Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čo je rektifikácia, aký má význam a aké sú rektifikované dlažby a obklady?

Čo je rektifikácia, aký má význam a aké sú rektifikované dlažby a obklady?

Všimli ste si v našej ponuke rektifikované dlažby alebo rektifikované obklady? Nevedeli ste doteraz prísť na to, čo tento termín znamená a aký má rektifikovanie význam? Ak chcete vedieť, čo je rektifikácia, čo táto vlastnosť prináša, aké má pre vás výhody a čím sú rektifikované dlažby a obklady výnimočné, čítajte ďalej, dozviete sa!

 Čo je rektifikácia a aké vlastnosti má rektifikovaná dlažba

Pod pojmom rektifikácia kachličiek sa myslí proces výroby, ktorého výsledkom je dosiahnutie extrémne presného rozmeru každej jednej vyrobenej kachličky. Najdôležitejšou charakteristikou rektifikácie je teda rozmer s minimálnou odchýlkou od normy.

Pri štandardnej výrobe dlažieb a obkladov dochádza k vypaľovaniu keramiky alebo gresu na konkrétny rozmer, no počas procesu výroby môže prísť k odchýlke a to až do hodnoty 1,5 % rozmeru a to na každú stranu kachličky. Ide o štandardnú normu a pri pokládke alebo lepení s tým treba počítať, preto sa používa širšia špára a to od 2 do 8 mm.

Naopak, ak sú kachličky rektifikované, potom dochádza k ich orezaniu na koncový rozmer až po prvotnom vypálení a to tak, že z väčšieho formátu sa zreže menší a to na vopred stanovenú veľkosť. Pri rektifikovaní je norma odchýlky stanovená nižšie a to do 0,5 %.

Na rozdiel od nerektifikovaných kachličiek sú tak tie rektifikované nepomerne presnejšie, vďaka čomu je možné ich položiť aj na úzku špáru v šírke iba 1 až 2 mm.

Samotná rektifikácia však neznamená, že by ste dlažbu či obklad vôbec nemuseli špárovať. Špára je dôležitá pre vyváženie a zmiernenie tlakov a pnutia, ku ktorým prirodzene dochádza pri každej stavbe aj v súvislosti so starnutím materiálov. Rektifikovaná dlažba sa však rýchlejšie kladie, hoci si treba viac dávať pozor na jej pevnosť v rohoch.

 Proces výroby a akým spôsobom sa dlažba rektifikuje

Ak ide o výrobu rektifikovaných dlažieb a obkladov, samotná rektifikácia patrí do záverečnej etapy celého procesu, ide teda o niečo, čo robí výrobca navyše a na konci.

Výrobný postup kachličiek zahŕňa nasledovné etapy:

  • príprava surovín, či už ide o hlinené materiály alebo podrvený kameň, v závislosti od toho, či volíte klasické keramické alebo skôr gresové kachličky
  • formovanie kachličiek lisovaním do požadovaného tvaru a to pomocou vysokého tlaku lisov, vďaka čomu sa dosiahnu vopred zvolená veľkosť a formát
  • sušenie celej zmesi s cieľom odstránenia prebytočnej vlhkosti a následné vypaľovanie v peci pri vysokých teplotách, pri grese je vypaľovanie dvojité
  • ochladenie hotových vypálených kachličiek a záverečná kontrola kvality, či už ide o rozmery, pevnosť, tvar alebo dizajn z pohľadu vzoru a farieb

Proces rektifikácie nasleduje až po vypálení, rektifikuje sa teda finálny produkt. V tomto kroku sú hrany vypálených dlaždíc mechanicky obrúsené na daný rozmer špeciálnou rezacou a brúsnou technikou, keď sa z väčšieho rozmeru vybrúsi menší rozmer.

Tento proces zaručí, že každá kachlička bude mať identickú veľkosť a tvar. Zbrúsenie okrajov je tiež dvojité, vďaka čomu sa dosiahne presnejší rozmer a súčasne minimálna fazeta na hrane. Vďaka rektifikácii budú mať kachličky v rohoch presný 90 stupňový uhol, čo sa pri finálnej pokládke či lepení ukáže ako výhoda pre kompaktnejší vzhľad.

 Aké výhody má rektifikovaná dlažba oproti tej bez rektifikácie?

Vybrať si rektifikovaný obklad či dlažbu so sebou prináša množstvo praktických benefitov a plusov. Niektoré oceníte na úvod pri pokládke alebo lepení, iné pri celkovom vzhľade na podlahe či stene, ďalšie aj po niekoľkých rokov používania a údržby.

Toto sú najväčšie výhody rektifikovaných kachličiek:

 Presné rozmery: Rektifikovaná dlažba má oproti nerektifikovanej presné rozmery, čo umožňuje dosiahnutie rovnomernej a mimoriadne presnej pokládky. To vedie aj pri detailnom pohľade k elegantnejšiemu vzhľadu a to tak uprostred plochy, ako aj po jej okrajoch pri stene alebo v rohoch. Pokládka či lepenie kachličiek sú zároveň rýchlejšie.

 Užšie špárovanie: S presným rozmerom prichádza výhoda možnosti pokládky dlažby alebo lepenia obkladov na užšiu špáru. V interiéroch môžete ísť so špárou na hrúbku 1 mm, čo sa označuje ako „neviditeľná špára“, v exteriéroch sa odporúča minimálna špára v hrúbke 2 mm. Užšie špárovanie znamená aj nižšiu spotrebu samotnej špárovacej hmoty.

 Jednoduchšia údržba: Užšie špáry znamenajú zároveň jednoduchšiu údržbu, keďže práve v nich sa najviac zdržujú baktérie, plesne a nečistoty. Údržba celej plochy dlažby a obkladu je preto omnoho jednoduchšia, či už ide o vysávanie, mokré čistenie alebo detailnejšiu údržbu špár. Ušetríte tiež čas pri obnovovaní špár o niekoľko rokov neskôr.

 Flexibilita v dizajne: U niektorých výrobcov, napríklad u značky Cooperativa Ceramica di Imola, ktorá rektifikuje všetky svoje série, je možné dosiahnuť flexibilitu v dizajne kombináciou rôznych sérií. Môžete tak spojiť rôzne vzhľady a imitácie materiálov a všetky dlažby a obklady vám budú do seba zapadať vďaka presnému rozmeru.

 Kompaktnejší vzhľad: Rektifikované dlaždice ponúkajú vyššiu estetickú kvalitu, keďže sú precízne spracované a majú konzistentný vzhľad. Tým sa zvyšuje vizuálna plocha samotných dlaždíc a vytvára sa tak pocit väčšieho priestoru. Celkový dojem na podlahe aj na stene je čistejší, bez širokých rušivých spojov a vzhľad je esteticky príťažlivý.

 TOP rektifikované dlažby a obklady z našej aktuálnej ponuky

Väčšina našich dlažieb a obkladov je rektifikovaná, čiže vyššie spomínané vlastnosti, charakteristiky a benefity si môžete naplno užiť aj u seba doma či v kancelárii. Nájdete u nás talianske, španielske aj iné značky s bohatým výberom pre interiér či exteriér.

Medzi aktuálne najžiadanejšie série a kolekcie patria:

 Vibes: Táto talianska séria je príkladom spojenia tradície, remeselnej zručnosti a inovatívnej výroby. Imitácia kameňa je v tomto prípade na špičkovej úrovni, no luxusný a moderný vzhľad nie je to jediné, čo kachličky ponúkajú. Majú tiež flexibilné využitie vnútri či vonku, protišmykový povrch, nadpriemernú odolnosť voči poškriabaniu a bohatý výber odtieňov od bielej po sivú v rozmeroch od 30 x 60 cm až po veľkosť 120 x 120 cm.

 Elixir: Aj v tomto prípade ide o kolekciu značky Cooperativa Ceramica di Imola, tentokrát však v dizajne dreva. Na výber sú béžové, pieskové aj hnedé farebné odtiene v tmavších či svetlejších tónoch, pričom kachličky sú využiteľné vnútri aj vonku. Na výber máte dva typy rozmerov a to 120 x 30 cm a 150 x 20 cm, ktoré imitujú reálnu drevenú podlahu. Okrem rektifikovaných hrán ponúka séria aj matný a protišmykový povrch.

 Arkety: Imitácie betónu sú čoraz populárnejšie a v našom sortimente v tomto ohľade vedie španielska séria Arkety výrobcu Baldocer Ceramicas. Ide o gresové dlažby použiteľné aj ako obklad v rozmanitej ponuke matných, hladkých aj štruktúrovaných a drsnejších kúskov v šedých, hnedých, béžových či bledých tónoch. Komplexná je aj ponuka formátov, siahnuť môžete aj po špeciálnych exteriérových alebo protišmykových dlažbách.

 Adaggio: Španielska séria Adaggio v prevedení Gold prináša krásu mramoru v hladkom aj štruktúrovanom štýle a s lesklým povrchom, ktorý dáva kachličkám elegantný nádych. Kúpiť si môžete dlažby aj obklady vo veľkom výbere formátov od 40 x 120 cm až po 120 x 120 cm. Nájdete u nás aj špeciálne ornamentové kachličky využiteľné ako dekor či obklad steny  s unikátnym vzorom, rovnako tak obklady v prevedení 7,5 x 30 cm.

 Ashima: Skvelým talianskym zástupcom prémiovej úrovne s moderným kamenným dizajnom a s presným zbrúsením hrán je kolekcia Ashima. Tá je využiteľná v interiéroch aj exteriéroch a ide o gresové kachličky s luxusným štýlom, ktoré môžete použiť ako dlažbu aj ako obklad. Ich matný povrch vynikne vysokou úrovňou oteruvzdornosti triedy PEI 5 a možnosťou umiestnenia v rozmanitých priestoroch, vrátane obchodných a kancelárskych.

 BRXT Brixstone: Moderná krása kameňa v béžových, sivých, svetlejších aj tmavších tónoch, pomerne precízna kresba s neopakujúcim sa vzorom a k tomu istota pevnosti gresu. Táto kolekcia od Cooperativa Ceramica di Imola vás nesklame v žiadnom ohľade, či sa rozhodnete pre umiestnenie vo vnútri okolo krbu a v pracovni, alebo aj na terase a chodníkoch vonku. Benefitmi sú výborná oteruvzdornosť a protišmykový povrch kachličiek.

 Creacon: Ďalšou talianskou kolekciou, kde sa môžete spoľahnúť na presné zbrúsenie hrán dlažieb a obkladov, je Creacon. V tomto prípade ide o luxusné kachličky so vzhľadom betónu a s matný povrchom, ktorým zvýrazní ich exkluzívny dizajn. Povrchová štruktúra dáva dlažbám aj obkladom autentický vzhľad tohto populárneho prírodného materiálu, na výber máte sivé, béžové, svetlé aj hnedé typy a to už od veľkosti 60 x 60 cm.

 Onyx: Poslednou sériou z nášho výberu rektifikovaných kachličiek je Onyx, imitácia mramoru s neopakovateľným španielskym šarmom. V béžových, zelených, sivých a ružových farbách získate špičkový dizajn pre luxusnú vilu aj do moderný apartmán a to až do veľkoformátu 120 x 260 cm. Okrem rektifikácie spoľahnúť aj na optimálnu hrúbku do 9 mm pre ideálnu hmotnosť či na oteruodolnosť lesklého povrchu triedy PEI 3.

Zhrnutie na záver: rektifikované vs. nerektifikované kachličky

Rozdiel medzi rektifikovanými a nerektifikovanými dlažbami a obkladmi je teda zásadný a to tak z pohľadu vzhľadu, lepenia na úvod ako aj z pohľadu údržby.

Čoraz viac značiek sa orientuje na rektifikované kachličky, či už ide o Baldocer Ceramicas, EcoCerram alebo Stargres. V prípade talianskeho prémiového výrobcu Cooperativa Ceramica di Imola ide pritom o štandard, všetky jeho série sú už rektifikované.

To so sebou prináša veľký benefit v podobe možnosti vzájomnej kombinácie všetkých jeho dlažieb či obkladov, či už vnútri alebo vonku. Práve vo vnútri je však rektifikácia najvyšším benefitom, keďže vďaka nej môžete kachličky škárovať aj s úzkou škárou v šírke iba 1 až 2 mm. Tým docielite čistý a kompaktný vzhľad bez rušivých elementov.

Pochopiteľne, aj kachličky bez rektifikácie majú svoje čaro. Ak sa vám nejaká séria, kolekcia či produkt páči, pokojne si ich vyberte aj v prípade, ak nemajú rektifikované hrany. Stačí len zladiť škárovaciu hmotu s ich farbou a môžete dosiahnuť zaujímavý dizajn.

Faktom však je, že u nás nájdete v drvivej už väčšine už len dlažby a obklady s rektifikáciou. Či už idete rekonštruovať kúpeľňu v paneláku, zariadiť novú obývačku v apartmáne alebo hľadáte dlažbu pre terasu okolo domu, máme pre vás komplexnú ponuku. Okrem rektifikácie si viete vybrať aj podľa úpravy povrchu alebo dizajnovej imitácie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia