Kategórie
 
 
 
 
 
 

Údržba dlažby a obkladov: ako na čistenie a čo spraviť pre vzhľad aj dlhodobú funkčnosť

Údržba dlažby a obkladov: ako na čistenie a čo spraviť pre vzhľad aj dlhodobú funkčnosť

Výber a kúpa kachličiek je jedna vec, no aby vám robili svojim vzhľadom a funkčnosťou radosť čo najdlhšie, musíte sa o ne starať. Platí to tak pre dlažby ako aj obklady a to bez ohľadu na to, či ich máte v interiéroch alebo v exteriéroch. Ako ich čistiť, čo všetko by mala zahŕňať údržba a aké chyby počas nej nespraviť? Tu sú odpovede.

 Kedy a ako často čistiť obklady a dlažby

Najdôležitejšou otázkou je, čo by mala zahŕňať údržba kachličiek. Odpoveď je komplexná a tak, ako aj pri ostatnom vybavení, pozostáva z viacerých úkonov.

Tým základným je pravidelné mechanické čistenie, či už od prachu, mastnoty, vodného kameňa alebo v prípade vonkajšej dlažby aj od posypovej soli v zime. Toto čistenie by malo byť suchou aj mokrou formou, ktoré by sa mali vhodne dopĺňať.

Ak ide o otázku, kedy a ako čistiť kachličky, tak:

  • prvým čistením by malo byť to postavebné, čiže po dokončení montáže kachličiek, vtedy ich treba utrieť od prachu a umyť vodou s octom
  • nenechajte na nich zaschnúť cement, lepidlo alebo špárovačku, pôjde to ťažšie
  • druhé čistenie by malo byť na každodennej báze a malo by zahŕňať suché čistenie od prachu a v prípade potreby aj umytie čistou vodou
  • tretím typom čistenia by malo byť hĺbkové periodické čistenie raz za týždeň, kedy sa zameriate aj na vodný kameň a dôkladnú dezinfekciu
  • v prípade vonkajších kachličiek je dôležité sezónne čistenie po zime a pred zimou, ktoré pomáha ochrániť ich povrch a predĺži životnosť

Údržba a čistenie závisia aj od toho, či ide o interiérové alebo exteriérové kachličky, od ich materiálu a tiež od povrchovej úpravy. Menej pórovité a viac lesklé dlažby či obklady sa udržiavajú najjednoduchšie, no treba ich oveľa častejšie čistiť.

 Údržba kachličiek v interiéroch a jej pravidlá

Interiérové kachličky sa udržujú na prvý pohľad jednoducho, najväčším problémom býva pravidelnosť a dôslednosť údržby. Základom by malo byť suché čistenie v podobe vysávania s mäkkou kefou, aby neprišlo k poškriabaniu povrchu dlaždíc a obkladov.

Pokiaľ ide o mokré vysávanie, najlepšou voľbou sú štandardné čistiace prostriedky v kombinácii s vlažnou alebo teplou vodou. Používať môžete mop alebo mäkkú handričku, vyhnite sa naopak drôtený leštenkám alebo drsným kefám. Overeným domácim prostriedkom na čistenie, dezinfekciu aj preleštenie je voda s pár kvapkami citrónu.

Na škvrny od vína alebo kávy by mala postačovať voda so saponátom alebo jarou, ak ide o drsnejšiu dlažbu, musíte siahnuť po špeciálnych chemických odstraňovačoch. Tie kúpite aj v prípade cementových škvŕn, tmelov, olejových škvŕn alebo silikónov.

Pri akejkoľvek „nehode“ je dôležité, aby ste danú škvrnu vyčistili čo najskôr. Ak nečistoty zaschnú, nemusia vám neskôr pomôcť ani tie najviac agresívne formy prípravkov. Čo sa týka šmúh od nábytku, topánok alebo hračiek, najlepším spôsobom ich odstránenia je klasická kancelárska guma. Dané miesto potom umyte a preleštite handričkou.

 Údržba exteriérovej dlažby a obkladov vonku

Vonkajšie prostredie kladie na kachličky odlišnejšie nároky oproti interiéru. Počítať treba s vplyvom nízkych aj vysokých teplôt, zvýšeným množstvom prachu, mechanickým poškodením povrchu vplyvom obuvi a kameňa a pôsobením vody.

Čistenie exteriérových kachličiek má tieto zásady:

  • základom by malo byť mechanické suché čistenie, dlažby či obklady treba pozametať a povysávať od prachu, no nepoužívajte pri tom drsné materiály
  • pravidelné mokré čistenie by malo spočívať v umývaní vodou, buď klasicky s mopom, v prípade drsnejšieho povrchu použite tlakové čističe s vodou
  • pri voľbe čistiacich prostriedkov voľte opatrnosť, nepoužívajte príliš agresívne prípravky, ktoré by mohli zhoršiť odolnosť povrchu dlažby
  • dôležité je čistenie po zime, kedy je potrebné umyť dlažbu od soli, na to môžete použiť aj mokré vysávanie, to sa odporúča spraviť aj pred zimou

Dôležitou súčasťou údržby vonkajších kachličiek je aplikácia impregnácie a ochranných filmov v podobe špecializovaných prípravkov. Podľa návodu aplikujte na dlažby a obklady v exteriéroch tieto prostriedky na pravidelnej báze, výsledkom bude lepšia ochrana voči škvrnám a chemikáliám a dlhšia farebná stálosť dlažby aj na slnku.

 Špecifiká podľa materiálov alebo typu povrchu

Údržba čistenie obkladov a dlažieb majú niektoré svoje špecifiká v závislosti od toho, z akého sú materiálu alebo podľa toho, aký typ povrchu je na kachličkách.

Tu sú najčastejšie prípady a niekoľko ich špecifík:

 Keramické kachličky: Najjednoduchšia je údržba keramiky. Môžete ich povysávať aj pozametať, na bežné mokré čistenie postačí horúca voda, prípadne voda spolu s citrónom či jarou. Pri drsnom aj lesklom povrchu sa mastnoty či škvŕn zbavíte aj s bežnými čistiacimi prostriedkami, no po ich aplikácií nezabudnite kachličky umyť vodou.

 Prémiový gres: Gres patrí k materiálom, ktoré sú odolné a majú takmer nulovú nasiakavosť. Práve táto jeho vlastnosť je to najdôležitejšie, najmä ak ide o porovnanie gresovej imitácie materiálov s tými reálnymi prírodnými materiálmi. Suchá údržba pozostáva z povysávania alebo zametenia nečistôt a prachu, pri mokrej treba používať špeciálne prípravky.

 Citlivý mramor: Mramor je luxusný materiál, no pri údržbe je veľmi citlivý. Výsledok? Zákaz používania prípravkov s kyselinami alebo rozpúšťadlami. Rovnako tak je mimoriadne nasiakavý, takže akákoľvek nehoda s rozliatou kvapalinou znamená obrovské problémy a mramor vyčistíte len veľmi ťažko. Aj preto je lepšia jeho gresová imitácia.

 Lesklé obkladačky: Lesklé kachličky sú vizuálne príťažlivé, najmä ak vzhľadom imitujú prírodné materiály typu mramor alebo kameň. Ich nevýhodou je, že vďaka vysokému lesku na povrchu na nich vidno každú nečistotu. Na ich čistenie sú vhodné parné čističe a menej agresívne prípravky, leštite ich mäkkou handrou bez drsných vlákien.

Protišmyková dlažba: Osobitnou kategóriou je protišmyková dlažba. Jej povrch býva drsnejší, nakoľko pri tejto dlažbe je prioritou práve protišmyk. Na čistenie je vhodná iba tlaková voda, najmä pri protišmyku triedy R11, alebo mechanické čistenie s gumenou stierkou. Súčasťou údržby ba mala byť jej pravidelná impregnácia, ktorá uľahčí čistenie.

 Oživte nielen svoju dlažbu a obklady, ale aj špáry

Okrem údržby dlažby sa treba zamerať aj na špárovanie. Špáry dostávajú zabrať bežnou prevádzkou aj vplyvom slnka, chemikálií, prachu alebo mastnoty. Podobne, ako v prípade kachličiek, listel či schodoviek, aj v prípade špár je dôležité pravidelné čistenie. Na to môžete použiť prípravky kúpené v obchode alebo si spraviť prostriedky na čistenie aj doma.

Z pohľadu dlhodobej údržby a zachovania sú najlepšou voľbou epoxidové špárovačky, ktoré sú nenasiakavé. Sú tak odolnejšie a dlhšie si udržia pôvodný vzhľad.

V tom prvom prípade máte na výber koncentráty vhodné na dezinfekciu, tekuté čističe, rozprašovače určené na mastnotu a vodný kameň alebo prípravky na špáry vo forme sprejov. Po ich aplikácií špáry opláchnite čistou vodou a nechajte uschnúť.

Z domácich prostriedkov sú osvedčené kombinácie s jedlou sódou. Môže ísť o kyselinu citrónovú, ocot alebo aj bielidlo, ktoré dodá špáram nový vzhľad.

Ak sa chcete pri čistení špár vyhnúť chemikáliám, zaujímavou alternatívou môžu byť parné čističe. Na obnovenie pôvodnej farby zas slúžia špeciálne perá alebo obnovovače, ktoré sa nanášajú štetcom. V prípade, že by vás táto téma zaujímala viac, odporúčame vám náš článok zameraný na čistenie špár, kde sa dozviete užitočné informácie!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia