Kategórie
 
 
 
 
 
 

Lacné obklady a dlažby: ako ich vybrať, ako ušetriť a ktoré sú najlepšie

Lacné obklady a dlažby: ako ich vybrať, ako ušetriť a ktoré sú najlepšie

Ak nemáte hlboko do vrecka, aktuálne máte napätý rozpočet alebo jednoducho nepozeráte na vzhľad, lacné obklady a dlažby sa môžu zdať dobrým riešením. Snaha ušetriť na tomto vybavení a zariadení bytu, domu, kancelárie či rekreačnej nehnuteľnosti sa však nemusí vždy vyplatiť. Ako, kde a hlavne podľa čoho nájsť výhodnejšie kachličky?

 Cena a podľa čoho vyberať lacné obklady a dlažby?

Ak ste sa niekedy prechádzali po hobbymarkete, určite vás zarazili cenové rozdiely v obkladoch a dlažbách. Tie najlacnejšie začínali na sume okolo 8 až 10 € za m2 a hoci určite nepatrili k tým najkrajším, zrejme vás zaujali práve nízkou cenovkou.

Ak hľadáte lacné obklady a dlažby, všímajte si:

  • ich materiál a jeho hrúbku, keramika je lacnejšia, ako gres a preto je preferovaná, no ak má hrúbku iba 6 či 7 mm, je náchylnejšia na polámanie sa
  • povrchovú úpravu, ak sú obklady a dlažby matné, často nebudú dostatočne odolné voči oteru, odretiu a poškriabaniu a to sa prejaví dosť rýchlo
  • stálosť farby, vzoru a lesku, lacnejšie kachličky môžu mať v týchto parametroch odchýlky, je dobré si ich dobre pozrieť a to na dennom svetle
  • presnosť vyhotovenia, to sa týka tak rovnomernosti hrúbky, rovinatosti dlaždice alebo obkladačky, ako aj presnosti rozmeru každého jedného kusu

Lacné obklady môžu splniť svoj účel, ak ich chcete využiť v miestnostiach technického alebo úžitkového typu. Treba však rátať s užším výberom vzorov a dizajnov, v tomto ohľade by ste nemali ani očakávať prílišnú originalitu na väčšej ploche. Ak použijete lacné kachličky vo veľkej miestnosti, ich vzor sa bude opticky až nápadne často opakovať.

V prípade lacných obkladoch a dlažieb sa treba zmieriť aj s tým, že rektifikované hrany, veľkoformátové rozmery alebo kachličky s vysokým stupňom odolnosti voči oteru alebo pošmyknutiu príliš nenájdete. Ponuka je užšia a na jej limity narazíte.

 Na chodbu, do kúpeľne aj do kuchyne

Nájsť lacné obklady a dlažby môžete nielen v hobbymarketoch, ale aj u nás. Stačí využiť aktuálnu ponuku, ktorá zahŕňa dlažby do pivnice, garáže aj na chodbu, kde výrobca pozeral skôr na pevnosť, univerzálny rozmer a konformný vzhľad bez extravagantných prvkov. Tieto dlaždice viete využiť aj na schody, či už vo vnútri alebo tie vonku.

Podobne sú na tom aj obklady, napríklad do kúpeľne, do kuchyne alebo do WC. Svojim dizajnom síce nie sú tak atraktívne ako prémiové značky a ponuka rozmerov je ochudobnená o čoraz žiadanejšie veľkoformátové typy, svojmu účelu ale poslúžia.

Ak už hovoríme o veľkoformátových obkladoch a dlažbách, aj tu je možné nájsť lacné série. Netreba však od nich očakávať dizajn podľa najnovších trendov alebo kresbu so zameraním na detail. Problematické môžu byť aj farby a ich odtiene, rovnako tak kvalita povrchu, najmä ak ide o lesk. Od prémiových konkurentov majú niekedy dosť ďaleko.

Ekonomická voľba nemusí byť pritom vždy iba o menej kvalitných značkách. Nájsť lacné kachličky vám pomôžu aj sezónne akcie či výpredaj posledných kusov.

 Imitácie materiálov sa tešia popularite

Ak ide o dlažbu, tu sú v kurze imitácie prírodných materiálov, napríklad kameňa. Za zmienku stojí poľská značka Star-Gres, ktorá sa u nás teší veľkej popularite.

So zaujímavou cenou má v ponuke táto značka sériu Pietra di Lucerna. Ide o gresovú dlažbu, ktorá je vhodná do interiérov aj exteriérov a je vo formáte 31x62 cm. Môžete ju nájsť v troch rôznych farebných variantoch, konkrétne Grey, Cream a Antracite.

Výrobca má v ponuke aj dlažby imitujúce drevo, cenovo najdostupnejšia je kolekcia Scandinavia. Aj v tomto prípade ide o gresovú dlažbu, tiež s rozmerom 31x62 cm, prípadne o 2 cm hrubú dlažbu s rozmerom 60x60 cm. Dizajnovo máte na výber z odtieňov hnedej a to Cream, Beige a Brown, prípadne sivú alternatívu Soft Grey.

Čo sa týka lacných obkladov, aj tu prevládajú imitácie prírodných materiálov. Vzhľad dreva ponúka za zaujímavú cenu napríklad séria Bella od značky Ceramika Koňskie. V ponuke je v dvoch farebných vyhotoveniach a to Bella Nut a Bella Ivory. K dispozícii je aj Ivory Dekor Mosaic, ktorý spája tmavý a svetlý odtieň v originálnom vzore.

Španielsky zástupca, značka Baldocer, má vo svojej ponuke populárnu a cenovo prijateľnú kolekciu Reprise. Ide o keramické obklady s matným povrchom imitujúce betón v béžovom, sivom alebo hnedom prevedení, v jej sortimente sú aj viaceré dekory.

 Skutočne chcete najlacnejšie obklady a dlažby?

Ako vidieť, aj v našej ponuke máme cenovo pomerne dostupné a výhodné kachličky, no od skutočného potenciálu tohto materiálu majú naozaj ďaleko. Zvážte preto, či sa vám predsalen neoplatí priplatiť zopár € za m2 a získať oveľa kvalitnejšie produkty.

Stredná trieda kachličiek a dlažieb má tieto plusy:

 Pestrejší a krajší dizajn: Kvalitnejšie a hoci len o niečo drahšie kachličky rozoznáte od tých najlacnejších hneď na prvý pohľad. Majú oveľa detailnejší vzor, pestrejšie farebné spracovanie, ich dizajn je viac „trendy“ a ak ide o imitácie materiálov, tá je nepomerne kvalitnejšia. Platí to aj o vzore na väčšom povrchu, je viac originálny.

 Lepší a hrubší materiál: Stredná trieda obkladov a dlažieb je spravidla z gresu, ktorý sa oproti keramike vyznačuje vyššou hustotou a teda aj tuhosťou materiálu. Dlažby aj obklady bývajú hrubšie, čo sa odzrkadlí na ich pevnosti v tlaku aj celkovo v možnej záťaži. Samozrejmosťou sú rovnaká hrúbka kachličky a jej 100 % rovinatosť.

 Kvalitnejšie spracovanie: Presné rozmery, materiál s viditeľne lepšou povrchovou úpravou, vrátane vysokého lesku a samozrejme rektifikácia, to všetko ponúkajú kachličky vo vyššej triede. Práve tá posledná vlastnosť, čiže presné zbrúsenie hrán s dokonalým vyrovnaním, vám otvoria možnosť lepiť obklady a dlažby bez širokých a rušivých špár.

Praktické vlastnosti: Vyššia odolnosť voči oteru a poškriabaniu, kvalitnejší povrch, štruktúrovanie doplňujúce imitáciu prírodných materiálov a viac rozmerov, vrátane veľkoformátových. Tieto praktické vlastnosti na vyššej úrovni vám ponúknu iba obklady a dlažby aspoň strednej triedy, no vyššia investícia sa naozaj oplatí.

 Obklady a dlažby s výborným pomerom ceny a kvality

Ak chcete niečo viac, dávame vám do pozornosti zopár kolekcií a produktov, ktoré majú výborný pomer kvality a ceny. Príkladom, že sa oplatí priplatiť si, je séria Icon od španielskeho Baldoceru. Obklady Pearl aj Natural s rozmerom 59x59 cm a imitáciou betónu vám ukážu, že štýl nemusí stáť tak veľa a pritom môže každého zaujať.

Od toho istého výrobcu stojí za zmienku aj obklad Ozone, či už ide o Bone Slot alebo Pearl Slot. Štruktúrovaný obklad s matným povrchom dá každej miestnosti elegantný nádych. Určite mu k tomu pomôžu aj rektifikácia a výrazná sýtosť farieb obkladu.

Pokiaľ ide o dlažbu, zostaneme v zozname pri overenom španielskom výrobcovi Baldocer Ceramicas. Tu je priam trefou do čierneho kolekcia Balmoral, gresová dlažba s vysokým leskom a luxusným vzhľadom. Dlaždice majú hrúbku 9 mm, odolnosť voči oteru, rektifikované hrany a na výber viac odtieňov od Sand, cez Silver po Black.

Viacfarebná hnedá aj sivá dlažba v niekoľkých odtieňoch, ktorá vás nesklame tak po stránke dizajnu, ako ani po stránke praktických vlastností, je zo série Howen. Imituje kameň, je protišmyková a zároveň dostatočne ľahká pre jednoduchú pokládku.

Oproti tým najlacnejším kachličkám ponúka teda stredná trieda nepomerne lepšie vlastnosti a vyššiu kvalitu. To je ekonomickejšie najmä z dlhodobého hľadiska!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia