Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čo obnáša pokládka dlažby na terče, do štrku, do piesku a do trávnika

Čo obnáša pokládka dlažby na terče, do štrku, do piesku a do trávnika

2 cm gresová dlažba priniesla aj na Slovensko revolúciu. Ide o jeden z najviac inovatívnych, moderných, praktických a zároveň estetických stavebných produktov. Na rozdiel od klasických kachličiek sú s týmto typom dlažby spojené aj nové spôsoby pokládky a to na terče, do štrku, do piesku alebo do trávnika. Ako na to a aký je postup?

 2 cm dlažba vs. zámková dlažba

Gresová dlažba sa stáva aj u nás čoraz populárnejšou. S príchodom novej generácie dlaždíc s hrúbkou 2 cm sa radikálne rozšírila oblasť jej použitia do exteriérov. Svoj podiel na tom majú aj moderné spôsoby pokládky dlažby, no tam jej plusy nekončia.

Oproti bežnej zámkovej dlažbe má tieto benefity:

  • ten najviac viditeľný je dizajn, na rozdiel od zámkovej dlažby ponúka 2 cm gresová nepomerne krajší vzhľad s priam nekonečnou paletou vzorov
  • ak ide o praktické vlastnosti, dôležitý je rozdiel v hmotnosti, oproti betónovej dlažbe je hmotnosť gresovej na úrovni 50 %, záťaž je teda menšia
  • praktický aj viditeľný je rozdiel v hrúbke, čo je výhoda pri rekonštrukcii terás alebo chodníkov, kde sa ráta každý cm v skladbe hrúbky podlahy
  • benefitom, ktorý oceníte aj po rokoch, je jednoduchšia údržba a krajší vzhľad aj po dlhšom používaní, gres stačí umyť vodou a netreba ho impregnovať

Spomínaný dizajn s veľkým výberom vzorov a kresieb je jeden z najdôležitejších rozdielov, pre ktorý sa zákazníci čoraz viac klonia od bežnej zámkovej dlažby. Gresovú 2 cm dlažbu môžete použiť bez problému aj v interiéry a to dáva príležitosť na optické zladenie obývačky, terasy a chodníkov. Vizuálny dojem z dlažby je potom prvotriedny.

Zladenie interiérov a exteriérov gresovou 2 cm dlažbou je možné pokládkou na rôzne podklady a viacerými spôsobmi prevedenia. Okrem štandardného lepenia na poter vo vnútri viete dlaždice vonku klásť aj voľne a to do štrku, piesku aj trávnika.

 Pokládka do štrku, piesku aj trávnika

Voľné uloženie gresových dlaždíc do záhrady je výhoda, ktorú vám štandardná betónová zámková dlažba nedokáže ponúknuť. Takýmto spôsobom viete spraviť v okolí vášho domu chodník v štýle „šlapákov“ aj v kompaktnom a ucelenom dizajne.

Ak budete ukladať dlažbu do trávnika, musíte podklad pod ňu najskôr pripraviť. To zahŕňa odstránenie vrchnej zeminy do hĺbky 5 až 6 cm a vysypanie podložia kamenivom frakcie do 4 mm v hrúbke aspoň 3 cm. Dlaždice následne uložte zhruba 0,5 cm pod úroveň okolitého terénu, vyklepte gumovým kameňom a vodováhou skontrolujte rovinu.

Pokládka do piesku alebo štrku je podobná, dôslednejšie sa však treba venovať stabilizácii dlaždíc, nakoľko na rozdiel od zeminy sú štrk a piesok menej kompaktné.

V tomto prípade treba odstrániť vrchnú vrstvu až do hĺbky až 12 cm, podklad dobre udusať a udupať a následne spraviť podložie. To bude tvorené kamenivom frakcie do 35 mm v hrúbke 8 cm, ktoré treba utlačiť a vyrovnať. Na takto zhutnenom podklade spravte jemnú vrstvu kameniva frakcie do 4 mm v hrúbke 3 cm a do nej uložte dlažbu.

 Pokládka na terče pre dokonalý výsledok

Ak máte nerovný terén, terén v rôznych výškach alebo príliš členitý terén, jednoduché, elegantné a najmä presné riešenie pokládky dlažby ponúkajú terče. Na výber máte výškovo nastaviteľné aj pevné terče, ktoré sú použiteľné všade v exteriéry.

Postup pokládky 2 cm dlažby na terče je nasledovný:

 Príprava podkladu: Aby bola 2 cm dlažba ukladaná na terče stabilná, musí byť stabilné aj podložie. Ak ide o štrk, použite dve vrstvy s rôznou frakciou do 35 mm, ktoré budú oddelené pevnou geotextíliou. Pokiaľ budú terče na betónovom podklade, zabezpečte jeho hydroizoláciu, najjednoduchšie penetráciou a natavením asfaltových pásov.

 Rozmiestnenie a nastavenie terčov: V druhom kroku sa začínajú umiestňovať terče. Začína sa vždy z rohu, pričom terče pri stene alebo obrubníku treba zrezať z jednej strany tak, aby úplne doliehali na okraj. Výškovo nastaviteľné terče sa nastavujú špeciálnym kľúčom, tie pevné je možné dostať do požadovanej roviny gumovými podložkami.

 Samotná pokládka: Po rozmiestnení a nastavení terčov možno začať klásť dlažbu. Dlažba sa kladie tak, aby doľahla presne na všetky 4 terče v rohoch, dbajte na dodržanie rovnakej veľkosti špáry medzi jednotlivými dlaždicami. Počas montáže kontrolujte stabilitu každej jednej uloženej dlaždice, akýkoľvek pohyb či vlnenie sú neprípustné.

 Kontrola stability a roviny: Ak uložíte dlažbu na dostatočne veľkej ploche, prichádza čas na kontrolu stability a rovinatosti. Stabilitu skontrolujte jednoduchou chôdzou s dôrazom na okraje aj stred dlaždice, rovinatosť s kratšou vodováhou do dĺžky 1 metra aj s dlhšou, napríklad 3 metrovou vodováhou. Prípadne nedostatky rovinatosti opravte.

 Bez chémie a s jednoduchou údržbou do budúcnosti

Pokládka do štrku, piesku, trávnika alebo na terče nemá u nás v prípade gresovej dlažby príliš dlhú históriu. V zahraničí ide ale o overený a spoľahlivý spôsob kladenia dlažby a to tak v okolí rodinných domov, ako aj v prípade komerčných priestorov.

Na rozdiel od lepenia, ktoré je aj v prípade 2 cm gresovej dlažby stále možné, je výhodou tohto spôsobu pokládky jednoduchosť, rýchlosť a menšia prácnosť. Absencia stavebnej chémie zvyšuje životnosť dlažby a stabilitu jej upevnenia, najmä s ohľadom na poveternostné vplyvy zimy, kedy prichádza k premŕzaniu podkladu pri mokrej pokládke.

K ďalším výhodám patria okamžitá pochôdznosť, jednoduchšie a rýchlejšie vyrovnanie podkladu a zachovanie voľných špár, kde nedochádza k usádzaniu nečistôt. Prípadná oprava dlažby je hračka, poškodenú dlaždicu vymeníte doslova do pár sekúnd.

Pod dlažbu umiestnenú na terče viete schovať káble, odtoky, potrubia či záhradnú hadicu a kedykoľvek ich vymeniť alebo opraviť vďaka jednoduchému rozobratiu a opätovnému uloženiu dlaždíc na terče.

 Imitácia dreva, kameňa aj betónu

Jedným z najdôležitejších benefitov 2 cm gresovej dlažby oproti tej zámkovej je krajší dizajn. To sa prejaví aj v prípade imitácii iných prírodných materiálov, či už ide o kameň alebo drevo. Gresová dlažba vie bez problémov imitovať aj tú betónovú.

V našej ponuke nájdete niekoľko zaujímavých kúskov:

  • už overenou a veľmi známou je séria Scandinavia s imitáciou dreva, tu máte na výber produkty Cream a Beige, oboje vo formátoch dlažby 60x60 cm
  • zaujímavou dlažbou s kresbou dreva je aj Oliver od výrobcu Star-Gres, ide o dlaždice s protišmykom v triede R11 s matnou imitáciou dreva
  • Spectre Dark Grey imituje svojim dizajnom kameň v štýlovej sivej farbe, na výber máte tak formát 60x60 cm ako aj obdĺžnikový variant 40x81 cm
  • luxusnou dlažbou, ktorá dá vašej záhrade, terase alebo dokonca aj okoliu bazéna štýl s prevahou kameňa, je aj Kyara Light v béžových odtieňoch

Zaujímavý kamenný vzor v sivom prevedení v kombinácii bledších aj tmavších častíc na povrchu ponúka kolekcia Mixed Stone Grey a Mixed Stone Soft Grey. Aj v tomto prípade ide o 2 cm gresovú dlažbu a to v tmavšom alebo svetlejšom prevedení.

Keďže opracovaný betón má tiež svoje miesto v exteriéroch, gresovú dlažbu možno nájsť aj v imitácii tohto materiálu. Kolekcie ako Leonardo Soft Grey, Granito Grigio a Granito Beige sú dôkazom, že to ide aj s dôrazom na originálny vzhľad. Výhodou týchto dlažieb je, že sú rektifikované, protišmykové a viaceré z nich na povrchu štruktúrované.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia