Kategórie
 
 
 
 
 
 

Biely aj čierny mramor ako obklad či dlažba je nadčasový luxus

Biely aj čierny mramor ako obklad či dlažba je nadčasový luxus

Ak sa povedia slová ako luxus, elegancia či exkluzivita, ide o superlatívy a označenia niečoho, čo je originálne, jedinečné a vzácne. V prípade obkladov a dlažieb spĺňa takéto podmienky mramor. Tento druh materiálu predstavuje vrchol noblesy a právom nesie punc luxusu. Ako a kde ho využiť a prečo siahnuť aj po jeho imitáciách?

 Mramor ako materiál a jeho vlastnosti

Mramor je prírodný materiál, ktorý je z drvivej väčšiny tvorený kryštálmi karbonátov, najčastejšie ide o dolomit. Karbonáty tvoria až 95 % z celého zloženia mramoru, zvyšok pripadá na ílovité hmoty, grafit, silikáty, minerály a organické látky.

Podľa zafarbenia poznáme niekoľko druhov mramoru, napríklad biely, čierny, červený, sivý alebo šedý. Asi najznámejším výskytom mramoru je oblasť severného Talianska, konkrétne Toskánsko a mesto Carrara. Podľa neho je pomenovaný aj špecifický druh šedo-modrého mramoru, ktorý sa tu ťaží. Mramor však nájdeme aj na Slovensku.

Vďaka tomu, že tento materiál má zreteľnú štruktúru, zaujímavú textúru vo všetkých smeroch a je ľahko opracovateľný leštením, sa úplne prirodzene využíva v architektúre. Používa sa ako sochársky materiál, stavebný materiál aj na náhrobné kamene.

V prípade obkladov a dlažieb je žiadaný pre svoju ušľachtilosť a kresbu. Viete ho využiť najmä v interiéroch, po opracovaní sa hodí aj do exteriérov.

Mramorová dlažba alebo sa dá bez problémov použiť aj na podlahové kúrenie, odoláva teplotám až do 150 stupňov Celzia. Obklady z mramoru môžete nájsť aj vo veľkoformátovom prevedení a tak mať na celej stene obklad z jedného kusu a bez špár. U nás síce reálny mramor nenájdete, no o jeho krásu napriek tomu nebudete ochudobnení!

 Imitácia mramoru a výhody, ktoré ponúka

Mramor ako materiál je unikátny a hoci patrí jednoznačne do luxusnej kategórie, má aj svoje mínusy. Vysoká cena je len jedným z nich a aj preto siaha čoraz viac ľudí po jeho imitácii. Tá spočíva v gresových alebo keramických kachličkách s jeho vzhľadom.

Imitácia mramoru prináša nasledujúce benefity:

  • samozrejmosťou je výhodnejšia cena kachličiek imitujúcich mramor oproti reálnemu mramoru, ktorý patrí k najdrahším materiálom vôbec
  • ak si vyberiete gresové kachličky, získate omnoho vyššiu odolnosť materiálu oproti mramoru, napríklad ak ide o oter alebo poškriabanie povrchu
  • mramor ako taký je citlivý na kyslé prostredie a nasiakavý, imitácia z gresu je nenasiakavá a preto sa netreba báť, že sa zašpiní alebo sa vytvoria fľaky
  • na rozdiel od prírodného mramoru má jeho imitácia širší výber rôznych druhov vzorov, farebných odtieňov, kresieb a prevedení, je zaujímavejšia
  • výberom optimálnej hrúbky obkladu či dlažby môžete znížiť hmotnosť samotných kachličiek a prispôsobiť sa tak individuálnym podmienkam 

Imitácia mramoru má výhodu aj v rôznom opracovaní povrchu, na výber máte lesklé, pololesklé aj matné kachličky. Jednoduchšia je aj následná údržba, netreba kupovať špeciálne vosky alebo čistiace prostriedky. Ak si zvolíte kvalitné a overené značky, môžete sa spoľahnúť aj na originálny vzor na ploche desiatok metrov štvorcových.

 Zaujímavé dlažby so vzhľadom mramoru

Ak by ste hľadali inšpiráciu pre dlažby imitujúce mramor, aj v našej ponuke je niekoľko sérií, ktoré stoja za pozornosť. Ide najmä o španielsku značku Baldocer, výrobcu EcoCerram a talianskeho producenta Cooperativa Ceramica di Imola.

Toto sú 4 tipy na tie, ktoré vás očaria dizajnom:

 Addagio: Kolekcia Addagio predstavuje luxusnú španielsku imitáciu mramoru v kombinácii bledého podkladu a zlatej kresby. V ponuke máme niekoľko formátov tejto dlažby, či už ide o 60x60 cm, 60x120 cm alebo 120x120 cm. Dlažba je rektifikovaná a vysoko odolná voči oteru. Súčasťou série je aj obklad, ktorý dlaždice perfektne dopĺňa.

 Patmos: Ďalším produktom, tiež od Baldoceru, je Patmos. Aj v tomto prípade môžete siahnuť po imitácii mramoru a to v lesklom povrchovom prevedení. Na výber sú tiež tri spomínané rozmery, k nim možno skombinovať obklady v rozmere 40x120 cm. Dlažba sa hodí najmä do interiérov, či už ide o apartmán, rodinný dom alebo obchodný priestor.

 Balmoral: Zabudnúť nemôžeme ani na sériu Balmoral, ktorá je v našom sortimente dlažieb aj obkladov zastúpená vo viacerých farebných prevedeniach. Na výber máte sivé, béžové, hnedé aj tmavé kachličky, vždy s unikátnou kresbou a exkluzívnym dizajnom. Dlaždice aj obklady možno použiť v interiéroch aj exteriéroch, majú tiež protišmykovú úpravu.

 Alabaster Sky: Imitáciou mramoru sivých až béžových odtieňoch je kolekcia Alabaster Sky od EcoCerramu. Ide o lesklú dlažbu vo formáte 120x60 cm v hrúbke 7 mm, ktorá má vysokú úroveň oteruvzdornosti na úrovni PEI4. Vďaka rektifikovaným hranám sa dá klásť na úzku špáru a so svojim formátom je ideálna pre veľké podlahy, kde pôsobí kompaktne.

 Tipy na obklady imitujúce mramor

Vzhľad mramoru na stene napodobňuje aj niekoľko kolekcií obkladov. Na výber máte odtiene bielej, sivej, čiernej, modrej aj hnedej, viaceré v luxusnom prevedení. Ako obklad na stenu viete použiť aj všetky dlažby, ktoré nájdete v našej ponuke.

Toto sú naše odporúčania na tie, ktoré sú zaujímavé:

 Bayona: Aj v prípade obkladov sú základom našej ponuky produkty Baldoceru. Séria Bayona je unikátna veľkým výberom farebných typov. K dispozícii máte imitácie mramoru v sivej, hnedej, tmavej aj slonovinovej farbe. Kachličky možno použiť na stenu aj podlahu, Bayona totiž ponúka dlažbu aj obklady a to s využitím tak vo vnútri, ako aj vonku.

 Quios: Druhou zaujímavou kolekciou je Quios, taktiež od spomínaného španielskeho výrobcu. V prevedeniach Cream, Silver, Blaze aj Bowtie máte možnosť svoju obývačku, kuchyňu, kúpeľňu alebo chodbu pretvoriť na originálne priestory s puncom elegancie. Najmä produkty Bowtie sa hodia aj ako dekor so štruktúrovaným originálnym vzorom.

 Polaris: Obklady Polaris sú originálnou a zároveň luxusnou sériou imitujúcou mramor a to v bledých tónoch. V našom sortimente nájdete viacero prevedení kachličiek, či už hladké Brillo alebo s unikátnou štruktúrou Ellips, Dune a Combi. Obklady majú rozmer 30x90 cm a v rámci kolekcie si k nim viete zakúpiť aj dlažbu formátu 60x60 cm.

Saran Collins: Zaujímavou kolekciou je Saran Collins Grey od značky EcoCerram. Ide o dlažbu aj obklad v jednom, na výber máte formáty 120x60 cm a 60x60 cm, ktoré prinášajú lesklú imitáciu mramoru a veľa praktických vlastností. Kachličky sú mrazuvzdorné, majú rektifikované hrany a ich hrúbka je pre pevnosť a hmotnosť optimálnych 7 mm.

 Ako vybrať kachličky do interiérov a do exteriérov

Okrem vzhľadu, ktorý zahŕňa vzor, kresbu, odtiene a úpravu povrchu, pozerajte pri výbere obkladov a dlažieb aj na ich umiestnenie, čiže interiér alebo exteriér.

Exteriérové kachličky musia byť mrazuvzdorné, to zaručuje ich odolnosť aj pri nízkej teplote. Všeobecnú pevnosť zas garantuje gres ako materiál, je lepší ako keramika. Dôležitým aspektom je protišmyk. Čím vyššej triedy je, tým je nižšie riziko kĺzavosti povrchu. Protišmykovú dlažbu zvoľte  najmä na chodníky a okolo bazénov.

Ak ide o exteriérové obklady, tu si treba všímať povrchovú úpravu. Lesklé obklady odrážajú viac slnečného žiarenia a zároveň sú náchylnejšie na zašpinenie, najmä po daždi. Lepšie je siahnuť po matnej úprave povrchu, najmä ak ide o fasádu. Ak budete chcieť použiť kachličky v exteriéroch ako dlažbu, neodporúčame tie, ktoré majú lesklý povrch.

V niektorých prípadoch môže byť dôležitým kritériom výberu dlažby jej protišmykovosť, napríklad pri dlažbe do kuchyne, na chodbu alebo do kúpeľne. Vo vnútri postačuje úroveň protišmykovej úpravy kategórie R9 alebo R10. Zároveň však pripomíname, že protišmyková dlažba je iba v matnej úprave.

Do interiérov viete bez problémov použiť keramickú aj gresovú dlažbu. Interiérové obklady môžu byť lesklé a hladké, takáto úprava môže podčiarknuť exkluzívnu imitáciu mramoru. V prípade dlažby je plusom možnosť pokládky na úzku špáru do 2 mm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia