Kategórie
 
 
 
 
 
 

Na čo sa zamerať pri rekonštrukcii malej kúpeľne a prečo je lepšie zvoliť väčší obklad

Na čo sa zamerať pri rekonštrukcii malej kúpeľne a prečo je lepšie zvoliť väčší obklad

Rekonštrukcia malej kúpeľne je výzva a to tak pre remeselníkov, ako aj pre architektov a samozrejme majiteľov. Stiesnené podmienky, nevyhnutnosť využiť doslova každý jeden centimeter štvorcový a nutnosť zachovať optimálne presvetlenie sú len základné podmienky. Veľkú úlohu však zohráva aj výber vhodného obkladu a dlažby.

Najdôležitejšie zásady rekonštrukcie malej kúpeľne

Malá kúpeľňa znamená menej priestoru, ale neznamená, že by ste nemohli dať naplno priechod svojej fantázii. Vďaka vhodnému výberu obkladov, dlažieb a rozvrhnutiu sanity viete docieliť optické zväčšenie kúpeľne tak, aby ste sa v nej cítili dobre.

Pri návrhu rekonštrukcie a jej realizácii sa držte týchto pravidiel:

  • ak je byt obývaný jedným či dvoma ľuďmi, pokojne môžete spojiť kúpeľňu a WC
  • obklad môžete, ale aj nemusíte dať až po strop, závisí od jeho formátu, pri obdĺžnikovom formáte sa to hodí najviac
  • obklady laďte v svetlejších odtieňoch, dlažbu naopak o niečo tmavšiu, ale nie moc
  • nezabudnite na využitie zrkadiel alebo jedného väčšieho zrkadla
  • pre malú kúpeľňu určite využite závesné WC, napríklad ako je značka Geberit, hĺbka takéhoto typu WC býva iba 48 cm, čo šetrí ďalší priestor
  • nezabudnite na osvetlenie, ideálne je skombinovať bodovky v strope a nejaké menšie nástenné osvetlenie na bočnej stene oproti dverám
  • využite naplno priestor pod umývadlom, ideálne so závesnou skrinkou pod umývadlo
  • pouvažujte nad výmenou vane za sprchový kút, ak už sa neviete bez nej zaobísť, určite voľte klasickú, oproti rohovej je priestorovo úspornejšia

Kľúčom sú odborný návrh a 3D vizualizácia

Prv, ako sa pustíte do akejkoľvek rekonštrukcie, musíte vedieť, čo chcete rekonštruovať, aký je pôvodný stav, aký je želaný konečný stav a ako bude vyzerať výsledok. Ak ešte nemáte ucelenú predstavu, je najlepšie sa poradiť s odborníkom, ktorý na základe aktuálneho stavu kúpeľne a jej dispozície navrhne možné varianty riešenia.

Odborný návrh je to, čo vám pomôže vyriešiť otázku spojenia či nespojenia kúpeľne spoločne s toaletou, získate tiež pohľad plný skúseností na riešenie večnej dilemy medzi výberom vane a sprchového kútu a môžete si pozrieť alternatívy pôdorysu kúpeľne po rekonštrukcie. Pri malých kúpeľniach je dobrý návrh polovicou úspechu.

Nemenej dôležitou časťou je následná 3D vizualizácia vybraných riešení alebo ich alternatív. Vďaka nej získate presný obraz o tom, ako bude vyzerať vaša nová kúpeľňa, ako budú spolu ladiť rôzne kombinácie obkladov a dlažieb a ako praktické budú riešenia.

Kúpeľňa s WC alebo kúpeľňa a zvlášť WC

Zväčšiť malú kúpeľňu môžete tak, že ju spojíte s miestnosťou, kde sa nachádza WC. Ak spolu WC a kúpeľňa susedia, stačí len odstrániť priečku medzi nimi a máte hneď väčší priestor. Takéto spojenie so sebou prináša nielen výhody, ale aj niektoré nevýhody.

Spojiť kúpeľňu s WC je ideálne, ak nie je domácnosť obývaná príliš veľký počtom členov. V opačnom prípade rastie riziko, že toaleta bude príliš často obsadená. Aby bolo spojenie naplno využité, zamurujte pôvodné dvere a na stenu nalepte obklad, môžete ju potom využiť na poličky na odkladanie vecí.

Ak sa aj pre spojenie rozhodnete, oddeľte toaletu od ostatnej časti kúpeľne minimálne nejakou menšou priečkou, napríklad z pórobetónu. Viete ju obložiť WC obkladom či dekorom, takže vizuálne zapadne do celej kúpeľne.

Sprchový kút vs vaňa

Druhou pomerne častou dilemou je nerozhodnosť medzi voľbou sanity určenej na osobnú hygienu. Sú ľudia, ktorí si už nevedia predstaviť život bez vane, je to však skôr otázka návyku alebo osobných preferencií, než nejakej nevyhnutnosti.

Sprchový kút má výhodu v tom, že je rozmerovo skladnejší a viete ho umiestniť prakticky do každej kúpeľne, vrátane tých malých, ktoré sa nachádzajú v bytovkách alebo starších domoch. K dispozícii sú rôzne rozmery od 80x80 cm až po 120x80 cm alebo aj väčšie. Sprchový kút si viete aj vymurovať a kúpiť nastaviteľné dvierka podľa potreby.

Pokiaľ ide o vaňu, v tomto prípade je voľba pri malej kúpeľni úplne jednoznačná. Možno sa vám to tak na pohľad nezdá, ale rohové vane sú na priestor omnoho náročnejšie a preto sa neodporúčajú používať. Klasická rovná vaňa je dobrou voľbou, navyše, môžete ju po stenách obložiť štandardným kúpeľňovým obkladom.

Starostlivo vyberajte vzor, farby aj povrchovú úpravu

To, čo potrebujete v malej kúpeľni dosiahnuť, je minimum rušivých prvkov a čo najväčšie presvetlenie priestoru. Príliš tmavé farebné odtiene miestnosť opticky zmenšujú, pozor si dajte aj na príliš lesklú dlažbu, môže sa v nej nadpriemerne odrážať svetlo.

Na obklad sú ideálne sú svetlejšie odtiene, napríklad béžová, hnedá či sivá farba. Pokiaľ ide o povrchovú úpravu, pre malú kúpeľňu odporúčame siahnuť po matnom alebo pololesklom povrchu, kde bude len nevyhnutný odraz svetla. Platí tiež zlatá zásada, že dlažba by mala mať o nejaký ten stupeň či dva tmavší odtieň, ako obklad na stene.

Čo sa týka vzorov, individuálne môžete zvoliť aj imitáciu prírodných materiálov, napríklad kameňa či betónu, no najlepšie je zladiť celú kúpeľňu do jedného štýlu. Obklad aj dlažbu nájdete tak pre moderný, ako aj retro, rustikálny či vintage dizajn.

Prečo je väčší formát obkladov a dlažby lepší

Mnoho ľudí automaticky vytvára asociáciu malého priestoru a menšieho rozmeru či formátu obkladov a dlažieb. Ide o podvedomé spojenie, ktoré vychádza z optickej ilúzie, že do malého priestoru sa budú lepšie hodiť menšie obkladačky. Je to však naopak.

Väčšie obklady a dlažba dajú aj malej kúpeľni opticky viac priestoru, hlavne vtedy, ak použijete na obklad obdĺžnikový formát a rozmery napríklad 40x80 cm alebo 40x120 cm. Pri dlažbe pomôže zväčšiť priestor rozmer 60x60 cm, ktorý je ideálny a väčšina kolekcií dlažby ho má v ponuke. Dlažbu sa odporúča klásť diagonálne.

S väčšími obkladačkami a dlažbou získate aj menej špár, celkový dojem zo stien a podlahy tak bude viac ucelený a bez rušivých prvkov. Využiť môžete klasickú keramickú aj gresovú dlažbu, pre náročnejších zákazníkov je určený kamenný obklad.

Inšpirujte sa skúsenosťou nášho klienta

Aby sme prešli k praktickým inšpiráciám, prinášame vám aj konkrétny príbeh rekonštrukcie malej kúpeľne od A po Z. Náš klient mal pôvodnú kúpeľňu s malými obkladmi a dlažbou v hnedej farbe bez akéhokoľvek vzoru. Súčasťou kúpeľne boli klasická vaňa, práčka so sušičkou a umývadlo so skrinkou. Miesta pochopiteľne nebolo nazvyš.

Prvotným výberom majiteľa malej kúpeľni bol vintage dekor vo formáte 30x60 cm, čo síce nie je najmenšia možná veľkosť, ale aj tak ide vcelku o malý obklad. Konkrétna kolekcia bola navyše staršia. Rozhodli sme sa mu preto odporučiť alternatívu.

Ňou bol novší dekor v rámci kolekcie Arkety Backstage Bone, ktorý je jemnejšieho vzoru, je v štýle aktuálnych trendov pre vintage kúpeľne a najmä, je väčší, konkrétne s rozmerom 40x120 cm. Vďaka takémuto formátu opticky výrazne zväčšil priestor kúpeľne.

K  obkladom sme dokombinovali dlažbu rovnakej značky a to Arkety Bit Taupe vo veľkosti 60x60 cm. Celý návrh sme previedli do 3D vizualizácie, aby mal klient lepšiu predstavu. Napriek prvotným obavám z netradičného formátu bol majiteľ kúpeľne po realizácii nadmieru spokojný a podelil sa s nami o fotodokumentáciu. Výsledok posúďte sami:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia