Kategórie
 
 
 
 
 
 

Dlažba do kuchyne: trendom tohto roku je 3D, rustikálna aj veľkoformátová

Dlažba do kuchyne: trendom tohto roku je 3D, rustikálna aj veľkoformátová

V domácnosti je kuchyňa miestom s osobitným významom. Nejde iba o prípravu jedla, ale najmä o zvýšený pohyb, väčšiu záťaž a významnejšie riziko poškodenia podlahy. Určite ste už aspoň raz zažili situáciu, keď sa vám v kuchyni niečo vylialo, rozbilo alebo niečo ťažké spadlo na zem. Týmto rizikám by mal zodpovedať aj výber podlahy.

Aká podlaha je do kuchyne najlepšia? Dlažba!

Linoleum bolo v minulosti prvou voľbou pri výbere materiálu kuchynskej podlahy. Potom prišli rôzne krátkodobé trendy, ktoré priali napríklad laminátovým parketám, drevenej podlahe alebo vinylu. No keramická dlažba a po novom aj čoraz viac využívaná gresová dlažba sa ukázali ako najschopnejšou a najlepšou alternatívou pre kuchyňu.

Prečo? Najmä kvôli výhodám, ktoré v kuchyni ponúkajú:

  • oproti všetkým ostatným typom podlahovín sú najpevnejšie, či už ide o dlhodobú záťaž pri chôdzi a státí, alebo o odolnosť voči pádu predmetov
  • keramická aj gresová dlažba majú dlhú životnosť a z pohľadu materiálov ide o optimálnu voľbu, materiál nedegraduje ani vplyvom času
  • dlažby sú odolné voči vode aj väčšine bežných chemikálií používaných v kuchyni, nehrozí, že by nasiakli a zmenili farbu pri vyliatí tekutín
  • veľkým plusom je aj rôznorodosť, pokiaľ ide o dizajn, na výber máte nielen veľa farieb alebo vzorov, ale dlažba môže imitovať aj iné materiály
  • svojou hrúbkou sú vhodné aj v prípade rekonštrukcie pôvodnej kuchyne, nemusíte vôbec starú dlažbu vyhodiť, viete na ňu položiť nové dlaždice
  • keramická aj gresová dlažba ponúkajú obdĺžnikový aj štvorcový formát rôznych veľkostí, môžete sa tak pohrať s optickým zväčšením priestoru

Či už bude dlažba lesklá alebo matná, mala by byť najmä dostatočne odolná. Pri výbere sa zamerajte preto na série a produkty, ktoré majú vyššiu triedu odolnosti voči oteru, minimálne PEI 3. Nie je úplnou nevyhnutnosťou, aby bola dlažba protišmyková, rozhodne to ale je výhoda. V takom prípade by minimom mala byť trieda protišmyku R9.

Pri výbere kuchynskej dlažby zohľadnite aj jej použitie spoločne s podlahovým kúrením, ktoré býva v novostavbách rodinných domov už samozrejmosťou.

Pokiaľ ide o veľkosť, trendom posledných rokov sa stáva veľkoformátová dlažba. Tá sa hodí nielen do kuchyne, ale aj do iných miestností. Výhodou je, že k nej viete vhodne doplniť veľkoformátový obklad. Ak ho použijete za kuchynskou linkou, môžete vám stačiť iba jedna obkladačka. Minimalizujete počet špár a zvýšite estetiku obkladu.

Trendom je hnedá, biela a sivá kuchynská dlažba

Najčastejšie si ľudia vyberajú kuchynskú dlažbu podľa štýlu a farby. Niet sa čo čudovať, pestrá ponuka rôznych prevedení, vzorov, kresieb či dizajnu k tomu aj prirodzene láka. Platí to tak pre retro či rustikálne kuchyne, ako aj pre tie moderné alebo luxusné. Ideálne je zladiť štýl dlažby do kuchyne s jej zariadením a so štýlom celej domácnosti.

Pokiaľ ide o dizajn, snažte sa vyberať dlažbu s jemnejším alebo menej extravagantným vzorom. Pamätajte: menej býva niekedy viac a veľa záleží na detailoch.

Pri výbere farieb udávajú tón najmä aktuálne trendy. Tie tohtoročné prajú svetlejším tónom. Najčastejšie si zákazníci vyberajú do svojej novej kuchyne alebo pri jej rekonštrukcii dlaždice v bielej, béžovej, sivej alebo hnedej farbe s bledšími odtieňmi. Viac tak môže vyniknúť prípadná kresba alebo vzor, ktoré môžu byť bez rušivých elementov.

Páči sa vám drevo, betón, kameň či mramor? Skúste imitácie

Okrem farebných kombinácií a štýlov sú populárne čoraz viac aj imitácie rôznych prírodných materiálov. V tomto ohľade vyniká najmä značka Baldocer, španielsky výrobca dlažieb a obkladov známy po celej Európe. Prednosťou značky je originalita dizajnu, výrobca garantuje totiž neopakovanie vzoru na desiatkach metrov štvorcových.

Dlažbu a obklady tejto značky tak viete použiť na väčšej ploche, čo sa hodí pri veľkej kuchyni alebo v prípade, ak je kuchyňa prepojená s obývačkou. Ak si zvolíte kachličky so zaujímavým vzorom, máte istotu, že sa nebude opakovať a vytvorí dokonalú harmóniu.

K najpopulárnejším imitáciám prírodných materiálov patria:

Drevo: Kto chce mať v kuchyni drevo, ale zároveň bez nevýhod tohto materiálu, môže siahnuť po sérii Belfast. Tá imituje drevenú podlahu dizajnom aj veľkosťou, napríklad s rozmermi 20x120 cm či 39,5x160 cm. Na výber máte viacero kresieb aj farebných prevedení, populárne sú sivá, béžová alebo hnedá dlažba a to aj s 3D efektom.

Mramor: Do luxusných kuchýň v moderných novostavbách sa hodí mramor. Aj v tomto prípade je Baldocer veľmi silnou značkou, či už ide o sériu Adaggio, Bayona alebo Balmoral. Siahnuť môžete nielen po dlaždiciach ale aj po obkladačkách. Imitácia mramoru je vo viacerých farebných prevedeniach, vrátane netradičnej modrej či grafitovej.

Betón: Betón už ani zďaleka nie je materiálom, ktorý by bol určený iba pre hrubé stavebné práce, práve naopak. V kuchyni, ale aj v celej domácnosti, môže zaujať svojou zaujímavou štruktúrou aj farebnými odtieňmi. V prípade série Arkety od Baldoceru nemusíte byť obmedzený iba sivou farbou, v ponuke sú aj béžová, biela alebo hnedá.

Kameň: Ak sa vám páči kameň, ktorý evokuje viac prírodné a prirodzené materiály v interiéroch, aj v tomto prípade viete siahnuť po dlažbe s jeho imitáciou. Celá séria Hannover, či už pôjde o kachličky Steel alebo Black, je príjemným osviežením pre vašu kuchyňu. K dispozícii sú svetlé a tmavé odtiene a verný dizajn materiálu.

Veľkoformátová dlažba a jej výhody

Osobitnú pozornosť by sme radi upriamili na veľkoformátovú kuchynskú dlažbu. Ide o dlažbu, ktorá má veľkosť minimálne 60x60 cm. Môže mať obdĺžnikový aj štvorcový tvar, okrem spomínaného rozmeru sú populárne aj 80x80 cm, 60x120 cm, 80x160 cm, 120x120 cm či 120x240 cm. Táto dlažba sa dá využiť aj ako obklad priamo na stenu.

Čím sa odlišuje od bežnej dlažby a čo je na nej najlepšie?

  • minimalizujete počet špár, čo je jednoznačne z pohľadu dizajnu pozitívny efekt, či už ide o dlažbu na podlahe alebo o obkladačky na stene v kuchyni
  • ak chcete mať za kuchynskou linkou tzv. zástenu, ale nie z dreva či iného rizikového materiálu, no zároveň nechcete klasické kachličky, je veľkoformátový obklad najjednoduchšie a opticky najvhodnejšie riešenie situácie
  • dlažbu viete použiť ako obklad nielen za kuchynskú linku či na stenu, ale  aj na barový pult alebo na ostrovček, zladíte ju tak priamo z podlahou
  • ak siahnete po imitácii nejakých prírodných materiálov, veľkoformátová dlažba má kompaktnejší vzhľad a menej naruší kresbu alebo vzor imitácie

Veľa ľudí sa pri väčšom rozmere dlažby obáva o hmotnosť. Áno, veľkoformátové dlaždice sú o niečo ťažšie, viete to ale kompenzovať tenšou hrúbkou materiálu. Dlažbu môžete mať aj s hrúbkou 5 či 6 mm a pritom so zachovaním dostatočnej pevnosti.

Ak vás takáto dlažba zaujala, odporúčame sériu Helton. Ide o gresové dlaždice spomínaného španielskeho výrobcu Baldocer, ktoré majú jednoduchý dizajn pripomínajúci liaty poter alebo liatu podlahu. Siahnuť môžete po viacerých farebných odtieňoch od béžovej, cez hnedú, sivú až po grafitovú dlažbu. Všetky pôsobia luxusne a veľmi elegantne.

Dlažba do kuchyne aj do obývačky súčasne

Trendom posledných rokov je spojená obývačka a kuchyňa. Netýka sa to iba nových domov a novostavieb apartmánov, spojiť kuchyňu a obývačku možno aj pri rekonštrukcii. Získate väčší priestor, pocit vzdušnosti a prepojenie dvoch miestností, ktoré sú z pohľadu účelu v tej istej kategórii: v dennej časti obytného priestoru.

Spojenie sa pritom vôbec nemusí dotýkať nevyhnutne iba samotných miestností. Práve zvolenie podlahovej krytiny je dobrou príležitosťou ukázať, že kuchyňa a obývačka patria k sebe. Riešením je dlažba do obývačky.

Siahnuť môžete tiež po imitáciách materiálov, výrobcovia majú širokú ponuku farieb, vzorov aj veľkostí. V obývačke môžete umiestniť rovnakú dlažbu, ako v kuchyni, pokojne aj s imitáciou drevenej podlahy. Odpadnú starosti s lištami a prechod z jednej miestnosti do druhej bude z pohľadu podlahy bez akýchkoľvek rušivých prvkov.

Tak čo, pomohli sme vám s výberom a inšpiráciou pre novú dlažbu do vašej kuchyne? Nebojte sa experimentovať, či už ide o dispozičné riešenia alebo podlahu!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia