Kategórie
 
 
 
 
 
 

Rekonštrukcia kúpeľne - výber spotrebičov

Rekonštrukcia kúpeľne - výber spotrebičov

Rekonštruujete kúpeľňu a máte v pláne si zaobstarať aj nové spotrebiče? Samozrejme súčasťou mnohých kúpeľní je práčka či sušička. No viete, ktorá bude pre vás najvhodnejšia? V nasledujúcich riadkoch vám poskytneme niekoľko informácii, ktoré vám pomôžu s výberom týchto spotrebičov.

Výber najlepšej práčky

Práčka je spotrebič, ktorý budete pravdepodobne používať niekoľko rokov. Preto by ste si mali kúpu poriadne zvážiť a premyslieť. Ľudia často pozerajú na najpredávanejšie práčky, čo môže o daných spotrebičoch vypovedať, že sú kvalitné. Avšak v prvom rade je potrebné vedieť niekoľko parametrov, ktoré si teraz bližšie opíšeme.

Typ plnenia

Základným rozdelením pračiek je podľa typu plnenia. Práčky s horným plnením predstavujú vhodné riešenie pre menej priestorné kúpeľne. Taktiež pri nakladaní a vykladaní bielizne sa nemusíte zohýnať, čo je pozitívom pre váš chrbát. Chcete mať vaše oblečenie počas prania pod kontrolou? S týmto typom to nebude možné, keďže počas pracieho cyklu naň nevidíte. Ďalšou nevýhodou je, že na vrch práčky v podstate nemôžete nič uložiť.

Na trhu nájdete menší výber pračiek s horným plnením, čo môže byť ďalším negatívom. Práčky s predným plnením prinášajú taktiež záporné aj kladné vlastnosti. Začneme teda tými lepšími. Na trhu nájdete väčšie množstvo modelov práve tohto typu. Najmodernejšie funkcie sú komponované skôr do pračiek s predným plnením. Počas prania môžete vidieť, čo sa deje vo vnútri bubna a na vrchnú časť môžete uložiť ďalšie veci, prípadne sušičku.

Nevýhodou je ich väčší rozmer a hlavne otváranie dvierok, ktoré zasahujú do priestoru kúpeľne. Z tohto dôvodu sú vhodnejšie pre väčšie priestory.

Kapacita

Koľko členov má vaša domácnosť? Podľa toho môžete určiť akú kapacitu by mala vaša práčka mať. Vo väčšine prípadov sa pohybuje v rozmedzí 6 až 10 kg. Pre štvorčlennú domácnosť by mala byť dostačujúca kapacita 8 až 10 kg. Ak by toto nebolo dostačujúce, tak existujú práčky s kapacitou aj 15 kg.

Energetická trieda

Každá práčka má určenú energetickú triedu, ktorej najvyššia hodnota je A+++. Ak teda chcete čo najúspornejšiu práčku, tak sa poobzerajte po modeloch, ktoré majú toto označenie prípadne, približujúce sa čo najbližšie k nemu.

Funkcie

Moderná doba prináša čoraz väčší pokrok v inovácii elektroniky. Práčky v tomto nezaostávajú, a preto majú širokú škálu moderných a inteligentných funkcii. Pred kúpou zvážte či naozaj všetky alebo aspoň väčšinu funkcii využijete. Ak by ste väčšinu funkcii nevyužili, tak by ste mohli zbytočne zaplatiť viac.

Máte alebo chcete mať inteligentnú domácnosť? Zvoľte práčku s označením Smart. Tú je možné prepojiť s vašim mobilným telefónom a kontrolovať či riadiť ju na diaľku.

Ostatné parametre

Okrem vyššie spomínaných parametrov je ešte dôležitá napríklad účinnosť, spotreba vody a výrobca. Ak stále váhate nad výberom, tak odporúčame prečítať článokNajlepšie automatické práčky“. Tam nájdete niekoľko tipov vybraných na základe testov a používateľských recenzii.

Výber najlepšej sušičky

Sušička sa stáva čoraz viac súčasťou mnohých domácností. Niet divu keďže prestavuje rýchle a praktické vysušenie oblečenia. To je oproti klasickému vešaniu bielizne omnoho pohodlnejšie. Pri výbere sušičky sa zamerajte na tieto parametre:

Rozmery – najdôležitejší parameter, ktorý netreba zanedbať hlavne v menších kúpeľniach.

Hlučnosť – tá sa väčšinou pohybuje v rozmedzí 63 – 65 dB.

Energetická trieda – tu platí to isté čo pri práčkach. Trieda A+++ predstavuje najvyššiu úsporu.

Kapacita – závisí od počtu členov v domácnosti.

Kondenzačná nádoba sušičky

Dôležitým bodom, ktorý nesmieme vynechať je nádoba na kondenzát. Pri sušení bielizne sa z nej vyparuje voda, ktorá samozrejme musí niekde odtekať. Sušička môže mať nádobu, ktorú treba pravidelne vylievať. Taktiež môže mať hadičku, ktorá kondenzát odvedie do odpadovej vody. Niektoré sušičky majú možnosť použiť buď jednu alebo druhú možnosť.
No niektoré predstavujú iba jednu možnosť. Preto ak nemáte priestor pre vyriešenie odvodu hadičkou zvoľte radšej sušičku sa nádobou na kondenzát.

Tip: V teste sušičiek prádla nájdete ich prehľadné porovnanie, a preto vám môže pomôcť s výberom tej najlepšej.

Ďalšie spotrebiče

Ďalšími spotrebičmi môžu byť napríklad elektrická zubná kefka, kulma alebo fén na vlasy. Do rozmernejších priestorov je možné zabudovať aj domácu saunu.

Pozrite si viac kúpeľňových inšpirácií.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia