Kategórie
 
 
 
 
 
 

Aký obklad zvoliť na sokel domu? 21 tipov na vonkajšie obklady podľa najnovších trendov

Aký obklad zvoliť na sokel domu? 21 tipov na vonkajšie obklady podľa najnovších trendov

Sokel je časť domu, ktorú si väčšina ľudí za bežných okolností príliš nevšíma. Rieši sa spravidla počas stavebných či rekonštrukčných prác a ak sa mu aj venuje nejaká pozornosť, tak len okrajová. Aký však má význam, ako vonkajší sokel riešiť a je lepší kamenný, betónový, tehlový alebo ten s obkladom? Odpovede nájdete tu!

 Sokel, jeho funkcia a dôležité vlastnosti

Pod pojmom sokel sa myslí najnižšia časť rodinného domu po jeho obvode a opticky ide o základňu domu vytvárajúcu prechod medzi zemou a konštrukciou. Oddeľuje totiž terén od samotnej stavby a zároveň plní funkciu bariéry, ochrany a nárazníka.

Sokel má niekoľko praktických funkcií a jednu estetickú. Tá spočíva práve vo vizuálnom oddelení domu od jeho okolia, samozrejme v prípade, ak ide o tzv. priznaný sokel. V tomto prípade ide o sokel, ktorý je materiálovo a povrchovo oddelený od zvyšnej časti domu nad ním, čiže fasády. Nepriznaný sokel s ňou naopak opticky splýva.

Ak ide o praktický význam, sokel v prvom rade plní úlohu statickej základne. Najčastejšie ide o tzv. podmurovku, nad ktorou je základová doska, čiže podlaha pre prízemie. V druhom rade má hydroizolačnú funkciu, chráni stavbu pred vlhkosťou a vodou.

Práve táto funkcia je dôležitá už pri jeho zakladaní, nakoľko hydroizolácia by mala byť nielen na samotnom sokli, ale aj pod ním a to 80 cm pod úrovňou terénu. Hydroizolácia by mala byť odolná voči tlakovej vode, vlhkosti z pôdy, kyslosti z pôdy a tiež chemikáliám. Sokel by mal byť zároveň mierne zapustený a tak vytvorí tzv. „odkvapový most“.

Treťou dôležitou funkciou je tepelná izolácia sokla, ktorá minimalizuje prechod nízkej teploty do stavby z jej spodnej časti a zároveň bráni vzniku tepelného mostu.

 Čo na sokel domu? Omietka, marmolit aj obklad

Spomínané funkcie majú praktický význam, no z pohľadu laika je sokel najmä o vzhľade a za ten zodpovedá materiál, z ktorého je vyhotovený a ktorý je na povrchu.

V tomto ohľade viete voliť medzi týmito možnosťami:

 Marmolit: V minulosti bol najčastejšou voľbou na sokel marmolit. Je to dekoratívna omietka zložená z malých podrvených elementov mramoru, ktorá je pomerne dobre odolná. Jej nevýhodou je, že pri mechanickej záťaži je tu riziko odlupovania sa.

 Bežná omietka: Lacnejšou a rýchlejšou voľbou z hľadiska vyhotovenia je použitie bežnej fasádnej omietky, ktorá sa štandardne dáva na steny budovy nad soklom. Toto riešenie ale prináša nedostatočnú izoláciu vlhkosti a rýchle vizuálne opotrebenie.

 Kameň: Použitie kameňa na sokel sa zdá ako najlepšia možná voľba, keďže ide o materiál s vysokou pevnosťou a tuhosťou. Je však náročný na aplikáciu, vôbec nie je lacný a niektoré druhy kameňa môžu nasiaknuť vlhkosťou, čo potom zmení farbu.

 Betón: Betón v podobe obkladačiek môže byť ďalšou možnosťou, ako riešiť povrchovú úpravu fasády aj sokla. V tomto prípade je plusom dobrá cena, mínusom nasiakavosť voči vlhkosti a problém so vzhľadom, ktorý nedosahuje príliš vysokú kvalitu.

 Tehla: Lícové tehly a pásiky s tehlovým obkladom sú dnes „retro“, no takáto investícia je náročná na vstupné náklady a predovšetkým na čas pri ich lepení na sokel. Pamätať treba aj na odolnosť voči prachu či vlhkosti, ktorá nemusí byť vysoká.

 Drevo: Na prvý pohľad krásne riešenie, no s veľkými nákladmi a starosťami. Drevený obklad na sokel nepatrí, hoci jeho výrobcovia sa snažia presvedčiť o opaku. Mínusmi sú nasiakavosť voči vlhkosti, vysoká cena a veľmi nízka mechanická odolnosť.

 Obklad: V minulosti boli v ponuke predovšetkým keramické obklady, ktoré sa na vonkajší sokel samozrejme až tak nehodili. Dnes však ponuku tvoria dominantne gresové obklady, ktoré sú prirodzene mrazuvzdorné a takmer nenasiakavé vodou!

 Gresový obklad na sokel domu a jeho výhody

Voľba gresového obkladu na sokel domu je spomedzi všetkých vyššie spomínaných najlepšou a to s ohľadom na dizajn, široký výber aj praktické charakteristiky.

Gres ako materiál má niekoľko zásadných výhod a to:

  • štruktúrovo ide o najskôr o podrvený a potom zlisovaný kameň, ktorý prechádza dvojitým vypálením pri teplote 1.200 až 1.300 ° Celzia
  • vďaka takejto výrobe má minimálnu nasiakavosť vlhkosti a absorpciu vody a to na úrovni iba 0,5 %, čo je oveľa menej, než iné materiály
  • je odolný voči vode, snehu, dažďu, vplyvom počasia, vlhkosti ako takej a rovnako voči mechanickému tlaku, poškriabaniu či poškodeniu
  • v prípade glazúrovania sú gresové obklady ešte odolnejšie voči vonkajším vplyvom počasia, predovšetkým voči vlhkosti alebo voči vode
  • zabúdať netreba na odolnosť a zachovanie všetkých vlastností po dlhú dobu, gres tak nestráca žiadnu zo svojich výhod a odolá aj „zubu času“

Moderný spôsob výroby umožňuje dosiahnuť gresovému obkladu výnimočný dizajn. Lesklý či matný povrch, rôzne farebné vzory prepracované do posledného detailu aj imitácie prírodného materiálu tak idú ruka v ruke s vysokou úžitkovou hodnotou.

 Imitácia betónu po taliansky alebo španielsky

Náš gresový obklad na sokel aj na fasádu pozostáva z ponuky dvoch overených značiek, talianskej Cooperativa Ceramica di Imola a španielskej Baldocer Ceramicas.

V oboch prípadoch ide o lídrov na trhu s nekompromisnou kvalitou. Imitácia betónu je v španielskom podaní zaujímavá sériou Grafton v ponuke viacerých odtieňov béžovej, hnedej, sivej aj tmavej, prípadne už overenej kolekcie Arkety, ktorá má vo svojej ponuke aj protišmykovú dlažbu do exteriérov, ktorú takto viete zladiť so soklom.

Ak ide o talianske imitácie, odporúčame Conproj. Tá vyniká veľkým výberom farieb od sivej, cez pieskovú až po tmavú, na výber sú aj viaceré povrchy, vrátane pololesklého. Zaujímavou kolekciou je aj Micron s formátmi 30 x 60 cm alebo 60 x 60 cm.

 Krása mramoru a naše odporúčania

Ak ide o mramor, ten patrí medzi najviac luxusné materiály, no na sokli domu sa príliš často nezvykne objavovať. V prípade jeho imitácie je ale výber zaujímavý.

Španielske obklady majú množstvo farieb aj vzorov:

  • séria Onyx vám ponúka tmavý, ružový aj bledý vzhľad mramoru s veľmi elegantnou kresbou a vo veľkoformátovom prevedení 60 x 120 cm
  • za zmienku určite stojí aj kolekcia Balmoral, kde máte na výber sivé, béžové, hnedé aj tmavé tóny, vrátane prevedenia Dune vo veľkosti 30 x 90 cm
  • matné aj lesklé typy zas nájdete v sérii Bayona v sivej, slonovinovej aj tmavej farbe, kombinovať ich môžete aj ako dlažbu na terasu či chodník

Taliansky výber je najmä o originálnom štýle. Netradičný modrý nádych imitácie mramoru nájdete v type Blu AQ6 12 LP, luxusnú čiernu v prípade INF BR6 12 alebo výraznú kresbu mramoru v hnedých tónoch ponúka SAN PE6 12 v typoch RM a LP.

 Kameň na sokel? Áno, ak má gresovú „dušu“

Na sokel sa kameň vizuálne hodí, no ako sme už spomínali, pri nevhodnom výbere a vyššej vlhkosti môže zmeniť svoj pôvodný odtieň. Nie však, pokiaľ ide o gres.

Španielske obklady s veľmi vernou imitáciou tohto materiálu ponúkajú série Hannover alebo Brunswich. Kým prvej dominuje kresba s väčšími elementmi kameňa, druhej viac „zrnitý“ vzor. V tom prvom prípade viete siahnuť aj po štruktúrovanom povrchu!

Originálnu a luxusnú imitáciu kameňa ponúkajú aj dve talianske série v našej ponuke a to Ashima a Vibes. Prvá menovaná predstavuje moderný obklad aj dlažbu súčasne s výberom tmavých aj sivých tónov a s možnosťou veľkoformátu. Druhá si zakladá na imitácii kameňa aj povrchom, navyše, vďaka bledému prevedeniu v luxusnom šate.

 Vzhľad dreva a vysoká odolnosť a pevnosť

Drevo na sokel svojimi vlastnosťami určite nepatrí, no čo v prípade, ak by šlo „iba“ o jeho imitáciu? Siahnuť viete po viacerých farbách ako aj typoch kresby.

Z ponuky španielskeho obkladu odporúčame tieto:

  • séria Ducale ponúka viacero vzorov dreva, nájdete tu tmavohnedé, bledohnedé, béžové aj sivé tóny a rozmery 20 x 120 cm aj 60 x 120 cm
  • imitáciu teakového či orechového dreva v podaní gresového obkladu prináša zas kolekcia Belfast a to v tónoch od sýtej hnedej až po šedú
  • za zmienku stojí séria Maryland, ktorá si dáva záležať na štruktúrovanom povrchu a vďaka jej vlastnostiam ju viete použiť aj na chodník okolo domu

Ak ide o talianske imitácie, máme v ponuke tri zaujímavé kolekcie. Wood s rozmerom 16,5 x 100 cm a viacerými prevedeniami kresby aj farieb, Urbiko zas zaujme formátom 15 x 60 cm a séria Kuni má originálny dizajn a veľkosti 20 x 120 cm aj 20 x 180 cm.

 Netradičný štýl? Čo tak imitácia kovu?

Na záver sme si pre vás pripravili tip na netradičný, no extravagantný štýl soklu: v imitácii kovu. Aj v tomto prípade ide samozrejme o gresový obklad, ktorý je čerstvou novinkou španielskeho Baldoceru a to v jeho originálnom poňatí série Metallic.

Ponúkame vám v tomto ohľade dve prevedenia a to Metallic Wild alebo Metallic Urban. V oboch prípadoch ide o veľkoformátový obklad s rozmerom 60 x 120 cm, ktorý sa svojou veľkosťou na sokel priam dokonale hodí. Matný povrch mu dáva patričný luxus a hodí sa aj do exteriérov, vďaka nižšej oteruvzdornosti sa tiež dobre čistí.

Najdôležitejším je však vzhľad kovu v kombinácii odtieňov hnedej, sivej, béžovej či zelenej. Luxusný a moderný štýl našli v tomto prípade dokonalú symbiózu!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia