Kategórie
 
 
 
 
 
 

Obklady na chatu a chalupu: čím skrášliť kúpeľňu, kuchyňu alebo fasádu

Obklady na chatu a chalupu: čím skrášliť kúpeľňu, kuchyňu alebo fasádu

Rekreačné nehnuteľnosti sa tešia v posledných rokoch veľkej popularite. Ponuka tých starších je naozaj bohatá a tak si čoraz viac ľudí volí kúpu práve chalupy alebo chaty, ktoré už majú svoj vek. Nevyhnutnou otázkou sa potom stáva ich rekonštrukcia, ktorej súčasťou sú aj vnútorné steny a vonkajšia fasáda. Aké sú možnosti a čo zvoliť?

 Fasáda je o prvom dojme aj o údržbe

Chata a chalupa by mala opticky zapadať do svojho okolia, či už farebnosťou alebo použitými materiálmi. To je aj dôvod, prečo patria k preferovaným spôsobom rekonštrukcie fasády drevené alebo kamenné obklady. Tie sú ale dosť náročné na ich údržbu.

Lepšie je však zvoliť nenasiakavé gresové obklady:

  • v ich prípade môžete nájsť kvalitnú a opticky aj na dotyk vernú imitáciu prírodných materiálov a to nielen dreva, ale napríklad aj kameňa a tehly
  • ich lepenie na fasádu je jednoduché a rýchle, ak to nevyžaduje aktuálna situácia, nemusíte ani strhávať starú omietku a viete ich nalepiť priamo
  • práve údržba je najsilnejšou stránkou gresových kachličiek, ktoré sú odolné voči počasiu, farebne stále a netreba riešiť degradáciu ich materiálu

Pokiaľ ide o fasádne obklady, ktoré zapadnú do horského prostredia, najlepšie spravíte, ak siahnete po imitácii kameňa. Za zmienku stoja série More 36W alebo More 60G, veľmi zaujímavý a verný vzhľad so štruktúrou ponúka aj Brick Vintage.

Imitáciou dreva nepokazíte nič, ak máte chatu v lese, práve naopak, so štýlovou fasádou so vzhľadom dreva vám pomôžu napríklad Belfast Walnut a Wood 161CE. Pokiaľ sa vám páči mať chalupu v drevenom alebo kamennom štýle, no hľadáte aj menej tradičné odtiene, spomínané gresové obklady sú presne to, čo vám bude imponovať.

 Retro aj moderná kúpeľňa v lone prírody

To, že aj na chate alebo chalupe sa môžete v kúpeľni cítiť ako v luxusnom apartmáne, je asi ten najlepší dôvod, prečo zvoliť keramický alebo gresový obklad s dôrazom na zaujímavý dizajn. Skombinujte ho s bodovým, tlmeným alebo LED osvetlením a dekoráciou v podobe živých rastlín a aj v lese sa budete cítiť ako na exkluzívnej dovolenke.

Na výber máte aj v tomto prípade imitácie dreva či kameňa, no zaujímavý vzhľad dosiahnete aj s použitím obkladov so štruktúrou opracovaného betónu v rôznych farbách. Zaujímavou voľbou môžu byť Icon Natural, Arkety Steel alebo Magnum Silver.

Ak máte radi originalitu, odporúčame siahnuť po 3D obkladoch. V ich prípade získate nielen zaujímavý dizajn v podobe netradičného grafického vzoru, ale aj štruktúrovaný povrch. Za zmienku stoja jemnejšie odtiene kolekcie Kallio Cream, ale aj elegantný Balmoral Dune Black alebo Larchwood Zig Ipe imitujúci drevo vzhľadom a na dotyk.

Pre tých z vás, ktorí si chcú užiť počas domácej dovolenky nádych minulosti a nostalgie, odporúčame retro, vintage a rustikálne obklady. V tomto prípade vyčnievajú Arkety Fanir Bone, Sintra Atlas, Riviera Pearl, Canvas Marfil alebo Canvas Arena.

 Kuchyňa s obývačkou by mali mať atmosféru

Obývačka a kuchyňa sú srdcom každej chaty alebo chalupy. Tu budete tráviť najviac času v spoločnosti priateľov a rodiny a preto by ste sa tu mali cítiť dobre.

Ideálne je, ak sú navzájom prepojené, viete ich zladiť:

Aká by to bola chata bez kozubu, krbovej vložky alebo aspoň kachlí? Presne pre tieto prípady existujú obklady určené na krb a okolo neho, kde môžete tiež nájsť zaujímavé imitácie materiálov aj širokú ponuku vzorov. Originálnu atmosféru s prevahou dreva prinášajú Italio Brown, Scandinavia Beige a najmä Woodland Ebano.

Jemnejší a štruktúrou zaujímavý obklad do obývačky je aj Ozone Bone Slot, nádych severského štýlu zas prináša Tibet Perla Gres. Štýlovú imitáciu sivého dreva v podobe obkladu pripomínajúceho dekor nájdete v kolekcii Eleganza Silver Squares.

 Zlaďte farby, materiály aj doplnky

Chata aj chalupa sú miestom pre oddych, regeneráciu a načerpanie nových síl. Mali by ste sa tu cítiť príjemne a uvoľnene. To však neznamená, že by ste sa mali nechať zviazať konvenciami, najmä pokiaľ ide o konzervatívne farby a materiály.

Práve naopak, či už ide o obklady na schody, do spálne alebo do obytnej časti, nebojte sa vybočiť zo zavedených línií. Teplé farby, ako sú béžová, hnedá alebo červená, sú ideálne tam, kde budete tráviť viac času a hľadáte tam pokoj. Studenšie odtiene, napríklad sivá, biela alebo čierna, môžu podčiarknuť energiu, aktivitu alebo impulzívnosť.

Snažte sa zladiť osvetlenie, nábytok, textilné dekorácie, doplnky na stene a doplnky v podobe kvetín tak, aby vytvárali útulnú atmosféru a navzájom sa vhodne doplnili.

Ak zvolíte do miestnosti obklad s imitáciou dreva, doplňte ho koženou sedačkou a stolíkom zo skla. Naopak, pokiaľ budete chcieť izbu mať s kamennými obkladmi, k nim priam ideálne zapasujú drevená jedálenská súprava či vymurovaná kuchynská linka.

Čím viac zelene na chate a v jej okolí použijete, tým lepšie a to bez ohľadu na obklady. Pohrajte sa tiež so svetlom: vonku sú ideálne lampáše, osvetlenie okolo chodníka a trávnika na solárnu energiu, vo vnútri dajú interiéru štýl bodové svietidlá. Určite nezabudnite na obrazy, ideálne s dreveným rámom, ktorý zladíte s dverami.

 Pozerajte na vzhľad aj praktické vlastnosti

Nielen vzhľad, ale aj niektoré praktické vlastnosti, parametre a charakteristiky by mali hrať dôležitú úlohu pri výbere obkladov. Platí to zvlášť v prípade rekreačných nehnuteľností, ktoré sú obývané nepravidelne a sú vystavené vplyvu nepriaznivého počasia.

Pri kúpe preto zvážte aj tieto dôležité vlastnosti obkladu:

 Povrchová úprava: Bez ohľadu na dizajn, ak budete vyberať fasádny obklad na chatu alebo chalupu, voľte matný. Svetlo odráža iba minimálne, opticky sa menej zašpiní a aj povrchom bude pôsobiť oveľa prirodzenejšie. Ak budete vyberať obkladačky s imitáciou prírodného materiálu, či už do vnútra alebo na von, najlepšie sú tie štruktúrované.

 Hrúbka: Čím hrubší obklad je, tým väčšia je pravdepodobnosť, že bude pevnejší a odolnejší. Fasádne obklady môžete zvoliť aj v hrúbke 10,5 mm, ktorá patrí v tejto kategórii k tým najobľúbenejším. Interiérové sú preferované v hrúbke 8 až 9 mm, ktorá umožňuje jednoduché lepenie, nepredstavuje vysokú hmotnosť a zároveň zaručuje odolnosť.

 Rozmer: Pri výbere obkladov máte na výber v zásade dva formáty a to buď štvorcový alebo obdĺžnikový. Pozerajte však aj na konkrétne rozmery, kde väčší obklad znamená menej špár a tým pádom lepší dizajn. Najlepšou voľbou sú veľkoformátové obklady, no v prípade imitácie niektorých materiálov, najmä tehly, to neplatí automaticky.

 Rektifikácia: Pod pojmom rektifikácia sa myslí veľmi presné zbrúsenie hrany, v praxi to znamená, že kachličky majú identický rozmer a preto ich možno klásť tesne pri sebe. Rektifikovaný obklad sa lepí so špárou do šírky 2 mm, čo minimalizuje spotrebu špárovacej hmoty, no hlavne znamená kompaktnejší vzhľad na stene a fasáde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia