Kategórie
 
 
 
 
 
 

Domáci majstri, týchto 5 chýb pri lepení obkladu svojpomocne nikdy nerobte!

Domáci majstri, týchto 5 chýb pri lepení obkladu svojpomocne nikdy nerobte!

Chystáte sa v kúpeľni, kuchyni alebo v obývačke lepiť obkladačky vo vlastnej réžii? Zdanlivo výhodná finančná úspora na obkladaní sa môže premeniť na nočnú moru, ak sa budete musieť najbližšie roky boriť s nekvalitne odvedenou prácou. Pozreli sme sa preto na najčastejšie chyby, ktorým by ste sa pri svojpomocnom obkladaní mali vyhnúť.

Nedostatočne pripravená podkladová plocha

Podceniť prípravnú fázu sa nevypláca, nakoľko vyriešiť problémy následne pri obkladaní je veľmi prácne a niekedy až nemožné. Základom by mala byť kontrola vlhkosti a prašnosti podkladu, stenu treba dôkladne vyčistiť a zbaviť prachu ako aj mastnoty.

V rámci prípravy podkladovej plochy nezabudnite na:

  • zistenie prípadných nerovností pomocou dlhšej vodováhy, stenu skontrolujte vodorovne, zvislo aj diagonálne a na viacerých miestach na stene
  • ak sú nerovnosti väčšie ako 2 mm, odporúča sa vyrovnať stenu lepidlom a hladidlom, počas vyrovnávania odporúčame pravidelnú kontrolu rovinatosti
  • po vyrovnaní steny počkajte na úplné vyschnutie lepidla, ideálne aspoň 48 hodín, závisí to od aktuálnej vlhkosti, teploty a vetrania v miestnosti

Druhým aspektom prípravy podkladovej plochy je penetrácia. Penetráciou steny vhodným penetračným náterom znížite nasiakavosť podkladu. Ak je podklad extrémne nasiakavý, napríklad z pórovitých materiálov, odporúčame hĺbkový penetračný náter.

Nesprávna aplikácia lepidla na obkladačky

Častou chybou pri svojpomocnej práci, najmä ak ste si nechali poradiť od niektorého zo „starších“ majstrov z rodiny, je nesprávne lepenie obkladov na stenu.

Zrejme najčastejším spôsobom je lepenie obkladačiek tzv. na buchty. Ide o spôsob, kedy sa lepidlo na obkladačku nanesie iba v niekoľkých bodoch, napríklad v rohoch a v strede, prípadne ani to nie. Ak si myslíte, že to bude rýchlejšie a ušetríte na stavebnom lepidle, mýlite sa. Navyše, nedosiahnete potrebnú priľnavosť a rovnomernosť lepenia.

Správnou technikou je nanesenie lepidla na celú plochu dlaždice s hladidlom. Ak lepíte stredne alebo vysoko porézne obkladačky, použite hrubšiu vrstvu. V prípade nízko poréznych obkladov postačí tenšia vrstva nanášaná pomocou zubatého hladidla.

V prípade veľkoformátových obkladov sa využíva metóda dvojitého lepenia. Vtedy sa lepidlo nanesenie na stenu a aj na obkladačky a následne sa obklad prilepí.

Zle zvolená šírka špárovania a výber hmoty

Podľa typu obkladu a s prihliadnutím na vizuálny efekt je dôležité zvoliť správnu šírku špárovania. Tá závisí hlavne od toho, aký typ obkladačiek ste použili. Rozoznávajú sa dva druhy obkladu a to rektifikovaný obklad a obklad bez rektifikácie.

Podľa toho sa treba rozhodnúť aj pre šírku špárovania:

  • rektifikovaný obklad má precízne zbrúsené hrany, obkladačka bola po prvom vypálení ešte raz opracovaná, na rozdiel od nerektifikovaného obkladu
  • takéto obkladačky sú nepomerne presnejšie a obklad má jednotnú veľkosť s hranami v 90° uhle, čo umožňuje použitie menšej šírky špáry 1,5 až 2 mm
  • nerektifikované obkladačky takéto dodatočné opracovanie hrán nemajú a preto je treba použiť širšiu škáru, aspoň 3 mm na prekrytie drobných rozdielov, pokojne 5 aj viac

Ak sa dá, voľte špárovaciu hmotu zemitej alebo sivej farby, tá bude opticky lepšie zakrývať nečistoty. Špárovanie vykonávajte aspoň s odstupom 48 hodín od zatvrdnutia obkladačiek, no veľa záleží aj od použitého lepidla. Niektorí výrobcovia udávajú rýchlejšie schnutie, iní zas aspoň 72 hodín. V kúpeľni v miestach s kontaktom vody použite vodeodpudivú hmotu.

Správne odizolovanie problémových miest

V prípade kúpeľne alebo miest, ktoré budú prichádzať do kontaktu s vodou a vlhkosťou, je nevyhnutnosťou ich správne odizolovanie. Najčastejším riešením je použitie tekutej hydroizolácie, ktorá sa nanáša pomocou valčeka, štetca či hladidla.

Takúto hydroizoláciu treba použiť nielen v sprchových kútoch, ale aj na stenách okolo vane. Náter sa vykonáva v dvoch vrstvách, časový odstup medzi nimi by mal byť aspoň 6 hodín. Dobré je prečítať si návod na obale hydroizolačného prípravku, kde bude presne popísaná doba, počas ktorej je potrebné po aplikácii nechať náter uschnúť.

V prípade sprchového kútu aj v prípade stien okolo vane sa odporúča naniesť takúto hydroizolačnú vrstvu do výšky aspoň 2 metrov, môžete však aj viac.

Nezabudnite ani na rohy, napríklad ak sú sprchový kút alebo vaňa v rohu miestnosti. Rohy na stene aj na rozmedzí steny a podlahy zaizolujte dodatočne ešte tesniacou páskou, minimálne so šírkou 80 mm. To isté platí aj pre dilatačné medzery a prechody.

Neestetické rezanie a vyrezávanie otvorov

Poslednou častou chybou, ktorej sa domáci majstri dopúšťajú, je neestetické rezanie obkladu. Na prvý pohľad to vyzerá jednoducho, no ak sa budete ponáhľať a nepoužijete správne nástroje, výsledkom bude, že nikdy nedosiahnete presné orezanie hrany.

Pri rezaní obkladov by ste sa mali držať týchto pravidiel:

  • ak máte gresový obklad, ideálne je rezať ho pomocou pákovej rezačky, v prípade keramickej dlažby možno použiť rezač skla s diamantom
  • gresová dlažba je mimoriadne tvrdá a v prípade, ak ju budete rezať s karbobrúskou bez diamantového kotúču, pôjde skôr o vytrhávanie a nedosiahnete rovnú hranu
  • v každom prípade platí, že po vyrezaní obkladačky správneho rozmeru je potrebné odrezanú hranu ešte zabrúsiť, aby ste dosiahli úplnú rovinu

Čo sa týka vyrezávania otvor na rozvody inštalácií, zabudnite na kliešte alebo klasickú karbobrúsku. Najlepším riešením je použitie kotúčovej rozbrusovačky alebo vykružovacieho vrtáka. Nezabudnite na presné vymeranie miesta a priemeru otvoru!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia