Kategórie
 
 
 
 
 
 

Vonkajšia 2 cm dlažba je ideálna na terasu, chodník, do záhrady aj na schody. Toto sú jej výhody

Vonkajšia 2 cm dlažba je ideálna na terasu, chodník, do záhrady aj na schody. Toto sú jej výhody

2 cm dlažba je ideálnym stelesnením známeho prirovnania o tom, že sa hodí do voza aj do koča. Môžete ju použiť k bazénu, na terasu, na schody alebo na chodník do záhrady. Jej výhodou je, že je mrazuvzdorná a odolná voči poveternostným podmienkam, priamemu slnku, tlaku aj oteru. V ponuke možno nájsť aj protišmykovú dlažbu.

2 cm dlažba a jej vlastnosti, výhody a porovnanie

Ako už hovorí názov, 2 cm dlažba je dlažba s hrúbkou jednej dlaždice 2 cm. Ide o exteriérovú dlažbu, ktorá je už svojou výrobnou technológiou prispôsobená na zvýšenú odolnosť voči nepriaznivým podmienkam. Dážď, mráz, slnečné žiarenie, vysoké teploty či zvýšený tlak, na to všetko je takáto dlažba stavaná a voči tomu je aj odolná.

Ak ide o jej najdôležitejšie benefity oproti inej dlažbe, tak:

  • na rozdiel od štandardnej keramickej vonkajšej dlažby sa jedná o gresovú dlažbu, ktorá je pevnejšia, z jednoliateho materiálu a vyrába sa z rozdrveného kameňa, ktorý sa následne zlisuje a dva krát vypáli pri vysokej teplote
  • so samotným materiálom súvisí jeho odolnosť voči viacerých exteriérovým faktorom s potenciálom poškodenia štandardnej dlažby, najmä odolnosť voči počasiu, chemikáliám, oteru a nižšia je aj nasiakavosť materiálu
  • oproti betónovým dlažbám, ktoré sa vonku tiež často používajú, je takáto dlažba farebne oveľa stálejšia, jednoduchšie sa čistí, nakoľko nie je z porézneho materiálu a má neporovnateľne vyššie prevedenie kvality dizajnu
  • 2 cm hrúbka dlažby je spojená s jej vyššou pevnosťou a odolnosťou pri záťaži, zároveň je dobre tvarovateľná pri kladení, nie je teda problém ju použiť na schody, prípadne ju kombinovať s odvodňovacími mriežkami

Dlažba má výhodu aj v pomerne širokej možnosti pokládky a inštalácie. Viete ju lepiť na betónový podklad tak, ako aj klasickú dlažbu, ale ju aj uložiť do piesku, trávnika či štrku. Najmodernejším spôsobom pokládky je jej uloženie na terče.

Dlažba býva oproti betónovým dlaždiciam oveľa krajšia. Siahnuť môžete po rôznych vzoroch od matného až po luxusný štýl, ale aj po imitáciách prírodných materiálov. Ak sa vám páčia betón, drevo či kameň, viete si kúpiť 2 cm dlažbu s dizajnom imitujúcim práve takéto materiály a to hneď v niekoľkých odtieňoch.

Samozrejmosťou je možnosť štruktúrovaného prevedenia, kedy dlažba nie je na povrchu lesklá a hladká, ale naopak, na dotyk imituje tiež spomínané materiály.

2 cm dlažba v záhrade

Využitie pre exteriér domu, záhradu aj na terasu

Ako už bolo spomenuté vyššie, svojimi vlastnosťami, hrúbkou a spôsobom pokládky je táto dlažba priamo určená pre exteriér. Nezáleží pritom na tom, či bývate na západe Slovenska, kde sú teploty nižšie, alebo niekde na severe a v Tatrách. Mrazuvzdornosť aj odolnosť voči dažďu či slnečnému žiareniu sú zárukou dlhodobej spokojnosti.

Najčastejšie sa dlažba využíva priamo v záhrade, kde sa z nej môže spraviť chodník v trávniku aj väčšia plocha, napríklad okolo gabiónov či okrasných kvetináčov. Priam ideálna je okolo lavičiek a posedení, prípadne priamo do záhradných altánkov.

Vonkajšie zameranie nezmenšuje možnosti použitia čiastočne aj vo vnútri, napríklad v garáži. V tomto prípade ju ale neklaďte na terče, záťaž by bola nerovnomerná.

Priam ideálna je na terasy, kde viete pokryť veľkú plochu a zároveň zladiť štýlom, farbou či dizajnom dlažbu s fasádou alebo okolím nehnuteľnosti. Dlažba výborne pasuje aj k moderným vertikálnym záhradám. Tieto zelené steny vám vedia vytvoriť originálnu prírodu nielen na terase či záhrade, ale aj v interiéri vášho domu. 

Dlažab sa ďalej hodí aj na balkóny alebo lodžie, je odolná aj voči oteru napríklad záhradného nábytku. Ak siahnete po protišmykových dlaždiciach, môžete ich použiť aj okolo bazénov a jacuzzi.

Pokládka na terče, do štrku, do trávy aj na betón

Inštalácia 2 cm hrubej dlažby môže prebiehať viacerými spôsobmi a postupmi. Štandardné lepenie na betón či poter, ako tomu je pri tenšej dlažbe, je v tomto prípade menej často využívaná možnosť. To je len dobre, inštalácia je tak jednoduchšia.

Tu sú 4 spôsoby, ktoré sa pri 2 cm dlažbe používajú najviac:

Na terče: Jednou z najpopulárnejších a najmodernejších technológii montáže tejto dlažby je jej kladenie na plastové terče. Tie sa umiestnia na vyspádovanú plochu s hydroizolačnou povrchovou vrstvou. Najčastejšie sa pokládka na terče využíva na terasách, rovných strechách, v zimnej záhrade alebo voľne v teréne na väčších plochách.

Do štrku a piesku: Všade okolo domu, napríklad do altánkov, ale rovnako tak na chodníky, sa hodí pokládka 2 cm dlažby do pripraveného lôžka. To by malo byť v hrúbke aspoň 10 cm, horná vrstva by mala obsahovať kamenivo frakcie 4 až 8 mm, prípadne sivý piesok. Medzery by mali byť okolo 4 až 5 mm, okraj spevnite obrubníkmi.

Do trávy: Do záhrady, napríklad na chodníky alebo menšie plochy, môžete položiť dlažbu aj do trávnika. V tomto prípade máte možnosť klásť dlaždice priamo do zeminy a na trávnik, ktorý predtým jemne prekypríte, prípadne do podložia s pripravenou vrstvou štrku o priemere do 4 mm. Pri pokládke priamo na trávnik nechajte medzeru 4 až 5 cm.

Na betón: Poslednou možnosťou, ako viete montovať 2 cm hrubú dlažbu, je klasické lepenie na betón. Takýmto spôsobom viete dlažbu klásť na terasu, balkón aj na betónové chodníky. Betón môžete pred aplikáciou napenetrovať a dlažbu nalepiť s flexibilným a mrazuvzdorným lepidlom. Šírka špárovania býva v tomto prípade najviac do 5 mm.

2 cm veľkoformátová dlažba

Imitácia dreva, betónu či kameňa aj veľkoformátový dizajn

Vzhľad 2 cm dlažby býva podobný, ako aj v prípade dlaždíc inej hrúbky. Výrobcovia preferujú štandardne jednoduchší dizajn bez nejakých extravagantných prvkov, no viete nájsť dlažbu pre každý exteriér. Či už bývate v novostavbe v meste alebo v zrekonštruovanom dome na vidieku, určite nájdete to, čo sa vám bude hodiť.

Populárne sú aj imitácie viacerých prírodných materiálov:

  • do moderných exteriérov sa najčastejšie využíva imitácia opracovaného betónu, na výber bývajú dlaždice štandardne v šedom prevedení rôzneho odtieňu
  • populárne sú tak štvorcové rozmery 60 x 60 cm, napríklad zo série Leonardo Soft Grey, ako aj obdĺžnikové formáty, napríklad 40 x 81 cm a viac
  • veľmi populárna je aj imitácia kameňa, kde máte na výber viaceré farebné typy od tmavo šedej až po béžovú s efektom viacerých odtieňov
  • do záhrady aj na vidiek sa hodí dlažba so vzorom dreva, tu môže ísť o vzor pripomínajúci dlážkovicu ale aj klasickú laminátovú podlahu

Pokiaľ ide o rozmery, obvykle je 2 cm dlažba na rozhraní štandardnej a veľkoformátovej dlažby. Zo štvorcových rozmerov sú populárne najmä spomínaný formát 60 x 60 cm, z obdĺžnikových zas 40 x 81 cm. Príkladom populárnych sérií obdĺžnikového formátu sú Spetre Grey imitujúca betón, ale najmä dlažby so vzorom dreva.

Populárne sú série Siena Beige so vzorom dreva s veľmi zaujímavou a výraznou kresbou, ale aj Suomi Cream, dlažba v jemnejšom béžovom vyhotovení.

Ak ide o štvorec, v prípade tohto formátu je výber väčší. Na rozdiel od obdĺžnikových, ktoré ideálne svojim formátom imitujú drevenú podlahu, je pri štvorcovom formáte väčšia voľnosť. Siahnuť tak môžete po béžovej zrnitej dlažbe Granito Beige, po šedej imitácii kameňa Spectre Dark Grey aj po vzore dreva Oliver.

2 cm dlažba ponúka veľký výber vzorov a dizajnu. To zvyšuje jej flexibilitu použitia v exteriéroch aj jej popularitu, ktorá je znásobená aj praktickými vlastnosťami. Skúste si pozrieť našu ponuku, určite si niečo vyberiete!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia