Kategórie
 
 
 
 
 
 

Aké sú trendy v záhrade 2020? Útulnosť, štýl a rozmanitosť. Vyberte si takú aj dlažbu

Aké sú trendy v záhrade 2020? Útulnosť, štýl a rozmanitosť. Vyberte si takú aj dlažbu

Tak, ako každý rok, aj pre rok 2020 platí, že prvé trendy sa v záhrade ukazujú už začiatkom mája. Je to obdobie, pre ktoré je typický vzostup teploty spoločne so zobúdzaním sa trávnika, trvaliek aj celkovo prírody. Po dlhšom období, kedy dominovala chladnejšia strohosť, prichádzajú tento rok do našich záhrad útulnosť, štýl a rozmanitosť.

„Bio“ a „eko“ nie sú len nálepky

Hoci v posledných rokoch boli prvé signály viac-menej jasné, stále šlo skôr o ojedinelé výstrely do tmy, než o ucelenú koncepciu. Túto jar sa to však začína meniť.

Dominantným trendom sa stáva ekologická a zdravá záhrada:

  • tá by mala byť miestom, kde môžu žiť voľne žijúce zvieratá aj hmyz, zmeny sú napríklad pri kosení, kde sa uprednostňuje vyššia tráva a lúčna zmes
  • čoraz viac pozornosti si získava kompostovanie, ktoré znižuje odpad a uhlíkovú stopu, ale zároveň aj zvyšuje udržateľnosť záhrady a jej vyživovanie
  • minimalizuje sa používanie chemických postrekov, herbicídov a umelých hnojív, prednosť treba dať naopak prírodnému maštalnému hnojivu
  • zdravá záhrada je najmä o pestrej a rozmanitej výsadbe rôznych drevín, ktoré budú dlhodobo poskytovať tieň a pomáhať držať vlahu v širšom prostredí

Do popredia sa dostáva aj čoraz silnejšie využívanie obnoviteľných zdrojov, najmä slnka. Južná časť strechy rodinného domu je priam ideálnou príležitosťou pre montáž solárnych panelov pre ohrev vody v bazéne alebo výrobu energie pre osvetlenie.

Súčasťou bio záhrady by mali byť aj bio jazierka, kde je ideálne vysádzať vodné rastliny. Podstatným trendom je tiež využívať ťahavé rastliny a okrasné dreviny, ktoré nerastú príliš do výšky, ale naopak, plazia sa bližšie k zemi. Tú tak vedia prikryť, vytvoriť lepšie prostredie pre hmyz v trávniku a zmierňujú odparovanie vlahy zo zeme do vzduchu.

Vertikálne pestovanie rastlín

Z hľadiska štýlu, ale aj z pohľadu praktického využívania priestorov, je novým trendom vertikálne pestovanie okrasných aj úžitkových rastlín. Využiť na to môžete vyvýšené záhony z prírodných materiálov, najmä z dreva či kameňa vo forme skalničiek, rovnako tak rôzne kvetináče naukladané na sebe v podobe postupných palisád.

Ak máte v záhrade nejaký altánok, záhradný domček alebo kôlničku na náradie, pokojne o ne môžete oprieť a upevniť palety a využiť aj tie pre vertikálne pestovanie. Stačí v nich spraviť niekoľko „poschodí“ a vložiť do nich menšie kvetináče so sadenicami.

Podobne sa dá obnoviť a zamaskovať aj nevzhľadný betónový či tehlový plot alebo múr v záhrade, či už okolo nej, alebo priamo v nej. Stačí na ne primontovať drevené poličky, napríklad vo forme zavesenia s lankom a potom už len položiť kvetináče.

Aj chodník a okolie bazéna môžu mať štýl

Veľmi dôležitou súčasťou záhrad sú chodníky a rozličné pochôdzne prvky. Doba, kedy sa všade využívala betónová zámková dlažba, je už našťastie preč. Najnovšie trendy velia používať materiály, ktoré budú pôsobiť viac prirodzene, najmä s ohľadom na čoraz väčšie zastúpenie zelene, okrasných rastlín či drevených doplnkov.

Ak chcete zachovať stabilitu, môžete využiť betónový podklad chodníkov a na tento podklad nalepiť alebo položiť exteriérovú dlažbu. Na výber máte viacero vzorov podľa vzhľadu, napríklad s imitáciou kameňa aj dreva, dlažba môže byť lesklá aj matná.

Výhodou výberu dlažby do záhrady z rôznych farebných kombinácií a materiálových vzorov je možnosť vytvoriť štýlové prostredie tak, aby aj chodníky prirodzene zapadli do okolia a nenarušili ho, či už ide o okolie bazéna alebo chodník v trávniku.

Ak si záhradu rozčleníte na viacero samostatných zákutí oddelených opticky napríklad živým plotom, môžete niekde spraviť chodníky aj zo samostatných kameňov.

Prírodné materiály v nábytku, plote aj vybavení

Rozmanitosť sa môže prejaviť aj v použití rôznych prírodných materiálov. Tohtoročné záhradné trendy diktujú najmä kombináciu kameňa, dreva a tehly.
Zladiť ich môžete v rôznych kombináciách, ideálne však tak, aby sa jednotlivé prvky v záhrade dopĺňali. Drevo sa odporúča použiť najmä v prípade nábytku do záhrady, prípadne doplnkov v podobe sudov na dažďovú vodu alebo vyvýšených záhonov.

Kameň viete využiť pri stavbe menších múrikov, napríklad pre vizuálne oddelenie nejakého kúska záhrady podľa funkčného využitia, rovnako tak aj na plot. Ak ho máte betónový, pokojne využite exteriérový obklad so vzorom kameňa, rozdiel oproti prírodnému kameňu vďaka kvalitnému spracovaniu takmer nespoznáte.

Siahnuť viete aj po tehle, tú môžete použiť na tehlu aj mobiliár záhrady, napríklad ako nožičky pre záhradné lavičky a stoly, tiež na múrik pre vizuálne oddelenie časti záhrady alebo aj pri stavbe altánku, prestrešenia a pergoly, kde ide o výborný materiál pre oporné stĺpiky. Útulný dojem vyvolá najmä využitie staršej pálenej tehly.

Oddych v útulnom aj funkčnom prostredí

Využitie prírodných materiálov dodáva záhrade pocit útulnosti, no nejaký jej kútik viete zmeniť aj na funkčné prostredie ideálne pre oddych, relax či dokonca šport.

Popri zeleni môžete v záhrade vytvoriť priestor aj pre:

Cvičenie, napríklad tak, že vytvoríte fitness kútik s bradlami, hrazdou či lavičkou určenou na benchpress, samozrejme z prírodných materiálov

Ohnisko, ktoré môžete spraviť z kameňa, stačí len vyhĺbiť dostatočnú dieru do zeme a obložiť ju ostrým kamenivom väčšej frakcie, napríklad cez 128.

Pohodlné sedenie, kde zakomponujete ratanový gauč do kútika s vyššou zeleňou a živým plotom po okolí, ideálne aj s dreveným prestrešením.

Detský kútik, hlavne ak ide o hojdacie siete alebo hojdačky, tu je ideálne využiť existujúce stromy poskytujúce tieň aj dostatočnú stabilitu.

Relaxačné leňošenie na ratanovej posteli, nad ňu sa hodí spraviť drevenú konštrukciu pre zatienenie jednoduchou textíliou proti slnečnému žiareniu.

Využiť môžete aj úzke pruhy popri dome či za domom, ktoré sú ideálne na zelené zákutia s využitím popínavých listnatých rastlín, ktoré sa za pár rokov budú ťahať po stene domu alebo plotu. Rovnako tak viete skrášliť staré omietky novým fasádnym obkladom s imitáciami prírodných materiálov typu drevo alebo tehla s verným vzorom.

Terasa ako súčasť priestoru, nie jeho doplnok

Na oddych, grilovanie alebo posedenie s priateľmi je terasa ideálnym miestom. Trendy tohto roku sa týkajú predovšetkým jej začlenenia do záhrady ako prirodzenej súčasti, čo je posun od doterajšieho vnímania terasy len ako doplnku. Tomu zodpovedajú nové impulzy pri riešení vzhľadu a vybavenia, či už ide o terasovú dlažbu, nábytok alebo tienenie.

Ponúkne prirodzené zatienenie a ochráni napríklad ratanové posedenie pred škodlivými UV lúčmi. Ďalej sa pred slnkom uchránite aj pomocou screenových roliet, ktoré ešte vyzdvihnú luxusný vzhľad pergoly. Tých budete mať v záhrade podľa trendov na rok 2020 aj tak dosť!

Zladiť môžete materiály používané v záhrade s obkladom na terase, napríklad so vzorom kameňa, ktorý môže tvoriť prírodný kontrast s často používaným drevom. Obložiť viete stenu domu, kde sa terasa nachádza, ale aj múrik okolo samotnej terasy pôvodne zhotovený z betónu. Kamenná dlažba zas terasu viac opticky prepojí so záhradou.

Nezabúdajte ani na zeleň. Tohtoročným hitom sú veľkorozmerné kvetináče, ideálne farebne aj materiálom zladené s okolím, čiže s využitím dreva, keramiky a kameňa.

Ak máte terasu na slnečnej strane, nezabudnite na pergolu, ideálne v drevenom vyhotovení. Ponúkne prirodzené zatienenie a ochráni napríklad ratanové posedenie pred škodlivými UV lúčmi. Tých budete mať v záhrade podľa trendov na rok 2020 aj tak dosť!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia