Kategórie
 
 
 
 
 
 

Chcete dať na dom, stenu či fasádu drevený obklad? Vyskúšajte obkladačky s imitáciou dreva!

Chcete dať na dom, stenu či fasádu drevený obklad? Vyskúšajte obkladačky s imitáciou dreva!

Drevo zažíva posledné roky ako materiál využívaný pre interiér aj exteriér skutočnú renesanciu. Vidieť to na tom, ako často a kde všade sa využíva obklad z dreva, či už ide o steny v bytoch, alebo aj o fasádu rodinného domu. Podobné je to aj v prípade podlahy. Okrem výhod v podobe unikátnej atmosféry však má drevo aj svoje mínusy.

Drevený obklad je znova „in“

Čoraz viac ľudí sa vracia k tradícií v používaní dreva. Vidno to na tatranskom profile, ktorý patril v stavebníctve za posledné desaťročie k zaznávanému spôsobu riešenia vonkajších podhľadov aj vnútorných stropov, ale aj na dlážkovici, ktorá ustúpila betónovému poteru. Vôňa, štruktúra a štýlovosť dreveného obkladu je ale naplno späť.

Vidno to už nielen na vidieku, kde začína drevo zvonka na fasáde využívať stále viac stavebníkov, ale už aj v meste. Populárna je kombinácia najmä s kameňom.

Drevené doplnky môžu výrazne zmeniť charakter interiéru, či už ide o dvere so zárubňou, čiastočné obloženie steny obkladom z dreva či využívanie drevených stropov v podkroví. O vonkajšom využití na štýlové altánky, posedenia, prístrešky či záhradné chatky ani netreba hovoriť. Drevo sa využíva už aj v okolí bazénov a vonkajších víriviek.

Obklad drevom vs. obklad s imitáciou dreva

To, že drevo je krásne, má jedinečnú kresbu, na dotyk je teplé a vonia „prírodou“, sú presne tie vlastnosti a výhody, pre ktoré si volí obloženie stien a stropov drevom čoraz viac majiteľov nehnuteľností na bývanie aj rekreačných nehnuteľnosti.

Akoby sa však zabúdalo aj na niektoré „nevýhody“ dreva:

  • asi tou najznámejšou je nutnosť údržby a obnovy povrchu, či už pôjde o lakovanie, aplikáciu lazúry alebo nanášanie rôznych ochranných náterov
  • pri použití vonku aj vo vnútri netreba zabúdať na vyššiu citlivosť voči vlhkosti, prúdeniu vzduchu či nízkej teplote, rovnako tak na zmršťovanie
  • vplyvy počasia sa prejavia nielen vo vnútri dreva, ale aj navonok, najmä pokiaľ ide o riziko zmeny farebného odtieňu alebo štruktúry dreva
  • pevnosť dreva sa môže časom vytratiť a nahradí ju prílišná flexibilita, čo sa prejaví veľmi známym „vŕzganím“, neskôr môže drevo aj praskať
  • pri vonkajšom využití dreveného obkladu treba dávať pozor aj na škodcov z radu hmyzu, ktorí vedia spraviť ešte viac škody, ako počasie

Niektoré z nevýhod, napríklad nutnosť obnovy laku či lazúry, môžu síce oživiť drevo, no sú zároveň prácne na údržbu. Problémy s vplyvom počasia, najmä vody a vlhka, sú zásadné, predovšetkým pri použití dreva navonok alebo vo vlhkom prostredí.

Existuje však riešenie, ktoré vás vďaka moderným výrobným postupom neukráti na žiadnom z benefitov dreva a ponúkne štýlovú atmosféru, no zároveň bez mínusov a neskoršej náročnej údržby. Ide o keramické a gresové dlažby a obklady s vernou imitáciou dreva, ktoré viete použiť všade tam, kde aj originálny drevený obklad či dlážkovicu.

Do interiéru na stenu do izby aj do kúpeľne

Či už siahnete po keramickom alebo gresovom obklade a dlažbe so vzorom dreva, v interiéroch je ich využitie prakticky bez limitov. Najpopulárnejšie je použitie dlažby namiesto plávajúcej podlahy. Napriek rozšírenému mýtu nie je pravda, že dlažba je bez použitia podlahového kúrenia studená, teplo si vie čerpať z okolitého prostredia.

Obklady aj dlažby viete využiť v každej izbe a miestnosti, či už ide o kancelárske priestory, alebo o domácnosť, hodia sa tak do chodby, ako aj do obývačky.

Veľmi zaujímavú atmosféru môže vnútorný obklad vytvoriť, ak ho použijete na obloženie krbu a okolo krbu, ideálne je, ak viete v tomto prípade využiť rektifikované obkladačky, čiže s minimálnou špárou. Samozrejme, dôležitým faktorom pri výbere je tepelná odolnosť.

Typické použitie obkladov je najmä v kuchyni, kde sú obkladačky ešte stále žiadanou voľbou pre stenu za a vedľa kuchynskej linky, stačí len zvoliť vhodnú farebnú kombináciu a vzor štruktúry drevodekoru. Podobne to platí aj pre dlažby a obklady do kúpeľne, kde najviac vyniknú mozaiky a to vtedy, ak ide o štruktúrovanú obkladačku.

Exteriér nie je len o fasáde domu

Typicky viete obklady s kresbou a vzorom dreva využiť na fasáde rodinného domu, garáže, záhradného domčeka a podobne. Vonkajšiu dlažbu a obklad využijete prakticky všade v záhrade a v okolí domu, môžete dokonca zladiť aj terasovú dlažbu s časťou fasády alebo vchodovými dverami, fantázii sa medze nekladú. Takáto dlažba vydrží viac, ako klasická drevená.

Ešte lepšie využitie z hľadiska exteriéru a záhrady je použitie dlažby s imitáciou a dekorom dreva okolo plôch vystavených vode, čiže okolo bazéna. V tomto prípade nezabúdajte na protišmykovosť dlažby, ideálne triedy R10, ešte lepšie R11.

Použitie exteriérovej dlažby či obkladu je možné aj v bytovkách, typicky na balkónoch, v lodžiách alebo na terasách, kde môžu spolu s kvetináčmi oživiť fádny mestský život.

Ak bude balkón zasklený, vyhnete sa aj negatívnym vplyvom počasia, v opačnom prípade určite siahnite po tých sériách a kolekciách, ktoré sú mrazuvzdorné. Nezabudnite lepiť vonkajšie obklady a dlažby mrazuvzdorným a flexibilným lepidlom.

Podľa čoho vyberať obklad s imitáciou dreva

Tak, ako aj pri iných obkladoch a dlažbách, aj pri obklade s imitáciou a vzorom dreva treba pozerať nielen čisto iba na dizajn, ale aj na niektoré technické parametre a vlastnosti. Od nich závisí možnosť využitia, kvalita vyhotovenia aj funkčné užívanie.

Tu je niekoľko faktorov, ktoré by ste mali zohľadniť:

 Určenie: Podľa toho, či budete chcieť použiť obklady a dlažby niekde vonku v altánku, na terase alebo vo vnútri v obývačke, kúpeľni či saune, treba vyberať interiérové a exteriérové obkladačky. Rozdiel býva v štruktúre a odolnosti povrchu voči externým vplyvom.

Protišmyk, mrazuvzdornosť a oteruvzdornosť: Tieto vlastnosti treba brať do úvahy predovšetkým v prípade vonkajšej dlažby či obkladu, najmä pokiaľ ide o mrazuvzdornosť a oteruvzdornosť. Protišmyk si všímajte pri dlažbe do vlhkého prostredia.

Hrúbka a rozmery: Najčastejšie sú v ponuke obklady a dlažby s hrúbkou 8 až 10 mm, oveľa viac ako hrúbku si treba ale všímať rovinatosť podkladu. Pri výbere rozmerov sa zamerajte na to, aby dlažba a obklad vzájomne ladili, pokiaľ ich budete používať pri sebe.

Štruktúra a rektifikácia: Z hľadiska celkového dizajnu po obložení či pokládke sú dôležité štruktúra a rektifikácia. Štruktúrované dlažby a obklady sú na dotyk „3D“,, čiže pripomínajú štruktúru dreva. Rektifikované sa môžu obložiť estetickejšie s minimálnou špárou.

Tipy na najlepšie značky a typy obkladu a dlažby

Či už sa rozhodnete pre interiérové alebo exteriérové obklady vo vzorom dreva, siahnuť môžete hneď po niekoľkých osvedčených výrobcoch a ich produktových radách. Najznámejšou značkou je zrejme španielsky Baldocer, ktorý má v ponuke aj rustikálny dizajn obkladov a dlažieb a to s využitím pre steny aj na obloženie schodov.

Zaujímavý sortiment ponúka tiež Azulejos Benadresa, kde je veľmi populárna séria Saigon s využitím aj okolo krbu v obývačke. Za zmienku stojí tiež séria Ekos, ktorá má luxusný a lesklý nádych a jej dlažba púta pozornosť aj vo veľkých miestnostiach.

Pre milovníkov čo najvernejšej imitácie viacerých prírodných materiálov od dreva až po mramor či betón dávame do pozornosti sortiment značky Cooperativa Ceramica di Imola. V tomto prípade máte k dispozícii aj štruktúrované obklady a dlažby, ktoré môžu mať luxusný leský či decentný matný dizajn a využijete ich aj do kúpeľne, ku krbu alebo do kuchyne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia