Kategórie
 
 
 
 
 
 

Najnovšie trendy pre obklad na stenu do obývačky? Vedú imitácie mramoru, dreva, betónu a tehly

Najnovšie trendy pre obklad na stenu do obývačky? Vedú imitácie mramoru, dreva, betónu a tehly

Optické presvetlenie miestnosti, atmosféra luxusu či naopak zvýraznenie pohody a uvoľnenia, také sú dnešné trendy pre obývačky v bytoch, apartmánoch, rodinných domoch aj na chatách. Pozrite sa, ako môže tehlový, drevený, kamenný či obklad s imitáciou betónu zmeniť vašu obývačku doslova na nepoznanie a pritom zostanete pri keramike a grese.

Mramorové obklady bez kompromisov

Prírodné materiály v interiéroch zažívajú posledné roky boom a patria k tým trendom, ktoré sú v kurze pre náročnejšiu klientelu. Špeciálne to platí o mramore, ktorý dá každej obývačke punc luxusu, elegancie a exkluzivity, či už ide o dlažbu alebo obklad na stene. V tomto trende nezaostávajú ani výrobcovia keramických a gresových obkladov.

Najviac obľúbené sú veľkoformátové imitácie mramoru:

  • značka Baldocer ponúka imitáciu mramoru v elegantnom béžovom prevedení gresovej dlažby Padova Panna Pulido s vysokým leskom a to vo formáte 60x120 cm aj 80x160 cm, ktoré sú ideálne hlavne pre veľké obývačky
  • populárne je aj kolekcia Vanglih Pulido, čo je biela imitácia mramoru s výraznejšou šedou kresbou, v tomto prípade máte na výber veľkosti 60x60 cm aj nadpriemerný formát 120x240 cm s hrúbkou obkladu len 6 mm
  • exkluzívnym obkladom je aj séria Adaggio s veľmi originálnym dizajnom, ktorý kombinuje bledý podklad a žlto-hnedú kresbu mramoru, aj v tomto prípade sú k dispozícii viaceré rozmery a to 60x60 cm, 60x120 cm a 120x120 cm
  • ak máte radi naopak tmavšie odtiene, ktoré dajú obývačke atmosféru exkluzivity a noblesy, k najnovším trendom patrí séria Fox Graphite Pulido, ktorá ponúka tmavú dlažbu aj obklad a to tiež vo viacerých formátoch od 60x120 cm, cez 120x120 cm až po 120x240 cm

Obklady s imitáciou mramoru sú ideálne do moderných apartmánov aj do veľkých obývačiek rodinných domov s krbom a schodiskom. Siahnite po prevedení s vysokým leskom v kombinácii so stropným LED osvetlením a získate luxusný interiér.

Gresový obklad s imitáciou mramoru je nielen cenovo výhodnejšou alternatívou, ale má aj niekoľko praktických výhod. Pri menšej hrúbke ponúka dostatočnú pevnosť, zároveň je pomerne ľahký aj pri veľkoformátových rozmeroch a preto sa s ním dobre lepí a aj dlažbu s týmto vzorom viete použiť ako obklad a vzájomne ich zladiť.

Betón na stene ako znak moderny a štýlu

Betón patrí k materiálom, ktoré si väčšina ľudí prirodzene spája s exteriérom, ale premýšľali ste už nad tým, že by ste ho použili aj vo vnútri? Riešením sú znova keramické alebo gresové obklady a dlažby, ktoré imitujú buď betón ako materiál, prípadne betónovú stierku s dekoračným efektom, ktorý dá obývačke originálny štýl.

Zaujímavé alternatívy ponúka séria Arkety a to tak z pohľadu farebných odtieňov, ako aj z pohľadu povrchového prevedenia a vzoru. Ako dlažbu aj ako obklad do obývačky viete využiť napríklad Arkety Grey v sivej imitácii betónu a s matným prevedením, k dispozícii sú rozmery 60x60 cm aj 60x120 cm.

Luxusný matný obklad aj dlažbu nájdete v prípade tejto série aj v prevedení Arkety Sand s béžovým odtieňom a tiež vo verzii Arkety Bit Bone s vysokou odolnosťou proti oteru a s možnosťou použitia aj na úzku špáru vďaka rektikovaným okrajom.

Španielsky výrobca Baldocer má vo svojom portfóliu aj sériu Akrom a to v troch farebných prevedeniach imitujúcich betón, ktoré viete využiť ako dlažbu aj ako obklad.

Grafitové prevedenie so zaujímavou kresbou ponúka Akrom Dark, bledohnedú imitáciu betónu na stene vytvoríte s obkladom Akrom Terra a ak sa vám páči sivá alebo šedá farba betónu, siahnite po obklade Akrom Steel. Všetky tieto obklady majú matné prevedenie a ide o gresový obklad, ktorý je vhodný do interiéru aj do vonkajšieho prostredia.

Imitácia dreva nielen do rodinných domov na vidiek

Drevo na stene nie je ani zďaleka iba trendom pre vidiecke rodinné domy, ako to možno väčšina ľudí má v pamäti z dávno minulých dôb. Naopak, štýlový a zaujímavý drevený obklad dokáže dať príjemnú atmosféru aj obývačke v novostavbe v meste.

Drevený obklad v tomto prípade nemusí byť samozrejme z originálneho dreva, ktoré je náročné na údržbu a vplyvom veku aj prostredia sa môže vizuálne znehodnocovať. Aj v tomto segmente môžete znova siahnuť po keramickej či gresovej dlažbe s imitáciou dreveného vzoru, ktorá ponúka oveľa praktickejšie vlastnosti, či už farebnú stálosť, minimum údržby a rýchlejšiu aplikáciu na rôzne typy povrchov stien v bytoch a domoch.

V trendoch dreva aktuálne kraľuje španielsky Baldocer:

Larchwood: Séria Larchwood ponúka svetlejšie aj tmavšie odtiene s imitáciou dreva, ktoré viete použiť ako obklad na celú stenu aj ako dekor, na výber máte aj viacero kresieb a vzorov. Nielen do obývačky sa hodí napríklad Larchwood Ipe, zaujímavú kresbu má aj Larchwood Zig a vzhľad parkiet na stene obývačky dosiahnete s Larchwood Parkiet.

Woodland: Druhou zaujímavou sériou, ktorá imituje dizajn dreva, je séria Woodland. Na výber máte tri prevedenia podľa farebnosti a to Woodland Ebano, Woodland Cedro a Woodland Haya. Ide o keramické obklady vo formáte 33,3 x 100 cm, ktoré imitujú vzorom klasickú drevenú podlahu a majú štruktúrované 3D prevedenie povrchu.

Ducale: Ako dlažbu a aj ako obklad viete využiť v obývačke a celkovo v interiéroch aj kolekciu Ducale. Hodí sa pre použitie na celú stenu a pri vhodnej farebnej kombinácii podlahy a obkladu dosiahnete veľmi zaujímavý efekt bez ohľadu na to, či ide o byt, apartmán, chatu alebo rodinný dom. Pozrite si farebné vzory Cedar, Moon a Grey.

Tehlový obklad do obývačky pre pohodovú atmosféru

Posledným trendom pre obklady v obývačkách, ktorý je u nás prítomný už dlhšiu dobu, je využitie tehlového obkladu. Na výber máte viacero možností pri voľbe rozsahu, môže ísť iba o tehlový dekor napríklad okolo krbu a krbovej vložky, prípadne o obloženie protiľahlých stien s tehlou a na zvyšných stenách použitie tapety či dekoračnej omietky.

Ak ide o tehlový obklad steny, k dispozícii sú tieto materiály:

  • originálna prírodná štiepaná tehla, ktorá má prispôsobenú hrúbku tak, aby ste ju mohli využiť ako obklad na stenu a príliš nezasahovala do interiéru
  • imitácia tehly v podobe tapety, niektoré sú aj s 3D efektom, pričom prínosom tohto riešenia je hlavne jednoduchá a rýchla aplikácia priamo na stenu
  • imitácia tehly z gresového alebo keramického obkladu, ktorý je určený tak pre interiér, ako aj exteriér a ponúka zrejme najlepší pomer ceny a prevedenia

Výhodou keramického alebo gresového obkladu sú aj viaceré jeho praktické vlastnosti. Býva mrazuvzdorný, viete ho lepiť na omietku, murivo a dokonca aj sadrokartón, hrúbka je zvyčajne okolo 8 až 10 mm podľa konkrétnej série a môžete siahnuť po rôznom prevedení povrchu z pohľadu farebnej kombinácie.

Ak ide o kvalitný tehlový obklad, ktorý dá vašej obývačke štýlovú atmosféru, za zmienku stojí séria Loft Brick od známej značky Cerrad, ktorá je popredným poľským výrobcom so skúsenosťami aj s výrobou tzv. klinker obkladov.

Kolekciu Loft Brick si viete zakúpiť s imitáciou tehly buď v prevedení Chilli v červenom farebnom prevedení alebo v prevedení Masala, kde prevažujú béžové a hnedé tony a odtiene. V oboch prípadoch ide o štruktúrovaný obklad s matnou úpravou, ktorý sa hodí do retro interiérov aj do obývačky s rustikálnym zariadením.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia