodných materiálov, ale tiež farebné prevedenie. Výsledkom môže byť vkusné a štýlové miesto pre zábavu, posedenie aj oddych.

 Aké možnosti úpravy okolo bazéna si viete zvoliť

Najlepším spôsobom, ako vyriešiť okolie bazéna, je použiť dlažbu, prípadne kombináciu dlažby a prírodných materiálov. Na výber je niekoľko typov a to v závislosti od dizajnu, veľkosti jednotlivých prvkov, spôsobu realizácie či druhu povrchu.

Aké typy materiálu pre okolie použiť? Možnosti sú:

 Zámková dlažba: Najviac rozšírenou alternatívou je zámková dlažba. K jej plusom patrí dlhodobá overenosť, možnosť rýchlej výmeny či rozobratia v budúcnosti a pomerne dobrá pevnosť. Nevýhodami je obmedzenejší výber dizajnov a farieb, nasiakavosť a problémy s údržbou a v prípade bazénov aj riziko zanesenia špár či odplavenia piesku medzi nimi.

 Drevo alebo kameň: Ďalšou alternatívou je prírodný kameň ukladaný do štrkového či betónového lôžka, prípadne drevená dlažba na rošte. Ak už máte podobne riešenú terasu, chodníky či altánok, ide o dobrú kombináciu materiálov. Nezabúdajte ale aj na mínusy, ide o cenu, vyššiu náročnosť prác, pri dreve farebnú nestálosť a pri kameni abrázia a postupný rozklad.

 Umelé alternatívy: Zaujímavou možnosťou sú umelé materiály, ktoré imitujú spomínané drevo alebo kameň. Ide o WPC dosky tvorené polymérom, drevenou múčkou a farbivom, prípadne o umelý kameň. Prednosťami tejto dlažby je nenáročná údržba, imitácia spomínaných materiálov, nevýhodou zas vyššia cena a nižšia odolnosť.

 Trávnik a štrk: Najlacnejšou, najrýchlejšou a najjednoduchšou možnosťou, ako vyriešiť okolie bazéna, je využiť na to trávnik alebo štrk. Ich zasiatie, respektíve rozhrnutie, je otázkou jedného či dvoch dní, ide v podstate iba o bežné zemné a terénne práce. Takéto riešenie je však z estetického a praktického hľadiska nedostatočne a nevyhovujúce.

 Gresová dlažba: Okrem vyššie spomínaných „tradičných možností“ je v posledných rokoch čoraz viac preferovaným spôsobom riešenia okolia gresová dlažba. Tá je dostatočne pevná, jednoducho a rýchlo sa kladie, je odolná voči poveternostným vplyvom a vyčnieva variabilitou dizajnu. Platí to najmä o 2 cm hrubých dlaždiciach.

 Výhody gresovej dlažby oproti ostatným možnostiam

Posledná spomínaná možnosť, čiže gresová dlažba, ponúka spomedzi všetkých alternatív asi najlepšiu kombináciu výhod a nemá žiadne výrazné slabé miesto. Gres vynikne praktickými vlastnosťami, jednoduchou údržbou a nadpriemerným dizajnom.

Na rozdiel od keramickej dlažby je tá gresová nepomerne pevnejšia. Jej výroba totiž spočíva v rozdrvení, zlisovaní a následne vo vypálení pevného prírodného kameňa.

Aj vďaka tomu disponuje vlastnosťami, ktoré ju priam predurčujú do externého prostredia so zvýšenou záťažou. To platí nielen pre terasy, balkóny, podlahy altánkov alebo chodníky, ale aj pre okolie bazéna. Výhodou gresovej dlažby je, že jej univerzálne použitie vonku z nej robí vynikajúci prvok, ako dizajnovo spojiť celé okolie vášho domu.

Dlažba je nielen mrazuvzdorná, ale aj odolná na povrchu voči svetelnému žiareniu, farebne tak nehrozí degradácia jej vzoru či vzhľadu. Má tiež veľmi nízku nasiakavosť vody a vlhkosti, čo sa hodí nielen voči dažďu a snehu, ale aj do prostredia okolo bazéna.

Výhodou je samozrejme precízne spracovanie po rozmerovej a povrchovej stránke. Gresová dlažba môže byť aj rektifikovaná, čiže sa dá klásť bezšpárovo.

 Imitácia kameňa, betónu aj dreva

Ak sa rozhodnete pre gresovú dlažbu do okolia bazéna, siahnite po tej s protišmykovou úpravou. Minimom by mala byť trieda protišmyku R10, oveľa lepšie je, ak pôjde o vyššie kategórie a to R11 či R12. Nemusíte sa pritom báť o to, že by bola dlažba pri chodení nepríjemná, spracovanie povrchu je pri grese veľmi pohodlné.

Vzhľadovo sú populárne imitácie prírodných materiálov:

  • ak máte radi kameň, do pozornosti vám dávame sériu Howen od španielskeho Baldoceru, ktorá má rustikálny vzhľad a štruktúrovaný povrch
  • v ponuke sú farebné prevedenia Walnut v hnedom odtieni a Grey v sivom, na výber máte rozmery 60x60 cm aj obdĺžnikový formát 120x60 cm
  • zaujímavou imitáciou je aj imitácia opracovaného betónu, čo sa hodí najmä do okolia bazénov v mestskej zástavbe alebo s moderným nádychom
  • ide o špeciálnu anti-slip dlažbu Arkety s protišmykovým spracovaním povrchu, aj tu sú na výber odtiene Sand a Grey a štvorcový aj obdĺžnikový rozmer

K materiálom, ktoré sú v prípade imitácií tiež pomerne dosť obľúbené, patrí aj drevo. Séria Ducale, tiež od španielskej značky Baldocer Ceramicas, ponúka špeciálnu protišmykovú dlažbu imitujúcu drevenú podlahu v odtieňoch sivej ako aj hnedej.

 2 cm dlažba ako univerzálne riešenie do exteriéru

Osobitnou kategóriou gresovej dlažby je tá, ktorej hrúbka je 2 cm. 2 cm gresová dlažba má výhodu jednak v mimoriadne pevnosti, ale aj vo flexibilnej pokládke.

Na rozdiel od štandardných dlaždíc je možné tento typ dlažby nielen lepiť na betón, ale klásť aj bez priameho kontaktu a trvalého spojenia. Môže ísť o pokládku na špeciálne plastové terče, kladenie do štrkového lôžka, kladenie do pieskového lôžka či pokládku voľne do trávnika. Takéto možnosti sú podobné pokládke zámkovej dlažby.

2 cm hrubá dlažba sa dá prirodzene použiť všade v exteriéroch, či už ide o chodníky, terasu, balkón, podlahu altánku a záhradného domčeka alebo aj o okolie bazéna. Je to výborná príležitosť, ako zjednotiť vzhľad celej záhrady a okolia domu.

Ešte väčšou výhodou je, že viaceré série gresových dlažieb so zhodným dizajnom a vzorom sa dajú kúpiť v štandardnom prevedení hrúbky dlažby a aj v 2 cm prevedení. Ak by ste chceli mať zhodnú dlažbu od obývačky až po bazén, nebude to žiadny problém. Samozrejmosťou je, že aj 2 cm gresová dlažba je protišmyková a má rektifikované hrany.

Pokiaľ ide o konkrétne prípady, tak kolekcia Arkety imitujúca betón je k dispozícii ako 2 cm variant a to v ponuke viacerých rozmerov aj farieb. Vzhľad kameňa imituje séria Brunswich a imitáciu dreva v 2 cm prevedení ponúkajú produkty kolekcie Belfast.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia