Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čierna dlažba a čierne obklady ako znak luxusu. Ktoré sa hodia do kúpeľne či kuchyne?

Čierna dlažba a čierne obklady ako znak luxusu. Ktoré sa hodia do kúpeľne či kuchyne?

Čierny obklad alebo čierna dlažba patria k najlepším možnostiam, ako dať domácnosti, kancelárii aj vonkajším priestorom punc luxusu, elegancie a noblesy. Mnoho ľudí sa obáva o údržbu a čistenie takýchto kachličiek. Je to čiastočne pravda, najmä pri lesklých a čiernych obkladoch a dlažbách. Benefity však určite prevyšujú náročnejšiu údržbu.

 Charakteristiky a výhody čiernych kachličiek

Čierna patrí nesporne k tým najviac exkluzívnym farbám v celej farebnej palete. Koniec koncov, aj všetky luxusné značky limuzín vyzerajú najlepšie práve v čiernom prevedení. Prečo by to tak nemalo byť v prípade obkladu a dlažby? Nezáleží pritom na tom, či ide o obklad na stenu do kúpeľne alebo o dlažbu do vašej novej kuchyne.

Hlavné charakteristiky a výhody čiernych kachličiek sú:

  • opticky ide o čisté riešenie bez nejakých rušivých vplyvov a elementov, to platí aj v prípade, ak sú kachličky s imitáciou rôznych prírodných materiálov
  • čierne obklady aj dlažby sú znamením luxusu, exkluzivity a bohatstva, nezabudnite ich ale dostatočne osvetliť buď cez okno alebo umelým svetlom
  • okrem výnimočného dizajnu ponúkajú aj možnosť kombinácie farieb a oživenia interiéru, napríklad s nerezom v kuchyni či drevom v obývačke

Čierne obklady možno použiť aj ako dekor v kombinácii s rôznymi druhmi omietok, dajú sa tiež kombinovať s obkladačkami iných odtieňov. Či už pôjde o lesklé, matné alebo satinované obklady, ich vplyv na luxusný dojem je viditeľný. Pri tých lesklých je pochopiteľne o niečo náročnejšie čistenie, s tým treba pri tmavej farbe rátať.

Tak obklady, ako aj čierne dlažby, je nutné kombinovať s vhodnou špárovacou hmotou. Tu môžete kontrast, napríklad s bielou špárovačkou, alebo doplnenie odtieňov, napríklad s hnedou hmotou. To, či pôjdete skôr do extravagancie a originality, alebo naopak ostanete pri konzervatívnej elegancii, dá charakteristiku celému interiéru.

 Keramika aj gres môžu imitovať iné materiály

Pri výbere obkladov a dlažby s dominantne čiernym prevedením môžete siahnuť po dvoch materiáloch. Prvým je štandardný keramika, druhým gres. Keramické obklady a dlažby sú vhodné najmä do interiérov, gresové obklady sú odolnejšie, pevnejšie, mrazuvzdorné a tvrdšie. Aj preto sú gresové dlažby prakticky ideálne na von a do záhrady.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek materiál, výber vzorov, dizajnov a kresieb je veľmi bohatý. Kachličky môžu svojim vzhľadom imitovať aj iný materiál.

Typicky ide najmä o vzhľad mramoru, kameňa a betónu, no v ponuke možno nájsť aj antracitové prevedenie obkladov a dlažieb imitujúcich kresbu dreva. V mnohých prípadoch nejde o čisto čiernu farbu, ale o jej jemnejšie odtiene s bledšou kresbou.

Populárne sú aj obklady s neurčitým vzorom a v tmavom prevedení. Hodia sa do moderných interiérov kancelárskych a obchodných priestorov. Veľmi exkluzívne vyzerá aj tmavá či grafitová dlažba, napríklad so zrnitým vzorom. Tí, čo majú radi industriálny štýl, nájdu v ponuke aj obkladový materiál s originálnym efektom kovového povrchu.

 Čierne obklady a dlažby do kúpeľne a kuchyne

Dominantne sa využívajú čierne dlažby a obklady najmä v kúpeľni a kuchyni. Ide o dve miestnosti, ktoré si priam pýtajú originalitu, exkluzivitu a nadčasový dizajn. S čiernou, antracitovou či tmavou dosiahnete tieto ciele bez akýchkoľvek ťažkostí.

V kúpeľni je možností kombinácie naozaj dostatok:

  • ak máte murovaný sprchový kút, môžete zvoliť iné obklady a dlažbu do jeho vnútra a iné do zvyšku kúpeľni, trendom sú kontrasty aj doplnenia farieb
  • priam ideálnou voľbou sú veľkoformátové obklady a veľkoformátové dlažby, ktoré pri čiernej farbe efektne minimalizujú počet a množstvo rušivých špár
  • aby kúpeľňa nepôsobila depresívne, netreba to s čiernou preháňať, dobré je doplniť ju o bielu alebo sivú farbu, či už v obklade, sanitou alebo nábytkom
  • kľúčovým faktorom zostáva aj v tomto prípade svetlo, tu je dobré voliť chladné farby, ideálna je kombinácia s bodovým alebo reťazovým LED osvetlením

Pokiaľ ide o kuchyňu, čierne kachličky bez problémov zladíte prakticky s akýmkoľvek materiálom a dizajnom linky. Platí to dokonca aj v prípade dreva, kde je ideálny kontrast čierneho obkladu a dlažby s bledohnedým drevom s jemnejšou kresbou.

V kuchyni možno kombinovať čierne obklady s bielou dlažbou a naopak, prípadne ak máte radi viac sviežosti, tak sa pokojne pustite aj do farebnejšej schémy. Vďaka čiernej môžete dať voľný priechod fantázii aj odvahe. Naopak, ak máte radi konzervatívnejšie prevedenie, imitácia mramoru či kameňa je ideálna do každej modernej kuchyni.

 Nebojte sa použitia ani v iných miestnostiach a vonku

Čierne obklady aj dlažby nájdu svojej uplatnenie aj v iných častiach domácnosti, interiérov a exteriérov všeobecne. Už na prvý pohľad pôsobia decentne a exkluzívne.

Pre vašu inšpiráciu prinášame niekoľko tipov a rád:

 Obývačka: V každom modernom aj luxusnom byte, apartmáne alebo rodinnom dome je obývačka centrom diania. Tu treba klásť dôraz primárne na exkluzívny a honosný vzhľad, k čomu môžu tmavé obklady a dlažby prispieť nemalou mierou. Do pozornosti vám preto dávame série Golden Black, veľkoformátový Conproj aj Balmoral Black.

 Chodba a schody: Chodba a schodisko sú miesta, kde môžete nechať vyniknúť pevnosť, odolnosť, praktický rozmer a zároveň aj elegantné antracitové a čierne prevedenie s netradičnou kresbou. Svoju pozornosť môžete skúsiť uprieť na štýlové dlažby s imitáciou mramoru, napríklad ako je Statuario Nero, Webza Nero a Dorato Black.

 Kancelária a obchodné priestory: Tieto miestnosti a priestory sú typické vyššou záťažou a dôrazom na optimálny pomer vzhľadu, pevnosti a odolnosti. Podľa určenia priestoru môže voliť aj imitácie niektorých drahších materiálov. Z dlažby je in“ séria Helton Dark, v obkladoch sa zamerajte na Conproj 12N a Black Matt.

 Terasa a exteriér: Exteriérové využitie tmavej dlažby by malo splniť nielen optické, ale aj praktické kritéria. Je vhodné, ak je dlažba nielen mrazuvzdorná, ale má aj určitý stupeň protišmykového prevedenia povrchu. K populárnym tmavým dlažbám patria Balmoral Dark Natural, Hannover Black a Spectre Dark Grey.

 Obklad steny: Asi najväčšou praktickou výzvou v prípade čiernych obkladov je fasáda. Tu dostanú zabrať všetky obklady, pri čiernej farbe je dôležité zvoliť mix vhodných parametrov. Aby ste dosiahli čo najlepší vzhľad a to dlhodobo, je lepšie siahnuť po matnom a tmavom obklade. Vhodné sú Bayona Grey Natural, Iron Black Lapado a Icon Black.

 Kombinácia s bielou pre originálny štýl

Ak nechcete zostať iba pri čisto čiernom prevedení, výhodou tejto farby je možnosť štýlovej kombinácie a dosiahnutia moderného aj retro efektu. To platí tak v kúpeľni, ako aj v kuchyni, obývačke alebo vonku na terase. Stačí len trocha pustiť uzdu fantázii!

Asi najviac overenou farebnou kombináciou je čierna s bielou. Aj jednoduché obdĺžnikové či štvorcové kachličky v takomto štýle dokážu dať obývačke, kuchyni alebo kúpeľni zaujímavý vzhľad v štýle retra. V prípade kuchyni je ideálne doplniť takýto obklad o nerez, prípadne použiť čistú kombináciu čiernych kachličiek a nerezových spotrebičov.

Ideálne je využiť kombináciu čiernej s bielou alebo šedou v kúpeľni. Tu môžete zladiť aj kresbu s imitáciou prírodných materiálov, napríklad kameňa alebo mramoru. Dvojfarebné prevedenie je v tomto prípade zárukou modernej elegancie a luxusu. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, čierna farba je jednou z najlepších možností na kombinácie.

Čistenie a údržba sú síce o niečo náročnejšie, no v prípade lesklých kachličiek získate punc noblesy, elegancie a luxusu. A o to koniec koncov aj ide, či nie?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia