Kategórie
 
 
 
 
 
 

Skombinujte zrkadlá, poličky a dekorácie s obkladom v kúpeľni. Tipy, ako spravíte kúpeľňu krajšou

Skombinujte zrkadlá, poličky a dekorácie s obkladom v kúpeľni. Tipy, ako spravíte kúpeľňu krajšou

Každý môže mať kúpeľu ako z „módneho“ časopisu o bývaní, kľúčom k úspechu je kombinácia zrkadiel, poličiek, vybavenia a dekorácií. K takémuto zariadeniu a vybaveniu kúpeľne potom treba vhodne zvoliť obklad alebo mozaiku a to tak s ohľadom na farebnosť, ako aj povrchovú štruktúru. Neviete, ako na to? Čítajte, poradíme vám!

Zrkadlá do kúpeľne s osvetlením a atypickým tvarom

Doba, kedy boli kúpeľne preplnené skrinkami so zrkadlom, je našťastie už dávno preč. Zrkadlá ako také sú ale nevyhnutnou súčasťou kúpeľni a ich vhodným výberom viete spraviť doslova zázraky. Pomôžu vám nielen pri umývaní alebo úprave zovňajška.

Ak ide o aktuálne trendy zrkadiel, tu sú najpopulárnejšie:

  • Dizajnovo najjednoduchším a najčistejším trendom sú bezrámové zrkadlá. Tie viete zavesiť alebo priamo zasadiť do veľkoformátového obkladu, takéto zrkadlá vôbec nepútajú pozornosť a zároveň prirodzene zapadnú do priestoru.
  • V retro, vintage alebo vidieckej kúpeľni naopak zrkadlá s masívnym rámom vyniknú. Môžu sa stať výrazným prvkom v miestnosti, v tomto prípade treba rám ladiť s materiálom skriniek alebo v kontraste s obkladačkami.
  • Do moderných kúpeľní sú určené zrkadlá s podsvietením alebo osvetlením. Najnovším trendom sú tie, ktoré majú LED podsvietenie a osvetlenie po obvode a na pozadí, niektoré zrkadlá sú aj s poličkou, tá môže byť tiež podsvietená.
  • Ak ide o tvar, nebojte sa experimentovať s asymetrickými zrkadlami alebo okrúhlymi, oválnymi či zakrivenými zrkadlami. Nemusí ísť nevyhnutne iba o klasický štvorec či obdĺžnik, pozor však na proporcie zrkadla k ostatným doplnkom.

Nezabudnite pri nákupe zrkadla zvážiť, či je vhodné do vlhkého prostredia. Malo by byť odolné voči vlhkosti a mať antibakteriálnu úpravu na báze striebra. Ak máte v kúpeľni naozaj príliš málo priestoru a hľadáte zrkadlo so skrinkou, voľte čo najužší model. Dnešným trendom sú skôr zrkadlá vsadené do steny alebo obkladu, nie tie, ktoré z nich „trčia“.

Poličky a skrinky do kúpeľne vyberajte citlivo

Neoddeliteľnou súčasťou kúpeľne sú aj poličky a prvky s funkciou odkladacích priestorov. Na výber máte buď samostatné police, policové systémy alebo poličky v kombinácii so skrinkou. Najnovším trendom je využívanie závesných systémov a to platí aj v prípade menších skriniek s poličkami tesne nad zemou.

Poličky musia byť z vodeodolného materiálu, kombinovať môžete sklo, kov aj drevo. Snažte sa ich farebne zladiť s ostatným zariadením, ak máte zrkadlo s rámom, tak aj s ním. Ak umiestnite takéto poličky nad toaletu alebo práčku, voľte skôr užšie.

Policové systémy zložené z viacerých poličiek, vrátane tých s asymetrickým tvarom, sú najlepšou voľbou pre retro kúpeľne. Nemusíte ich nutne umiestniť nad seba alebo pri seba, pokojne voľte náhodné rozloženie po celej miestnosti. Nekombinujte príliš veľa materiálov naraz a vyhýbajte sa používaniu lacných plastov.

Vyššie umiestnené poličky, napríklad tesne pod stropom alebo vo výške nad hlavou, sú ideálnym odkladacím priestorom. Slúžia napríklad na uteráky, toaletné potreby alebo menej využívanú kozmetiku či drogériu. Neumiestňujte ich ale oproti dverám.

Osobitnou kategóriou odkladacích priestorov sú skrinky. Tu platí zlaté pravidlo: v jednej kúpeľni by mala byť iba jedna skrinka, ktorá bude dominantná. Ak teda použijete skrinku s umývadlom, preferujte pri ďalšom zariaďovaní skôr samostatné police.

Oživte priestor s doplnkami a dekoráciami

Chcete vytvoriť v kúpeľni pohodovú a útulnú atmosféru? Alebo jej naopak chcete dať skôr luxusný strih? Tak či onak, bez doplnkov a dekorácii sa nezaobídete. Mali by ste sa snažiť ladiť ich k ostatnému zariadeniu tak, aby do priestoru prirodzene zapadli.

Ktoré doplnky a dekoráciu sú „in“? Tu je niekoľko tipov:

  • sviečky sú samozrejmosťou, ak vám ide o docielenie efektu uvoľňujúcej atmosféry, na výber máte valce, čajové sviečky, svietniky aj lampáše
  • k nim môžete doplniť aromalampy, ktoré majú okrem estetického významu aj ten funkčný, vďaka nemu  môže vaša kúpeľňa „voňať“ pohodou
  • aj také drobné doplnky ako držiak alebo košík na WC papier či mydlo môžu dať kúpeľni úplne iný strih, voľte ich preto opatrne s ohľadom na materiál
  • ak si myslíte, že kvety či vázy do kúpeľne nepatria, ste na omyle, platí to hlavne pre vintage, rustikálne alebo art-deco kúpeľne, sem ideálne zapadnú
  • ak máte v kúpeľni okno, tu sa priam pýta použitie závesov alebo horizontálnych okrasných žalúzií, voliť by ste mali jemné a pastelové farby
  • oživiť priestor vám môžu pomôcť aj textílie, najmä koberček pri umývadlo, WC alebo pred vaňu, prípadne vhodný výber uterákov a osušiek

Aj v prípade modernej mestskej kúpeľni platí, že doplnky môžu spraviť veľký rozdiel. Malo by ich však byť skôr menej a dôležité je, aby boli dobre rozptýlené v priestore. Voľte najmä menšie kvety a vázy, nástenné doplnky súvisiace s osobnou hygienou a vhodné osvetlenie. Moderným trendom sú závesné lampičky v kombinácii s LED pásmi.

Ako k dekoráciám a doplnkom vybrať obklad?

Posledným, no v skutočnosti najpodstatnejším elementom pre každú kúpeľňu, sú obklady. Tie sú určujúcim elementom každej kúpeľne, či už ide o moderný priestor v apartmáne, kúpeľňu na chate vo vidieckom štýle alebo štýlovú a retro kúpeľňu v rodinnom dome.

K aktuálnym a posledným trendom patria aj tieto štýly:

Kolekcia Spider: Ide o veľmi horúci trend pre moderné kúpeľne z dielne značky EcoCerram. Siahnuť môžete po elegantnom obklade v svetlejších tónoch Spider Blanco aj po luxusnej tmavej imitácii mramoru s obkladom Spider Black.

Séria Tibet: Star-Gres má aktuálne v horúcej ponuke sériu Tibet, ktorá je ideálna do kúpeľni ako dlažba aj ako obklad. Čo tak skúsiť vzhľad kameňa v luxusnom antracitovom prevedení? Alternatívou môže byť Tibet Perla v sivých tónoch a matnom dizajne.

Obklady aj dekor Reprise: Veľmi populárnou kolekciou je aj Reprise od španielskeho výrobcu Baldocer. V ponuke sú béžové obklady s imitáciou betónu, sivý obklad v jemnom prevedení Perla aj zaujímavý satinovaný dekor v bielo-sivom prevedení.

Keď drevo, tak Scandinavia a Robelo: Do vidieckej kúpeľni pasuje obklad s imitáciou dreva ako uliaty, najmä, ak k nemu viete skombinovať zrkadlá, skrinky a poličky. Jednoznačne najpopulárnejšie sú kolekcie Scandinavia alebo Robelo.

Originálne Flint a Latis: Ak chcete spraviť vašu kúpeľňu extravagantnou, siahnite po značke EcoCerram a obkladoch Flint alebo Latis. V ich prípade ide o imitáciu kameňa alebo mramoru, no v netradičnom dizajne s kombináciou viacerých farieb.

Elegancia s Grand Canyon: Veľmi žiadaným obkladom je tiež Grand Canyon, najmä v béžovom prevedení Marfil. Obklad imituje mramor a môžete si podľa svojej potreby vybrať z viacerých veľkostí od 31,6 x 63,2 cm až po štvorcový 60 x 60 cm.

Tehla v kúpeľni - Loft: Tipom pre kúpeľne v retro a rustikálnom štýle je séria Loft. Ide o obklad značky Cerrad, ktorý imituje tehlu v červenom prevedení, alternatívne v béžovej kolekcii. Viete ho použiť na celú stenu, ale aj iba ako dekor.

Nemusíte sa pochopiteľne viazať iba na tieto trendy, koniec koncov, obklady treba voliť aj tak, aby kúpeľňa „ladila“ so zvyškom domácnosti. Ak chcete, máme pre vás pripravené aj ďalšie kúpeľňové inšpirácie pre moderné aj retro interiéry.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia