Kategórie
 
 
 
 
 
 

Mrazuvzdorné dlažby sa hodia na terasu, balkón aj okolo domu

Mrazuvzdorné dlažby sa hodia na terasu, balkón aj okolo domu

V exteriéroch, či už ide o okolie domu, chodníky, terasu, balkón v byte alebo altánok na záhrade, je pri výbere dlažby dôležitou vlastnosťou mrazuvzdornosť. Tá prináša istotu, že aj v prípade nepriaznivého počasia a nízkej teploty nepríde k poškodeniu dlaždíc alebo k zhoršeniu ich vlastností. Ako a podľa čoho takúto dlažbu vybrať?

 Čo je mrazuvzdornosť a od čoho závisí

Najjednoduchšie možno popísať mrazuvzdornú dlažbu ako dlažbu, ktorej použitie je možné v exteriéroch aj v prípade teploty pod bodom mrazu. Dlaždice musia byť voči vplyvu poveternostným podmienkam odolné dlhodobo, nie iba na zopár dní.

To, či je dlažba mrazuvzdorná, závisí od nasiakavosti:

  • všeobecne platí, že čím je nasiakavosť materiálu dlaždice nižšia, tým lepšia bude jej odolnosť voči dlhodobému pôsobeniu mrazu a nízkej teploty
  • odolnosť voči mrazu sa stanovuje exaktne a to na základe stanoveného počtu cyklov zmrazovania a rozmrazovania, ktoré musí dlažba vedieť zniesť
  • na absorpciu vody, čiže nasiakavosť, majú v prípade dlažby vplyv tak materiál, ako aj výrobný proces, spôsob vypaľovania a použité technológie
  • to, či dlažba na danom povrchu dokáže odolať mrazu a nízkej teplote, je závislé aj od kvality podkladu a použitých lepiacich a špárovacích hmôt

Kým v prípade obkladu sa v praxi stáva, že ani vyššia nasiakavosť nemusí byť prekážkou jeho použitia v exteriéroch, dlažba ako vrchná vrstva vodorovného povrchu je oveľa náročnejšia. Dobrým príkladom obkladu, ktorý možno použiť aj v exteriéroch, sú tehlové pásiky typu klinker s nasiakavosťou do 6 %. U dlažby je takýto parameter nad limitom.

 Aké sú limity, parametre a normy mrazuvzdornosti

Mrazuvzdornosť vo veľkej miere závisí od nasiakavosti materiálu dlažby. Tá sa udáva v percentách a podľa tejto hodnoty je možné dlažbu označiť za vhodnú aj do prostredia s nízkou teplotou. Nasiakavosť sa okrem dlažby posudzuje aj pri obklade.

Štandardné kachličky určené pre interiér, či už ide o obklad alebo o dlažbu, majú nasiakavosť vodou v limite do 10 %. V praxi to znamená, že sú určené iba pre vnútorné obklady stien alebo pokládku v interiéroch. Ak by ste tieto kachličky použili vonku, najmä v prípade dlažby je takmer isté, že po niekoľkých mrazivých dňoch by prišlo k prasknutiu.

Ako mrazuvzdorné sa preto označujú tie obklady a dlažby, ktorých nasiakavosť vody je na úrovni do limitu 3 %. Takéto parameter majú aj keramické obklady a dlažby, tie môžete použiť nielen v exteriéroch, ale aj vo vlhkých vnútorných priestoroch.

V prípade kachličiek s nasiakavosťou pod 0,5 % už hovoríme o vysokoodolných obkladoch a dlažbách. Ide typicky o gresový materiál, ktorého výroba umožňuje dosiahnuť minimálnu absorpciu vody. Dlažby a obklady s takýmto parametrom nasiakavosti zostanú dlhodobo neporušené a bez poškodenia aj pri teplotách nižších ako -30 stupňov Celzia.

 Na terasu, balkón, chodníky, okolo domu aj do interiérov

Použitie mrazuvzdornej dlažby je ideálne najmä v exteriéroch, či už ide o okolie domu, chaty alebo komerčnej nehnuteľnosti. Svoje miesto ale má aj vo vnútri.

Kde všade by ste mali mrazuvzdorné dlaždice klásť?

  • v interiéroch ide najmä o chodby, pivničné priestory, priestory technických miestností, chladnejšie komory a priestory s dlhodobo nižšou teplotou
  • v bytoch sa mrazuvzdorná dlažba prirodzene pýta na balkón alebo lodžiu, kde viete dlaždice použiť na pokládku podlahy, ale aj ako obklad steny
  • ak máte byt s terasou, viete mrazuvzdorné dlaždice použiť aj tam, podľa konkrétneho štýlu ich môžete ladiť v modernom, retro či vintage dizajne
  • to isté platí aj v prípade rodinného domu alebo terás komerčných priestorov, napríklad ak ide o reštaurácie, kaviarne, bary alebo hotelové terasy
  • mrazuvzdorná dlažba je vhodná aj na chodníky alebo do okolia rodinných domov, napríklad ako podlaha v altánkoch alebo v záhradných domčekoch
  • mrazuvzdornú dlažbu z gresu viete použiť aj do garáže a pred ňu, v tomto prípade samozrejme treba pevnejšiu dlažbu a optimálny povrch pod ňou
  • v exteriéroch sa hodí vonkajšia dlažba aj okolo bazénov, jacuzzi alebo umelých jazierok v záhrade, vtedy je dôležitá aj jej protišmykovosť

 Ďalšie dôležité vlastnosti a charakteristiky

Okrem odolnosti voči nízkym teplotám by dlažby určené najmä do exteriérov alebo do vlhkého prostredia s nižšou teplotou v interiéri mali splniť aj niektoré ďalšie požiadavky. Najdôležitejšie z nich sú oteruvzdornosť a protišmyková odolnosť.

Oteruvzdornosťou sa myslí odolnosť voči poškriabaniu a opotrebeniu povrchu chôdzou rôznej intenzity a v rôznej obuvi. Táto vlastnosť sa označuje skratkou PEI a čím je jej hodnota vyššia, tým vyššia je aj odolnosť voči oteru. Dlažby tried PEI 1 a PEI 2 sú vhodné do priestorov, ktoré nebývajú vystavené znečistenej obuvi či vyššej záťaži.

Pokiaľ ide o balkóny, terasy alebo chodby s vyššou intenzitou záťaže, vhodné sú kategórie PEI 3 a PEI 4. Tie zvládnu aj vyššiu a dlhodobejšiu záťaž a chôdzu.

Čo sa týka protišmyku, ten sa označuje písmenom R a do vonkajších priestorov sú vhodné dlažby v triede R9 a viac. Pre terasy, chodníky, okolie bazénov či okolie domu sú ideálne dlažby triedy R11, to platí aj vtedy, ak ide o naklonené povrchy.

 Ktoré mrazuvzdorné dlažby stoja za vašu pozornosť?

Súčasťou nášho sortimentu dlažieb sú stovky produktov, ktoré sú odolné voči mrazu, nízkej teplote a poveternostným vplyvom. Na výber sú španielske aj niektoré ďalšie značky.

Medzi zaujímavé série a kolekcie patria tieto z nich:

 Pulse: Ide o mrazuvzdornú španielsku dlažbu značky Baldocer, ktorá je z gresu a svojim vzhľadom imituje betón. Dlaždice sú oteruvzdorné v triede PEI 4, protišmykové, v ponuke máme formáty 60x60 cm a 60x120 cm a možno ich pokladať aj na úzku špáru.

 Arkety: Kolekcia Arkety ponúka veľkú rozmanitosť dizajnov v béžovej, sivej aj bledej farbe. V ponuke sú aj 2 cm hrubé dlaždice, ktoré viete klásť na voľno, napríklad do štrku, trávnika apiesku. V ponuke je aj prevedenie anti-sllip s nadpriemernou protišmykovou úpravou.

 Howen: Gresová mrazuvzdorná dlažba Howen prináša imitáciu kameňa a to v hnedom aj v šedom prevedení. Vďaka štruktúrovanému povrchu je vzhľad kameňa na vysokej úrovni, k tomu treba prirátať aj nadpriemernú triedu protišmyku a to kategórie R11.

 Brunswich: Luxusnú imitáciu kameňa získate s dlaždicami Brunswich. Tie sú z gresu, čo je záruka pevnosti a odolnosti, aj v tomto prípade máte možnosť siahnuť po dlažbe v hrúbke až 2 cm. Vďaka rozmeru 60x60 cm ju viete klásť pozdĺžne aj diagonálne.

 Belfast: Ak máte radi drevo, no práve kvôli údržbe a poškodeniu vonkajšími vplyvmi hľadáte jeho alternatívu, siahnite po dlažbe Belfast. Tá je mrazuvzdorná, protišmyková, oteruvzdorná a odolná v každých podmienkach. Hodí sa na terasu, balkón aj chodníky.

 Italian Natural: Zaujímavou sériou od výrobcu EcoCerram je Italian Natural. Táto gresová dlažba imituje kameň v béžovom prevedení a na výber máte formáty 60x60 a 120x60 cm. Dlažba je oteruodolná, rektifikovaná a samozrejme odolná voči mrazu.

 Crema Nova: Elegantnú imitáciu kameňa v sivom prevedení v bledom odtieni zas prináša Crema Nova, tiež od značky EcoCerram. V matnom prevedení je dlažba ideálna na balkón aj terasu, v exteriéroch ju môžete použiť aj ako obklad na fasádu na dome.

 Conproj: Kolekcia Conproj od talianskeho výrobcu Cooperativa Ceramica di Imola je luxusnou dlažbou odolnou voči mrazu aj nízkym teplotám. V tmavom, béžovom aj sivom prevedení prináša eleganciu a štýl do moderných exteriérov aj interiérov.

Genus: Od rovnakej značky je aj séria Genus, gresová dlažba vhodná do elegantných priestorov. V hnedom, sivom, bledom aj tmavom prevedení imituje krásu mramoru s dôrazom na detailnú kresbu a ponúka formáty 60x60, 75x75 aj 60x120 cm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia