Kategórie
 
 
 
 
 
 

Prerábka bytu hrou: 25 tipov, ktorá dlažba do bytu je najlepšou voľbou

Prerábka bytu hrou: 25 tipov, ktorá dlažba do bytu je najlepšou voľbou

Prerábka bytu, či už len bytového jadra alebo celého bytu, nemusí byť iba o nepríjemnostiach, starostiach a fyzickej námahe. Potešiť sa môžete novým a krásnym interiérom, či už v modernom, retro alebo elegantnom šate. Jedným z najdôležitejších rozdielových faktorov pri každej prerábke je dlažba. Tu sú inšpirácie, akú a kde vybrať.

 Imitácie prírodných materiálov sú v kurze

Mať byt nemusí znamenať, že si nemôžete vo vnútri dopriať trocha prírody. Kamenný obklad alebo originálna drevená dlažba však nie sú vždy tou najlepšou alternatívou, najmä ak ide o prerábku bytu, kde sa pozerá na ceny a tiež na jednoduché lepenie.

Riešením tak sú imitácie prírodných materiálov:

  • ak máte radi kameň, špičkovú kvalitu v jeho imitácii spojenú s trendy vzhľadom prinášajú obdĺžnikový More 36W a štvorcový More 60G
  • pre tých, čo hľadajú do bytu drevenú podlahu, nemusí byť riešením iba tá laminátová s nudným dizajnom, skúste zaujímavú imitáciu Legnetto Brown
  • ak by vám predsalen chýbal vzhľad laminátovej podlahy, skúste kolekcie Timbar Wood vo formáte 120x60 cm alebo Eleganza Silver 20x114 cm
  • to, že aj betón je zaujímavou voľbou v prípade dlažby do bytu, potvrdzujú kolekcie Icon a Arkety, ktoré ho imitujú vo viacerých farbách
  • osobitnou kategóriou je imitácia mramoru, ktorá sa hodí do luxusnej domácnosti, pozrite si napríklad Quios Pulido, Vanglih Pulido a Milos Pulido

Spomínané imitácie bez väčších problémov zapadnú tak do bytu v klasickom paneláku, ako aj do apartmánu v modernejšej bytovke. Chodba, obývačka alebo detská izba, všade tam dajú priestoru niečo netradičné a veľmi osobné. Ak máte mezonet, môžete tieto dlažby použiť bez problémov aj na schody, stačí len nájsť ich zodpovedajúce rozmery.

 Veľký formát dlažby znamená menej špár

Boom popularity zažívajú veľkoformátové dlažby. Ide o také dlaždice, ktorých veľkosť je viac, ako 60x60 cm, čiže napríklad formát kachličky 75x75 cm alebo viac. Okrem dlažieb sa začínajú presadzovať aj veľkoformátové obklady podobného rozmeru.

Jednoznačnou výhodou voľby veľkého formátu je kompaktnejší a ucelenejší vzhľad. Väčšie formáty znamenajú menej špár, ktoré pôsobia na podlahe rušivo bez ohľadu na to, či ide o menšiu kúpeľňu alebo o veľkú obývačku spojenú s kuchyňou. Tak v prípade malých ako aj veľkých miestností nepomáha ani farebné zladenie špáry a dlažby.

Práve vtedy nastupujú veľkoformátové dlažby, ktoré môžu svojim dizajnom tiež napodobňovať rôzne materiály. Do bytu sú ideálne napríklad Sky Onyx s imitáciou mramoru alebo Ducale Moon napodobňujúce krásu dreva. Grey Tavertino imituje v sivom lesku kameň, kolekcia Art Silver zas opracovaný betón, tiež v lesklom povrchu.

Na výber sú tak štvorcové ako aj obdĺžnikové formáty dlažieb tohto typu, napríklad rozmery 80x80 cm, 120x60 cm, 120x120 cm, 120x240 cm alebo ešte väčšie.

 Spojenie kuchyne a obývačky je aj o podlahe

Ak to vaše priestorové možnosti dovoľujú, vybúrajte priečku alebo spravte zväčšený otvor medzi obývačkou a kuchyňou. Získate opticky prepojený priestor, ktorý ponúka viac spoločných zážitkov pri posedení v kruhu rodiny alebo s priateľmi.

Základom ich optického prepojenia je podlaha:

  • vďaka využitiu keramickej alebo gresovej dlažby viete spojiť materiálovo, formátom aj dizajnom podlahu tak v obývacej časti izby, ako aj v kuchyni
  • odolnosť voči vode a vlhkosti, dostatočná pevnosť, oteruvzdornosť a protišmykové prevedenie povrchu, to všetko sú veľmi praktické vlastnosti
  • podľa dizajnu viete takto docieliť rustikálny, retro aj vintage vzhľad, v ponuke sú tiež luxusné dlažby, napríklad aj so satinovaným efektom povrchu
  • pre tých, čo majú radi prírodné materiály, sú aj v tomto prípade k dispozícii ich imitácie, viaceré aj štruktúrované

K overeným kolekciám dlažby, ktorá umožní opticky spojiť obývačku a kuchyňu, patria napríklad Eleganza imitujúca drevo, bledá dlažba Norway Blanco, séria Reprise s matným povrchom a vzhľadom betónu alebo lesklá kolekcia Balmoral s luxusným prevedením. Dlaždice viete bez problémov kombinovať s podlahovým kúrením.

V ponuke sú viaceré hrúbky dlažby, od revolučnej 5 mm technológie, cez „zlatý stred“ 9 mm až po dlažby nad 10 mm, ktoré sú určené pre viac zaťažené miestnosti. Väčšinu dlažby máme skladom, využiť môžete aj výpredaj alebo sezónne akcie.

 Rekonštrukcia jadra s elegantnou dlažbou

Ak zahŕňa vaša prerábky zatiaľ iba bytové jadro, viete mu dať štýl a eleganciu práve vďaka výberu vhodnej dlažby. Menšia kúpeľňa alebo WC si priam pýtajú jednofarebné kachličky alebo kolekcie s jemnejším vzorom, ktorý vie opticky zväčšiť priestor.

Pre tých, čo nemajú žiadny priestor nazvyš a počítajú doslova každý jeden centimeter, môže byť zaujímavým riešením iba 5 mm hrubá dlažba. O jej pevnosť sa báť nemusíte, vďaka tomu, že je z gresu, poradí si aj so zvýšeným zaťažením bez problémov. Skúste svetlejšie odtiene Sig Statuario či Magnum Silver, prípadne tmavý Armani Castal.

Elegantnou dlažbou s netradičným dizajnom sú tiež Flint Blue alebo Temptation Gray od EcoCerramu. Viete ich tiež lepiť na stenu a teda použiť aj ako obklad.

Pre priaznivcov španielskeho Baldoceru a bledých prevedení máme v ponuke Polaris Brillo, ktorý má v kolekcii aj vlastný obklad v lesklejšom prevedení. Nemenej zaujímavou možnosťou pri prerábke kúpeľne je Statuario Classic od Star-Gres, túto dlažbu si viete zakúpiť vo štvorcovom formáte 60x60 cm aj obdĺžnikovom 30x60 cm.

 Rady, ako dať bytu originálnu atmosféru

Na záver sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ktoré vám uľahčia prerábku bytu a zároveň mu dajú osobitný štýl. V dnešnej dobe je totiž čoraz ťažšie nájsť originálnosť a nepodľahnúť niektorým zaužívaným trendom, ktoré prinášajú iba fádnosť a nudu.

Tu sú 4 dôležité rady, ako dáte bytu niečo viac:

 Voľte rektifikované dlažby: Na trhu sa čoraz viac začínajú presadzovať rektifikované kachličky. Rektifikácia je proces, kedy sa po vypálení dlažby zrežú hrany dlažby tak, aby boli presnejšie. Konečným zbrúsením hrán je zaručený rovnaký rozmer všetkých kusov v balení a vy tak môžete ukladať podlahu aj na tenšiu špáru a to do šírky 2 mm.

 Skúste pokládku diagonálne: Pokiaľ to rozmery dlažby a jej vzor umožňujú, vyskúšajte dať chodbe, spálni, kuchyni, obývačke alebo kúpeľni viac originality s diagonálnou pokládkou. Uvidíte, že priestor dostane pokládkou osviežujúci strih a ak vhodne skombinujete farebnosť dlažby a špárovacej hmoty, výsledkom bude aj opticky väčšia miestnosť.

 Zabudnite na lacné dlažby: Výber značiek na trhu s kachličkami je naozaj bohatý, čo nahráva najmä výrobcom využívajúcim lacnejšie materiály. Na prvý pohľad vás zaujmú, napríklad nejakým netradičným vzorom. Na rozdiel od kvalitných značiek sú lacné kachličky menej odolné, kresba je menej detailná a presnosť dlaždíc zaostáva tiež.

 Zlaďte dlažbu s osvetlením: Matný povrch dlažby odráža svetlo iba minimálne, preto ju viete kombinovať aj s intenzívnym bodovým svetlom. Naopak, lesklé dlažby vyzerajú luxusne, no ak na nich namierite svietidlo priamo, môžu pôsobiť až príliš rušivo. Ideálne je kombinovať dlažbu s LED osvetlením a to zvrchu alebo z bočnej strany.

V jednoduchosti je krása: Posledným odporúčaním, ktorého by ste sa mali pri prerábke bytu držať, je snaha o jednoduchosť a čistý dizajn. Nesnažte sa za každú cenu mať dlažbu s extravagantnými vzormi. Čím viac prvkov obsahuje vzhľad, tým skôr pôsobí rušivo. Krásna môže byť aj čisto biela dlažba, napríklad kolekcia Crystal White.

 Vyvarujte sa nerovnostiam: Krivé a nerovnomerné osadenie dlažby nepôsobí profesionálne a vkusne. Ak sa chcete do ukladania dlažby pustiť sami, vyberte si kvalitný vyrovnávací leveling systém, ktorý eliminuje nerovnosti obkladového materiálu, vďaka čomu nevznikajú rozdiely vo výške susediacich dlaždíc.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia