Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako vybrať kachličky do malej kúpeľne, chodby a na WC? Tu sú naše tipy

Ako vybrať kachličky do malej kúpeľne, chodby a na WC? Tu sú naše tipy

Pri plánovaní rekonštrukcie alebo zariadenia nových priestorov sú malá kúpeľňa, malé WC alebo malá chodba výzvou. Platí to aj pre výber správnych kachličiek pre malé priestory a miestnosti, čo je z praktického hľadiska neľahká úloha vyžadujúca si premyslený prístup. Tu je niekoľko tipov, rád a odporúčaní, ako na to a podľa čoho vyberať. 

Gres vs. keramika? Ak ide o dlažbu, je to úplne jasné

Prvým kritériom, na ktoré narazíte pri rozhodovaní, je voľba medzi keramickým materiálom a gresom. Ten druhý začína dominovať a je to z viacerých dôvodov.

Gresové kachličky sú vyrobené z vysoko kvalitných surovín a to najmä s prevahou kameňa, kremeňa a kaolínu. Táto zmes je pomletá a následne vypaľovaná pri teplotách často presahujúcich 1.200°C, čo jej dáva nadpriemernú pevnosť a tvrdosť.

Medzi dôležité vlastnosti patrí aj veľmi nízka nasiakavosť, čo znamená, že gresové dlažby a obklady veľmi dobre odolávajú vlhkosti aj vode. Táto vlastnosť robí gres ideálnym materiálom pre použitie v miestach, kde je vystavenie vlhkosti bežné, vrátane kúpeľní, toaliet alebo chodieb. To však neznamená, že by keramika nebola v hre.

Ide totiž o tradičný materiál vyrábaný z hrubšie mletých hlinených materiálov od pieskovcov, cez íle až po rôzne zeminy. Keramika sa však vypaľuje pri nižších teplotách, má vyššiu pórovitosť a je menej odolná voči fyzickému poškodeniu a nasiakavosti vody.

V dnešnej dobe sa keramika používa prevažne už iba na obklad na steny. Kachličky ako také majú okrem pevnosti či tvrdosti aj vysokú estetickú hodnotu. S modernými technológiami tlače je možné na ne aplikovať takmer akýkoľvek vzor a dizajn, vrátane imitácie prírodných materiálov, ako sú drevo, kameň, betón, tehla či mramor.

Sledujte veľkosť, formát, farba, povrch aj oteruvzdornosť

Pri výbere kachličiek pre menšie priestory treba zvážiť viacero parametrov. Medzi najdôležitejšie patria veľkosť, tvar, farba, povrch a odolnosť voči oteru.

Tu je každý z nich popísaný do väčších detailov:

Veľkoformáty: Veľkoformátové kachličky majú rozmer väčší ako 120 x 60 cm a sú čoraz viac obľúbené. Platí to najmä v malých priestoroch kúpeľne, chodby a WC. Opticky rozširujú priestor vďaka minimalizácii počtu škár, čo robí celú plochu steny vizuálne čistejšiu. Majú tiež výhodu v jednoduchšom pokryté menšej podlahy alebo steny.

Obdĺžnikový formát: Ak ide o formát, pri výbere odporúčame formáty 30 x 60 cm, 60 x 120 cm, 60 x 180 cm, 90 x 180 cm, 80 x 160 cm, 120 x 240 cm alebo 120 x 260 cm. Takéto veľkosti prispievajú k vizuálnemu predĺženiu, rozšíreniu alebo zvýšeniu priestoru. Môžete tak navodiť efekt vyšších stien alebo opticky rozšíriť úzke priestory.

Bledšie farby: Ak ide o farebnosť, bez ohľadu na to, či je v miestnosti prirodzené alebo umelé svetlo, je dôležité staviť pre jej optické zväčšenie na bledšie tóny. Medzi tie najviac populárne patria bledo sivá, béžová, piesková, slonovinová, mandľová, bledo hnedá či svetlá zelená farba. Klasikou je biela, ale tá si vyžaduje viac údržby.

Typ povrchu: Výber medzi matným a lesklým povrchom závisí od vašich preferencií. Matné povrchy minimalizujú odraz svetla a vytváranie odtlačkov, sú ideálne pre miesta s vysokou frekvenciou používania. Lesklé povrchy zas dokážu interiér presvetliť a opticky rozšíriť, ale sú náročnejšie na čistenie kvôli viditeľnosť škvŕn.

Odolnosť voči oteru: Pri výbere dlažby je dôležitá aj odolnosť voči oteru, najmä na chodbe, kde je vyššie riziko poškriabania. Dlažby s triedou oteruodolnosti PEI 2 sú vhodné pre kúpeľne a WC, kde je menšie riziko poškodenia. Naopak, pre spomínané chodby či predsiene je minimom trieda PEI 3, ale ešte lepšie je staviť na triedu PEI 4.

Malé miestnosti sú špecifické aj z ďalších pohľadov

Pri zariaďovaní malých miestností je dôležitý nielen výber dlažby či obkladu, ale pre rozmerové obmedzenia treba zvážiť aj celkové zariadenie miestnosti.

Tu je pár všeobecných zásad, ktorých sa treba držať:

  • malé priestory pomáha prirodzene rozjasniť a rovnako taj aj opticky zväčšiť maximálne využitie prirodzeného svetla cez okno alebo okná
  • vhodne zvolené umelé osvetlenie, ako sú bodové svetlá a LED pásy, môže zmierniť optickú tieseň a sú ideálne na vytvorenie príjemnej atmosféry
  • zvolenie nábytku primeranej veľkosti v porovnaní s rozmermi miestnosti je kľúčové, najmä preto, aby priestor nevyvolával pocit preplnenosti
  • strategické umiestnenie nábytku ale aj vhodné využitie rohov a umiestnenie vyšších kusov zariadenia oproti stenám dokáže najviac šetriť miesto

Použitie svetlých farieb na stenách môže tiež ovplyvniť vnímanie veľkosti miestnosti. Svetlé odtiene odrážajú svetlo lepšie a miestnosť pôsobí väčšie. Dobré je experimentovať s dvojfarebnou kombináciou svetlejšieho a trocha tmavšieho odtieňu.

Nebojte sa využiť aj rôzne vzory, napríklad v podobe geometrických útvarov, čiar alebo vlniek. Môže ísť tak o obklady, dlažby, okrasné tapety či dekoratívnu omietku. Vhodnou orientáciou vzoru dosiahnete nielen harmonický a útulný priestor, ale predovšetkým viete dať miestnosti, vrátane chodby, dynamiku do šírky, hĺbky aj na výšku.

Toto sú novinky ideálne do malej kúpeľni, WC a na chodbu

Ak hľadáte inšpirácie pre trendy dlažieb a obkladov, ktoré sú ako stvorené pre zariadenie malej kúpeľne, WC a chodby, u nás máme viacero možností.

Tu sú kolekcie, ktoré určite stoja za vašu pozornosť:

Gres: Kolekcia Gres od značky Stargres ponúka kachličky v odtieňoch sivej, antracitovej aj svetlej a to s presvedčivou imitáciou kamennej textúr. Vhodné sú na podlahu aj na stenu, pričom k dispozícii sú rôzne možnosti povrchu od matných až po lappato. Na výber sú rozmery 60 x 60 cm a 60 x 120 cm, vďaka ktorým máte dostatočnú flexibilitu pre unikátny dizajn aj do menších priestorov. Povrch má oteruvzdornosť až PEI 4.

Cerstone: Séria Cerstone je perfektným príkladom spojenia pôvabu betónu s moderným dizajnom a to v širokom spektre farieb od svetlých cez šedé až po hlbšie tóny. Kachličky sú dostupné v podobných veľkostiach, ako predošlá kolekcia, takže sú vhodné aj pre menšie kúpeľne či chodby. Betónový efekt v gresovom prevedení je doplnený špičkovou odolnosťou voči poškriabaniu triedy PEI 5 a protišmykovým povrchom R10.

Venice: Táto kolekcia od Baldoceru predstavuje eleganciu vzhľadu kameňa a praktickosť gresu aj keramiky. V ponuke dlažieb a obkladov v béžových aj v šedých farebných tónoch nájdete rozmery od 30 x 90 cm až do 120 x 60 cm. Venice prináša kúsok španielskeho luxusu, voľbu medzi matnou a lesklou úpravou aj praktické vlastnosti. Kachličky sú vhodné pre použitie v kúpeľni, na WC či v chodbe, ale aj všeobecne v interiéri.

Florence: Dlažby z kolekcie Florence sa tešia veľkej obľube a to hneď z niekoľkých príčin. K dispozícii sú vo veľkostiach 120 x 120 cm a 120 x 60 cm, na výber máte elegantné béžové aj moderné šedé odtiene. Toto univerzálne riešenie je vhodné do širokého spektra priestorov, od kúpeľní až po balkóny, môžete tak opticky prepojiť vnútro a vonkajšok. Imitácia kameňa má matný nádych, protišmykový povrch a rektifikované hrany.

Vermont: Táto séria ponúka kachličky so vzhľadom dreva a to s rozmermi 20 x 120 cm, 26 x 160 cm aj 30 x 90 cm. Luxusný vzhľad je ideálne pre použitie v interiéri aj exteriéri, či už v kuchyni, kúpeľni, WC, spálni, obývačke, na chodbe alebo aj na balkóne. Všade tam vynikne elegantná kresba dreva spojená s praktickými vlastnosťami. Kachličky sú mrazuvzdorné, protišmykové a odolné voči oteru alebo poškriabaniu v triede PEI 3.

Retina: Značka Cooperativa Ceramica di Imola prináša na trh exkluzívnu taliansku sériu Retina, ktorá sa pýši prémiovou kvalitou a luxusným vzhľadom betónu. Dostupná je v rozmeroch 120 x 120 cm a 60 x 120 cm s rôznou hrúbkou, pričom kolekcia ponúka bohatý výber farieb od béžových, cez hnedé, až po modré tóny. To je ideálne aj do kúpeľne, WC alebo chodby, samozrejmosťou sú protišmyk aj výborná oteruvzdornosť.

Blanco: Séria Blanco ponúka obklady a dlažby, ktoré sú ideálne pre rôzne priestory od kúpeľne až po obývačku a chodbu. Tieto produkty sú dostupné v rozmeroch 60 x 60 cm, 80 x 80 cm aj 30 x 90 cm a to tak v gresovom ako aj keramickom materiáli. V atraktívnych bielych odtieňoch si viete vybrať lesklé, matné aj štruktúrované typy, niektoré so zaujímavým 3D efektom. Ponuka je komplexná a hodí sa do každého bytu aj domu.

Dome: Kolekcia Dome ponúka dlažby a obklady v sivých aj pieskových farbách s luxusnou a modernou imitáciou kameňa. Dostupné sú v rozmeroch 60 x 60 cm a 120 x 60 cm, vyrobené sú z kvalitného gresu a majú matný povrch vhodný pre interiér aj exteriér. Od kuchyne, cez kúpeľňu, WC a chodbu až po balkón tak viete získať špičkové kachličky s nadpriemernými parametrami. K dispozícii sú aj špeciálne kachličky v triede PEI 2.

Bloom: Posledným tipom v našom prehľade je séria Bloom. Tá predstavuje kvalitnú dlažbu a obklad z gresu, ktoré excelujú v béžovej a pieskovej palete so vzorom kvetín. S rozmermi 120 x 60 cm a hrúbkou 6,5 mm ide o veľkoformátové kachličky s matným povrchom vhodné do chodby. Tomu napovedajú aj dva dôležité parametre práve pre tento priestor, konkrétne protišmyková úprava triedy R9 a oteruodolnosťou kategórie PEI 5.

Zhrnutie: minimum špár, optické zväčšenie a bledšie farby

Pri zariaďovaní malých miestností je kľúčom k príjemnému dojmu a pocitu komfortu dosiahnutie vizuálnej čistoty a optického pocitu väčšieho priestoru.

Zásadnú úlohu hrá minimalizácia špár, keďže vytvára dojem kompaktnej a súvislej plochy a to tak na podlahe, ako aj na stene. V tomto sú ideálne veľkoformátové dlaždice a obkladačky, ktoré vo vzájomnej symbióze opticky zväčšia miestnosť.

Obdĺžnikové formáty, ako sú 30 x 60 cm, 60 x 120 cm či 80 x 160 cm sú obzvlášť vhodné pre úzke chodby, WC a kúpeľne. Ich orientácia a rozloženie môžu navodiť ilúziu širšieho, dlhšieho alebo vyššieho priestoru v závislosti od spôsobu pokládky. Pozerajte aj na farebnosť, kde sú najlepšou voľbou bledšie farby schopné väčšieho odrazu svetla.

Prednosť by mali dostať pastelové odtiene, napríklad svetlá béžová, piesková, svetlošedá alebo klasická biela, či už v matnom alebo lesklom prevedení. Všetky tieto parametrické nároky bez problémov splní viacero našich sérií dlažieb a obkladov.

Značky ako sú Baldocer, Cooperativa Ceramica di Imola či Stargres majú v tejto kategórii širokú paletu produktov z gresu aj keramiky, väčšinou s rektifikovanými hranami. Výber tej správnej kolekcie vám umožní dosiahnuť kombináciu funkčnosti a estetiky aj v malom priestore chodby, predsiene, WC či kúpeľne a to v byte aj v dome!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia