Kategórie
 
 
 
 
 
 

Porovnanie: je lepšia zámková alebo gresová dlažba na chodník okolo domu?

Porovnanie: je lepšia zámková alebo gresová dlažba na chodník okolo domu?

Chodníky okolo domu alebo v záhrade sú dôležitý architektonickým, dizajnovým aj praktickým stavebným prvkom. Kým v minulosti bola jasnou voľbou pre ich povrchovú úpravu zámková dlažba, v súčasnej dobe začínajú stavebníci aj u nás poškuľovať po gresovej dlažbe. Obe riešenia majú svoje plusy, no jedno je lepšie. Ktoré?

 Zámková dlažba mala v minulosti význam

Betónová zámková dlažba bola v minulosti obľúbeným a preferovaným spôsobom zhotovenia dlažby na chodníky. Na rozdiel od klasického betónu sa s ňou pracovalo veľmi jednoducho a rýchlo, pokládka nebola viazaná na ťažké mechanizmy a bolo možné ju zvládnuť aj svojpomocne. Jednoduché bolo aj rozobratie dlažby a jej údržba.

Oproti štandardnému liatemu betónu ponúkala aj vysokú pevnosť, či už v tlaku na jednom mieste alebo v celkovej zaťažiteľnosti, napríklad vozidlami na dvore.

Táto pevnosť bola výsledkom zhutnenia a špeciálneho vibrovania betónu, čo sa prejavilo na jeho vnútornej štruktúre. Bola odolnejšia, hutnejšia a pevnejšia. Tieto vlastnosti dávajú zámkovej dlažbe aj dnes nízku nasiakavosť a odolnosť voči mrazu.

Postupom rokov sa rozširoval aj sortiment, či už ide o hrúbku, rozmery, tvar alebo farebné prevedenie. Fádnu sivú nahradili aj iné varianty, do ponuky postupne okrem obdĺžnikov a „háčkovej“ dlažby pribúdali aj zaujímavejšie formáty. S príchodom modernejších materiálov, napríklad gresu, však zámková dlažba začala strácať na atraktivite.

 Gres ponúka pevnosť, univerzálnosť aj dizajn

Gresová dlažba je na prvý pohľad na nerozoznanie od tej klasickej keramickej. Môže byť veľmi tenká, prakticky už od 8 mm, má podobné rozmery a výberom vzorom schová do vrecka každý jeden typ zámkovej dlažby. Tam však jej výhody nekončia.

Toto sú vlastnosti, v ktorých gres priam exceluje:

 Dizajn: Oproti zámkovej dlažbe ponúka gresová prakticky nekonečný výber vzorov, farieb, kresieb a dizajnu všeobecne. Páčia sa vám imitácie dreva, mramoru alebo kameňa? Hľadáte dlažbu, ktorá sa bude hodiť k mestskému modernému domu, alebo naopak niečo, čo dotvorí vzhľad okolia a chodníkov na vidieku? Šírka ponuky je nekonečná.

 Viacero formátov a hrúbok: Na rozdiel od zámkovej dlažby, si viete vybrať pri tej gresovej oveľa viac formátov a rozmerov. Hrúbka začína na 8 mm, štandardom je 10,5 mm, maximom 2 cm. Na výber sú štvorcové aj obdĺžnikové formáty dlaždíc, napríklad ako sú 30x60 cm, 60x60 cm, 120x60 cm, 120x120 cm alebo 20x120 či 20x160 cm dlažby.

 Flexibilné použitie: Gresová dlažba, ktorú viete použiť na chodník, má flexibilné využitie aj na iné účely. Nemusí ísť pritom iba o exteriér, ale aj o interiér. Bez problémov tak viete zladiť vzorom a veľkosťou dlažbu prakticky od obývačky až po chodník vedúci k altánku. To, že môžete zjednotiť dizajn interiéru, terasy a chodníkov, je samozrejmé.

 Pevnosť a odolnosť: Viacnásobné vypaľovanie a lisovanie kameňa, ktorý je základnou surovinou gresovej dlažby, sa odrazí v jej mimoriadnej pevnosti. Túto dlažbu viete použiť na chodníky a bez problémov aj pred garáž alebo do nej. Dlažba je dobre odolná aj voči oteru, chemikáliám, mrazu, slnečnému žiareniu a má nízku nasiakavosť.

 Bezpečnosť po celý rok: Gresová dlažba, ktorá sa používa na chodníky, má protišmykové prevedenie povrchu. To znamená, že na dotyk je síce o niečo drsnejšia, na druhú stranu ňou znížite riziko pošmyknutia, čo je práve na chodníku veľmi dôležité. Podľa protišmykovej úpravy môžete siahnuť po dlažbách v triedach od R10, R11 alebo R12.

 Inšpirujte sa s imitáciou kameňa aj betónu

Rustikálna, retro, moderná aj luxusná, gresová dlažba zapadne do každej architektúry v meste aj na vidieku. Fádnosť sa už dávno nenosí a to platí aj pre chodníky, práve preto si čoraz viac zákazníci vyberajú dlažby so vzorom prírodných materiálov.

K tým najpopulárnejším patrí aj imitácia kameňa:

  • za zmienku stojí španielsky Baldocer a jeho kolekcia Hannover Steel, ktorá imituje kameň v sivom prevedení a rozmeroch 60x60 aj 60x120 cm
  • v našej ponuke máme tiež tmavú alternatívu tejto kolekcie, konkrétne Hannover Black, prípadne hnedé prevedenie dlažby a to Hannover Walnut
  • nemenej zaujímavá je séria Howen, kde máte na výber hnedý odtieň Walnut aj sivú farbu Grey, oboje vo štvorcovom a tiež obdĺžnikovom formáte
  • kamenný vzhľad má aj kolekcia Brunswich, tiež od Baldoceru, ktorá je v ponuke v trojici farebných prevedení a to Chromo, Acero alebo Ceniza

Kameň patrí na chodníky prirodzene a aj preto je obľúbenou imitáciou práve v prípade gresovej dlažby. V tomto prípade ho získate v opracovanom štýle a s takými praktickými vlastnosťami, ako je mrazuvzdornosť, rektifikované hrany, oteruvzdornosť alebo protišmykové prevedenie. To sa bude hodiť, ak máte doma deti a seniorov.

Obľúbená je aj imitácia betónu, samozrejme, so zaujímavým dizajnom s dôrazom na detail. Siahnuť môžete po sivej dlažbe Leonardo Soft Grey alebo po kolekcii Arkety, kde máte  na výber veľké množstvo farieb, napríklad Sand, Bit Silver, Grey či Bit Bone.

 Vzhľad dreva a mramoru pre oživenie exteriéru

Na terasu a súčasne na chodníky môžete využiť aj gresovú dlažbu imitujúcu drevo. V ponuke je niekoľko druhov kresby, niektoré dlaždice tak pripomínajú laminátovú podlahu, iné naopak typickú dlážkovicu, akú poznáme zo starých domov. Okrem tradičnej hnedej nájdete imitáciu dreva aj v sivej, tmavej a béžovej.

V tomto prípade je obľúbená kolekcia Ducale, kde si príde na svoje každý milovník dreva. Dlažba imituje tento materiál nielen vzorom a kresbou, ale aj rozmermi, napríklad ak ide o Ducale Anti-Slip vo formáte 20x120 cm. Zaujímavé sú ale aj ostatné dlaždice z tejto kolekcie vo formáte 60x120 cm a v prevedeniach Cedar, Henna, Moon a Grey.

K zaujímavej dlažbe, ktorou viete dokonca zladiť chodník, terasu a obývačku, patrí Scandinavia. Bledší odtieň imitácie dreva Cream, béžovo-hnedý Beige aj sýty Brown vám učaria na prvý pohľad. V ponuke sú rozmery 60x60 aj 31x62 cm.

Vynikajúce prevedenie imitácie dreva v kombinácii s gresom ponúka aj Belfast, obzvlášť vo farebnom vyhotovení Teak. Dlažbu si môžete kúpiť vo formáte 20x120 cm, ale aj špeciálnu protišmykovú Anti-Slip s formátom 29,5 x 120 cm. Špičkovú kvalitu a krásny dizajn nájdete aj v kolekcii Otawa, či už v hnedej farbe Cedro alebo sivej Ceniza.

 2 cm dlažba je ideálnou voľbou na chodníky

Ak ide o dlažbu na chodníky, vašu pozornosť si zaslúži 2 cm gresová dlažba. Od tej štandardnej sa odlišuje svojou hrúbkou, s čím súvisia aj ďalšie výhody.

Vďaka svojej nadpriemernej hrúbke je totiž možné ju lepiť nielen na betónový podklad, ale aj voľne. Ak máte ako podklad štrk či piesok, viete ju ukladať priamo do nich, prípadne na plastové terče. Bezproblémová je aj pokládka priamo do trávnika.

Kladenie 2 cm gresovej dlažby tak v mnohom pripomína práve tú zámkovú, avšak s vyššie uvedenými benefitmi. Jedným z tých najviac viditeľných je bohatý výber rozmerov a najmä dizajnov. Imitácie dreva, kameňa alebo aj samotného betónu sú veľmi populárne, najmä ak ide o originálne a netradičné vzory alebo kombinácie farieb a odtieňov.

Medzi najžiadanejšie 2 cm dlažby na chodníky, ale aj na terasu a do záhrady, patria série Scandinavia s imitáciou dreva a v protišmykovom prevedení, Spectre Dark Grey so vzhľadom kameňa alebo rektifikované dlažby Granito Grigio a Granito Beige.

Vďaka 2 cm gresovej dlažbe získate zaujímavý a tiež praktický chodník okolo domu. Vzhľadom ho potom bez problémov prepojíte s terasou alebo aj obývačkou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia