Kategórie
 
 
 
 
 
 

Mozaiky sa hodia do kúpeľne aj do kuchyne. Ako ich vybrať a ktoré sú TOP?

Mozaiky sa hodia do kúpeľne aj do kuchyne. Ako ich vybrať a ktoré sú TOP?

Originalita, kombinácia materiálov a unikátny vzhľad, to sú hlavné dôvody, prečo sa ľudia rozhodnú pre mozaiku. Na rozdiel od štandardného obkladu dokáže zvýrazniť určitý priestor alebo časť steny a to bez toho, aby ste museli robiť zložitejšie stavebné úpravy. Čo ponúkajú mozaiky dnes, podľa čoho ich vybrať a ktoré stoja za vašu pozornosť?

 Mozaiky sú tu s nami sú už 5 000 rokov

História mozaiky ako povrchovej úpravy steny pre vás bude možno prekvapením. Geometrické útvary, ktoré svojim vzhľadom mozaiku pripomínali, sú tu s nami už vyše 5 tisíc rokov. Prvé zmienky sa zachovali zo staroveku, najmä z geografických oblastí dnešnej Indie, Grécka a Turecka, neskôr prevládali aj v Taliansku a na severe Afriky.

Mozaiky slúžili ako dekorácia kúpeľov, kúpeľní, sáun alebo oddychových miestností. Vynikali pestrosťou prevedenia a odolnosťou voči vode aj voči vlhkosti.

Dnes je úloha mozaiky podobná a nijako sa od pôvodného účelu neodchyľuje. Nová doba však priniesla používanie inovatívnych materiálov, väčší výber tvarov a vzorov a lepšie vlastnosti. Ide najmä o oteruvzdornosť, pevnosť, odolnosť a mrazuvzdornosť.

Na výber máte kolekcie mozaiok s vysokým leskom, ktoré sú ideálne do extravagantných a moderných priestorov, imitácie rôznych prírodných materiálov aj retro mozaiky, napríklad vo vintage či rustikálnom štýle. Na svoje si prídu milovníci luxusu, sviežeho a živého dizajnu, elegancie aj minimalizmu, najmä ak ide o tvar alebo farebné tóny.

Mozaiky možno použiť samostatne, napríklad za kuchynskou linkou, no ešte viac zapadnú do kombinácie s obkladmi. V kúpeľni nimi zvýraznite umývadlo a zrkadlo, odlíšite sprchový kút aj obložíte vaňu. Vhodný tvar mozaiky sa hodí aj na fasádu rodinného domu.

 Podľa čoho vybrať mozaiku a čo si všímať

Najčastejším kritériom pri výbere mozaiky je jej vzhľad. Ten súvisí s povrchovou úpravou, farebnosťou a geometrickým tvarom vzoru. Podľa toho môžete siahnuť po moderných, retro, vintage, luxusných či prírodné materiály imitujúcich produktoch.

Medzi najviac dôležité vlastnosti, ktoré zvážiť, patria:

  • materiál, môže ísť o keramiku, pevnejší gres, sklo, kov, kameň alebo dokonca aj drevo, gres ale dokáže imitovať prakticky akýkoľvek prírodný materiál
  • použitie vonku, vo vnútri alebo vonku aj vo vnútri súčasne, pri vonkajších mozaikách sa môžete spoľahnúť na odolnosť voči mrazu, dažďu aj slnku
  • povrchová úprava, na výber máte klasický matný povrch, lesklý povrch, satinovaný povrch alebo 3D štruktúru s presahom materiálu do priestoru
  • použitie na stenu alebo aj na podlahu, niektoré druhy mozaiky možno klásť aj ako dlažbu, pozor však na väčšie riziko znečistenia a náročnú údržbu

Osobitnou vlastnosťou pri výbere mozaiky je to, aký tvar má jeden diel a aké tvary mozaiky obsahuje. Prepletaná mozaika kombinuje obdĺžniky a kocky, pletencová mozaika zas podlhovasté elementy. Delenie prepletanej mozaiky je o niečo jednoduchšie, je vhodná aj na oblejšie steny. Naopak, pletencová vynikne na väčších a rovných plochách.

Ak preferujete originalitu, potom v ponuke nájdete aj niektoré špecifické mozaiky, najmä čo sa týka ich povrchovej úpravy. Špecialitou sú svietiace fosforeskujúce mozaiky, ktoré v tme vytvárajú unikátny svetelný efekt a každému priestoru dajú osobitný štýl.

 Do kúpeľne, kuchyne aj na vonkajšiu fasádu

Pokiaľ ide o využitie mozaiok, najčastejšie sa svojim vzhľadom hodia do kúpeľne a kuchyne, kde ich môžete použiť samostatne aj v kombinácii s obkladmi na stene. Môžete nimi vizuálne oddeliť priestory či naopak, niektoré časti steny a zariadenia zvýrazniť.

Vďaka unikátnemu dizajnu a geometrickým tvarom je mozaika nadčasovým prvkom. Priestoru aj celej miestnosti dá osobitný štýl, ktorý nikdy nezostarne. V kúpeľni sa mozaiky hodia na obloženie vane alebo vnútra sprchového kútu, prípadne ako pozadie umývadla, zrkadla či okolo WC. Môžete tak vytvoriť farebné doplnenie aj protiklad.

V kuchyni je mozaika ideálnym doplnením kuchynskej linky na pozadí, zladiť sa dá s pracovnou doskou a štýlom či farebným prevedením skriniek kuchynskej linky.

Na stene vynikne aj na chodbe, vo vestibuloch, v obývačke okolo krbu či televízora, môže dať aj svieži vzhľad jedálni alebo jedálenskému kútu. Osobitnou kategóriou sú mozaiky určené pre exteriér, zväčša z odolného a mrazuvzdorného gresu. Na fasáde ich môžete použiť na balkóne, terase aj rodinnom dome, kde sú vhodným doplnkom omietky.

 Tieto mozaiky z našej ponuky sú tie najlepšie

Mozaiky v našom sortimente svojim dizajnom, vlastnosťami, formátom aj určením pokryjú všetky vaše požiadavky. V ponuke máme moderné, retro, nekonvenčné aj tie luxusné.

Nasledovné kolekcie pre interiér aj exteriér sú TOP:

 Statuario Classic Hexagon: Ide o mozaiku značky EcoCerram, ktorá vynikne nielen svojim dizajnom, ale aj parametrami. Mozaika je z gresu, má lesklý povrch, pôsobí už na prvý pohľad elegantne a imituje mramor v bledom odtieni. Hodí sa do kúpeľne, okolo krbu, do obývačky aj do exteriéru, nakoľko je hrubá 9 mm, mrazuvzdorná a veľmi pevná.

 Rumina Ivory Hexagon: Šesťuholníkový vzor má aj mozaika série Rumina Ivory. Možno ju použiť aj ako obklad na stenu, hodí sa do kúpeľne, kuchyne aj na chodbu. Je mrazuvzdorná, z gresu, rozmer jedného dielu je 40x28 cm, mozaika je rektifikovaná a možno ju tak lepiť aj s úzkou špárou. Vďaka vzhľadu mramoru má punc luxusu ako aj noblesy.

 City: Až v troch rôznych farebných vyhotoveniach si môžete vybrať mozaiku City od výrobcu Mosavit. Kombinuje sklo a kameň, ktoré vytvárajú zaujímavú harmóniu aj lesklým a matným povrchom. Mozaika je štruktúrovaná, v hrúbke iba 6 mm, môžete ju použiť v kuchyni aj kúpeľni a na výber máte edície Beige, White, Grey alebo Black.

 Fosvit: Séria Fosvit ponúka typy Mezcla aj Acquaris, ktoré sú v dispozícii s viacerými farebnými štýlmi. Ide o stvietiacu mozaiku so štvorcovým vzorom, ktorá je vhodná aj ako obklad na celú stenu. Je vhodná do kúpeľne, kuchyne, na WC aj na obloženie bazéna. Práve vďaka fosforeskujúcemu efektu je mozaika originálna a veľmi trendy.

 Kitchen: Ako už hovorí aj samotný názov, táto séria je určená do kuchyne, kde sa hodí svojimi vlastnosťami aj dizajnom. Mozaika má vzor s prvkami vizuálne pripomínajúcimi kuchynské zariadenie a výbavu, je zo skla, kameňa a chrómu, má matné aj lesklé elementy a na výber máte béžové prevedenie Beige aj bielo-čierno-sivé tóny Gris.

 Asi: Asi je mozaikou v prevedení kameň-sklo, ktorá vytvára elegantný a originálny štýl. Mozaika je ideálnou voľbou do kuchyne za kuchynskú linku, ale aj do kúpeľne na vaňu či do sprchového kútu. Rozmer jedného dielca je 30x30 cm, mozaiku viete lepiť na rôzne druhy podkladu a v ponuke sú prevedenia Gris, Negro, Inox, Imperial alebo Beige.

 SW: Pre milovníkov dreva, ktorý si potrpia na kvalitu, štýl a originálne prevedenie, je kolekcia SW vynikajúcou alternatívou k tradičnému obkladu. Mozaika sa dá použiť na celú stenu aj na jej časť, svojim vzhľadom sa hodí do obývačky, pracovne, na chodbu alebo aj do kuchyne. Jej dizajn dreva je na vysokej úrovni v type Caddo aj Astur.

 Marina: Motívy mora, ktoré sú skvelou voľbou pre skrášlenie vane, sprchového kútu aj celej kúpeľne, to prinášajú mozaiky Marina. V béžovo-hnedom a sivo-grafitovom prevedení získate kvalitný produkt kombinujúci sklo, kameň a chróm. Vďaka štruktúrovanému povrchu s matným aj lesklým spracovaním dá mozaika interiéru nový a svieži nádych.

 Timber: Do kuchyne, kúpeľne, na WC aj na chodbu sa hodí mozaika v kolekcii Timber. Tá je netradičná svojim dizajnom, ktorý spočíva v úzkych pásikoch s kombináciou skla, keramiky a chrómu. Letné aj matné prvky vytvárajú spoločne zaujímavé elementy a luxusný štýl. Na výber máte dve farebné prevedenie a to sivý Gris aj hnedé Beige.

Geo: Posledným tipom na mozaiku z nášho sortimentu je Geo od Mosavitu. Ide o štruktúrovanú mozaiku s kombináciou lesklých a matných prvkov, ktorá vyniká použitím skla a 3D efektom. Je ideálna do kuchyne, kúpeľne a na WC, má štruktúrovaný povrch a viete si ju zakúpiť vo farebných prevedeniach Beige, Negro, Inox alebo Gris.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia