Kategórie
 
 
 
 
 
 

Keramika vs. gres: porovnanie, výhody, vlastnosti a možnosti použitia

Keramika vs. gres: porovnanie, výhody, vlastnosti a možnosti použitia

Či už idete rekonštruovať byt, zariaďovať holodom alebo riešite kancelárske a obchodné priestory, pri výbere dlažieb a obkladov máte na výber najčastejšie z dvoch materiálov. Tým prvým je keramika, druhým zas gres. V nasledujúcom článku sa bližšie pozrieme na ich porovnanie, vrátane výhod, nevýhod, vlastností, použitia a údržby.

 Keramické kachličky ako overená klasika

Keramické obklady a dlažby sú štandardom, či už ide o zariaďovanie holopriestorov alebo o rekonštrukciu a renováciu. Sú vhodné do všetkých priestorov, či už ide o byt, dom, chatu, apartmán, kanceláriu alebo obchod, odolávajú vlhkosti aj škrabancom.

Toto sú ich základné vlastnosti, výhody a parametre:

  • keramické kachličky sú vyrábané vypaľovaním pri vysokej teplote, najčastejšie sú zložené z kaolínov, ílov, pieskov, živcov a špeciálnych prísad
  • ide o mechanicky a chemicky odolné materiály, čo v praxi znamená, že keramická dlažba a obklad sú pevné, odolné a tiež materiálovo jednoliate
  • benefitom keramiky je široké použitie v kombinácii so zaujímavým vzhľadom, imitovať môže aj kameň, drevo, mramor či opracovaný betón
  • s rôznou úpravou povrchu môžu byť kachličky lesklé, matné alebo satinované, v prípade špeciálnej úpravy disponujú aj protišmykovosťou

Dôležitým kvalitatívnym vylepšením keramickej dlažby je glazúra. Ide o špeciálnu sklovitú hmotu, ktorá je po vypálení hladká a lesklá, čo zvyšuje odolnosť dlažby voči vode. Takáto dlažba je vhodná do interiérov, najmä do kúpeľne alebo do kuchyne. V glazúre môžu byť obsiahnuté aj farebné pigmenty, ktoré dajú dizajnu kvalitnejší vzhľad.

 Dlažba a obklady z gresu sú zárukou pevnosti

Gres predstavuje pevnejšiu a odolnejšiu alternatívu keramiky. Gresové kachličky sa vyrábajú z kameňa rozdrveného na prach, ktorý je následne zlisovaný. Vzniká tak homogénny materiál, ktorý prechádza procesom dvojitého vypaľovania. Na rozdiel od keramiky, gresové obklady a dlažby sa vypaľujú pri vyššej teplote, sú preto omnoho pevnejšie.

Vďaka takémuto procesu výroby, či už ide o lisovanie alebo vypaľovanie, má gres omnoho nižšiu absorpciu vody a to do 0,5 %. Nízka nasiakavosť prirodzene vedie k mrazuvzdornosti a k lepšej odolnosti materiálu voči nízkym teplotám alebo vlhkosti.

Gresová dlažba aj obklad sú tiež zárukou trvácnosti. Materiál je veľmi dobre odolný voči oteru a poškriabaniu, to isté platí aj v prípade pôsobenia chemikálií, je totiž takmer bez pórov vo svojej štruktúre. Niektorí výrobcovia využívajú aj glazúrovanie alebo ošetrenie povrchu nanotechnológiou, čo ešte zvýrazní spomínané parametre a odolnosť.

Všetky tieto výhody a vlastnosti ukazujú v prípade gresu na jeho predurčenie do namáhaných priestorov a do exteriérov. V interiéroch je gres ideálnou voľbou pre podlahové kúrenie, nakoľko má skvelé tepelné vlastnosti, bez problémov vedie teplo a nemá žiadne straty tepla.

 Údržba a kedy a kde použiť ktorý materiál

Nielen nákup, ale aj starostlivosť a použitie dlažby a obkladu sú dôležitými faktormi pri výbere materiálov. Keramika a gres sa v tomto do istej miery odlišujú.

Pri nákupe preto zvážte aj nasledovné parametre:

  • na pórovitosť, čím sú kachličky viac pórovité, tým skôr sa do nich dostanú nečistoty a ťažšie sa čistia, preto sú lepšie tie s nižšou pórovitosťou
  • čo sa týka protišmykového prevedenia, tu platí tiež priama úmera, takže čím vyššia je trieda protišmyku daného materiálu, tým horšia bude jeho údržba
  • vďaka nízkej nasiakavosti gresu iba do 0,5 % je tento materiál ideálny do exteriérov, jeho nízka nasiakavosť ide ruka v ruke s mrazuvzdornosťou
  • keramické obklady a dlažby sú naopak ideálne do interiérov, hoci aj tu možno nájsť produkty odolné voči nízkej teplote alebo vplyvom počasia
  • do viac namáhaných priestorov a vtedy, ak potrebujete dlažbu s lepšou pevnosťou voči vyššej váhe, je najlepšie použiť gres, ktorý je omnoho tvrdší

 TOP keramické dlažby a obklady

V našom sortimente možno nájsť viacero zaujímavých kolekcií keramických kachličiek, či už ide o obklady na stenu alebo o dlažbu a to tak do interiéru aj exteriéru.

Z veľkého výberu vám dávame do pozornosti tieto:

 Reprise: Dlažby aj obklady z kolekcie Reprise prinášajú imitáciu betónu a to vo veľkom výbere rozmerov a vzorov. Sivé, hnedé, béžové, svetlé aj viacfarebné varianty kachličiek zapadnú do každého interiéru. V ponuke máme aj dekor, ktorý dá kúpeľni či kuchyni svieži vzhľad a to vrátane mozaikového vzoru v retro a vintage štýle.

 Larchwood: Táto kolekcia je štýlovou imitáciou dreva, či už ide o podlahu alebo obklad na stenu a to v tmavšom aj bledšom odtieni hnedej farby. Matná úprava povrchu, obdĺžnikové formáty a nízka hrúbka kachličkám pristanú, zaujímavou sú produkty imitujúce starú dlážkovicu. Táto kolekcia je ideálna na vidiek aj do priestorov zariadených v štýle retra.

 Tasos: Pre milovníkov luxusu a vysokého lesku je určená kolekcia dlažby a obkladu Tasos od španielskeho výrobcu Baldocer. V bledej farbe získate elegantné kachličky so vzhľadom mramoru, vďaka ktorým bude mať váš byt, apartmán, chata či dom nádych exkluzivity. V ponuke sú aj keramické imitácie mramoru s 3D štruktúrovaným efektom.

 Balmoral: Elegancia, luxus a nadpriemerný vzhľad aj na väčšej ploche. Dlažby a obklady Balmoral sú imitáciou mramoru, siahnuť môžete po béžových, sivých aj hnedých odtieňoch. Na výber je množstvo formátov od 30x90 cm až po veľkorozmerové kachličky 80x160 cm. Španielska kvalita sa prejaví aj rektifikovanej úprave okrajov.

 Arkety: Za pozornosť stojí aj séria Arkety, ktorá predstavuje vzhľad betónu v matnom prevedení. V ponuke máme niekoľko variantov farieb, vzorov a povrchových úprav, vrátane štruktúrovaných typov. S hrúbkou dlažieb a obkladov aj cez 1 cm máte istotu pevnosti a odolnosti, či už ich použijete v obývačke, na chodbe alebo v jedálni.

 Najlepšie gresové kachličky v ponuke

Pokiaľ ide o gresové obklady a dlažby, najnovšie trendy ukazujú, že tento typ kachličiek má zákazníkom čo ponúknuť. Platí to pre mestskú aj vidiecku architektúru.

Ktoré série sú najzaujímavejšie? Vyskúšajte aj tieto:

 Hannover: Kolekciou ideálnou do exteriérov je gresová dlažba Hannover. Tá svojim vzhľadom veľmi presne a štýlovo imituje kameň a to v hnedom aj sivom prevedení Na výber máte rozmery 60x60 cm a 60x120 cm, ktoré viete vyskladať a použiť na pokládku terás, balkónov aj chodníkov. Dlažba vás nesklame ani svojou odolnosťou.

 Ducale: Spojenie gresu a vzhľadu dreva vo vintage či retro štýle zas prináša Ducale. Tieto kachličky majú formát 20x120 cm, čo ešte umocňuje imitáciu drevenej podlahy, ale v ponuke sú aú aj niektoré ďalšie rozmery. Na výber máte niekoľko odtieňov, napríklad Cedar, Henna, Moon či Grey. Kachličky viete nájsť aj v špeciálne anti-slip úprave.

 Nikea: Elegantnejšiu a štýlovejšiu alternatívu v prípade imitácie dreva ponúka séria Eleganza. Siahnuť môžete po dlažbách aj obkladoch a to v štandardnom aj štruktúrovanom prevedení. Sivá aj hnedá je v prípade týchto produktov k dispozícii vo viacerých odtieňoch, bez problémov ich tak viete zladiť so zvyškom zariadenia.

 Grafton: Betónový vzhľad a  praktické vlastnosti gresu, to v sebe spájajú produkty Grafton. Dlažby aj obklady tejto série sú vhodné do interiérov aj do exteriérov, možno ich použiť v kúpeľni, na fasáde aj na terase. Imitácia betónu je v béžovej, antracitovej aj sivej farbe, kresba je jemná a matný povrch kachličiek umocňuje punc luxusu a štýlu.

Bayona: Posledným zaujímavým odporúčaním, ktoré pre vás v sortimente gresovej dlažby máme, je kolekcia Bayona. Svojim vzhľadom imituje mramor, pričom na výber máte béžové, sivé, hnedé aj grafitové odtiene. V ponuke nájdete dlažby aj obklady, hladké aj štruktúrované a vo formátoch od 30x60 cm až po rozmer 120x240 cm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia