Kategórie
 
 
 
 
 
 

Aké obklady a dlažby sa hodia do retro kúpeľne či kuchyne? Tu sú inšpirácie

Aké obklady a dlažby sa hodia do retro kúpeľne či kuchyne? Tu sú inšpirácie

Zdedili ste starší byt, nasťahovali ste sa do apartmánu v centre mesta alebo naopak ste kúpili rodinný dom na vidieku a uvažujete o originálnej rekonštrukcii? V takom prípade môžete voliť retro štýl. Ak sa niečo dostáva v posledných rokoch znova do módy a stáva sa trendom, potom je to práve retro. Tomu viete prispôsobiť tiež dlažby a obklady.

 Retro štýl vynikne v byte aj v dome

Pre retro štýl sú typické oblé rohy, koberčeky, dečky, dekorácie a doplnky s využitím kovu aj dreva, používanie pestrofarebných kombinácií či prevaha dreva. Toto všetko viete použiť bez ohľadu na to, či zariaďujete domácnosť v byte alebo v rodinnom dome.

Bez problémov môžete dokonca v retro štýle zariadiť aj svoju rekreačnú nehnuteľnosť, napríklad chatu a chalupu, k tomu sa dá zladiť v retre aj jej široké okolie.

To, čo dá celému interiéru alebo exteriéru výrazný nádych retra, je samozrejme aj podlaha. Hoci retro štýl sa odvoláva na zariadenie a architektúru z prvej polovice 20. storočia, neznamená to, že musíte vždy siahnuť iba po drevených parketách. To isté platí aj pre stenu, kde nie je nevyhnutné využiť iba maľovku s ornamentmi či tapety.

Naopak, retro dlažby alebo obklady v retro štýle sú vynikajúcou alternatívou, ako vyriešiť povrch stien aj podlahy. Platí to dokonca aj v prípade terasy a balkónu.

 Do obývačky, kúpeľne aj kuchyne

Ak ide o exteriér, gresové dlažby a obklady, ktoré sú mrazuvzdorné a odolné aj voči slnečnému žiareniu, bez väčších problémov viete použiť kdekoľvek okolo domu. Chodníky, časť fasády či terasa, to všetko vyriešite rýchlo a elegantne. Oproti zámkovej dlažbe ponúkajú krajší dizajn a 2 cm dlažba má navyše aj flexibilné možnosti pokládky.

Pokiaľ ide o interiér, pre tento prípad sú ideálne keramické dlažby a obklady. Stále sa môžete spoľahnúť na ich pevnosť a odolnosť, sú však o poznanie ľahšie.

V retro štýle možno nájsť rôzne druhy dizajnu, formátu aj veľkosti. Do obývačky sa hodia veľkoformátové dlažby, do kúpeľne zas štvorcový formát, vďaka čomu možno kachličky pokladať pozdĺžne aj diagonálne. Retro štýl vynikne aj v kuchyni, najmä ak ide o obkladačky na stenu s ornamentmi a pestrofarebným vzorom, tie sú ideálne za linku.

Zaujímavý retro obklad dá kúpeľni úplne nový a sviežejší štýl, môžete siahnuť aj po rôznych farebných prevedeniach, ktoré sa navzájom veľmi dobre doplnia v sprchovom kúte a okolo vane. Retro dlažby nájdu uplatnenie aj na chodbe alebo na schodoch.

 Na podlahe imitácia dreva, na stene zas tehly

Neoddeliteľnou súčasťou retro štýlu je drevo, či už ide o zariadenie, nábytok, doplnky alebo samozrejme podlahu. V tomto prípade majú kachličky čo ponúknuť.

Do pozornosti v našej ponuke dávame tieto kolekcie:

  • štýlové retro parkety v bledohnedom prevedení imituje Loire Blois vo formáte 44,7 x 44,7 cm, dlažba môže niekomu pripomínať aj retro linoleum
  • drevenú podlahu v netradičnej sivej farbe napodobňuje tiež séria Kauri od španielskeho výrobcu Baldocer, v ponuke je niekoľko rozmerov
  • retro či dokonca až rustikálny štýl drevenej podlahy prináša tiež kolekcia Kunny, v tomto prípade ide o kombináciu hnedých a sivých tónov
  • za zmienku určite stoja aj dlaždice Ohio, ktoré majú krásnu kresbu dreva, u nás ich nájdete vo viacerých prevedeniach hnedej alebo sivej farby

Čo sa týka stien, v tomto prípade sú v kurze v prípade retro štýlu obklady, ktoré vzorom imitujú tehlu. Nemusí to znamenať automaticky aj farebné spracovanie imitujúce tehlu, ide iba o dizajn vzoru s rôznou úpravou povrchu alebo imitujúcou kresbou.

Pre priaznivcov klasického tehlového obkladu je dobrým tipom Loft Brick v kombinácii hnedej, červenej a oranžovej. Za zmienku stojí aj obklad Arkety Steel Trik v sivom sfarbení.

Pestrofarebné prevedenie ponúkajú obdĺžnikové obkladačky zo sérií Slash alebo Pop od Cooperativa Ceramica di Imola, ktoré lepíte na stenu jednotlivo.

 Nebojte sa farieb ani ornamentov

Druhým najčastejším štýlom obkladov a dlažieb pre retro štýl sú ornamenty. Tie sú tiež súčasťou vintage štýlu, v prípade retra vynikajú viac pestrofarebnosťou.

Pokiaľ ide o dlažbu, za zmienku stojí séria Riviera. Ide o keramické dlaždice vo štvorcovom formáte, každá z nich ponúka niekoľko typov dekoru. V prevedení Pearl ide skôr o sivé odtiene, typ Bone má prevahu hnedej a béžovej farby. Pestrofarebnou kolekciou je Triana, ktorá má lesklú úpravu povrchu a možno ju použiť aj ako obklad.

Dve farebné prevedenia ponúka aj séria Krabi a to Mix Bone a Mix Pearl. Zaujímavé ornamenty má aj 5 mm dlažba Magnum Decor od značky EcoCerram. Jej hrúbka iba 5 mm v kombinácii s gresovým materiálom zaručuje pevnosť a jednoduchú pokládku.

Na stenu sa hodia obklady s ornamentmi v produktovej rade Sintra, či už prevedenie Atlas Ivory alebo Atlas Pearl. Zaujímavým je aj obklad s mozaikovitým vzorom Ozone Grey Mosaico Antique v sivom štýle. Ak máte naopak radi hnedé tóny, Aspen Beige vás očarí už na prvý pohľad a to niekoľkými odtieňmi aj zaujímavým vzorom kresby.

Retro dizajn ponúka tiež séria Canvas, v prípade prevedenia Arena a Marfil s imitáciou kameňa, doplniť ich môže dekor Canvas Spin Tartan. Štýlovým obkladom využiteľným aj ako dekor v prípade retro štýlu je Arkety Fanir v prevedeniach Silver a Bone.

 Zopár tipov, ako zariadiť retro domácnosť

Okrem obkladov a dlažieb sú súčasťou retro štýlu aj nábytok, bytové doplnky, dekorácie, osvetlenie či bytový textil. Tie môžu spolu s vhodnou podlahou či obkladom na stenu dotvoriť retro štýl a to dokonca aj vtedy, keď ich nekúpite nové, ale z bazáru.

Tu sú tipy pre originálne retro zariadenie domácnosti:

 Nábytok z dreva a s čalúnením: Zrejme nič nevystihuje retro štýl tak typickým spôsobom, ako drevo a čalúnenie. Sedačky, gauče a kreslá v kombinácii týchto materiálov sú stelesnením retra a to bez ohľadu na miestnosť. V kuchyni dajte prednosť drevenej linke, v kúpeľni, obývačke a na chodbe zas poličkám alebo zrkadlám s dreveným rámom.

 Čo najviac oblúkov: Čím viac oblúkov v domácnosti použijete, tým lepšie. Zaoblenie sedacej súpravy, oblé rohy skriniek a kuchynskej linky, okrúhly konferenčný alebo jedálenský stôl či okrasný stolík alebo pohovka so zaoblením po bokoch smerom nahor. Ak si zvolíte nábytok alebo doplnky v tomto štýle, originalita a úspech sú zaručené.

 Pestrofarebnosť ako plus: Pokiaľ ide o farby, tie sú dôležitou súčasťou retro štýlu. Prevládať by mali tie pastelové, napríklad zelená, oranžová, modrá, červená či béžová. K tomu možno zladiť fialovú, bielu alebo hnedú v niekoľkých odtieňoch. Na rozdiel od ostatných dizajnov, čím viac farieb v domácnosti bude, tým lepšie.

 Koberce aj závesy: Bytový textil je síce v modernej domácnosti na ústupe, v prípade retro štýlu to ale rozhodne neplatí. Tu naopak hrajú prím rôzne kusové koberce, koberčeky alebo rohožky, či už s krátkym vlasom alebo naopak tie „vlnené“, ideálne s ornamentmi a geometrickými útvarmi. Závesy by naopak mali byť jednofarebné.

 Čo najviac lustrov, lámp a lampičiek: Dôležitým funkčným aj dekoračným prvkom v retro domácnosti je osvetlenie. To by malo byť útulné a s jasným svetelným lúčom na konkrétnu oblasť. V tomto prípade neplatí, že menej je viac, skôr naopak. Rôzne lampy, menšie lampičky či lutre , najmä visiace a stojace, by mali byť v každom kúte domácnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia