Kategórie
 
 
 
 
 
 

Drevená podlaha vs. dlažba s imitáciou dreva: porovnanie a výhody do interiéru a exteriéru

Drevená podlaha vs. dlažba s imitáciou dreva: porovnanie a výhody do interiéru a exteriéru

Drevo má osobitné čaro a jeho využitie v bývaní je najčastejšie v podobe podlahy, obkladu stien a samozrejme nábytku. No okrem unikátneho vzhľadu či vône so sebou prináša aj niekoľko praktických starostí. Ak ide o podlahu, čoraz viac využívanou alternatívou k drevu je jeho imitácia a to v spojení s keramickou alebo gresovou dlažbou.

 Drevená podlaha s tradíciou vo vnútri aj vonku

Interiér aj exteriér, všade tam bolo drevo po stáročia prirodzenou prvou voľbou pokrytia podlahovej plochy. Bolo ľahko a rýchlo dostupné, cenovo výhodné, opracovateľné do rôznych tvarov a využiteľné veľmi široko nielen na podlahe, ale aj v zariadení

Drevená podlaha sa dala kedykoľvek prebrúsiť a znova natrieť, takže po renovácii vyzerala ako nová. Táto jej prednosť sa však zároveň stala jej nevýhodou: keďže ide o prírodný materiál, ktorý je napriek tvrdosti náchylný na poškodenie, je jeho pravidelná údržba priam nevyhnutnosťou. O to viac to platí pre vplyvy slnka alebo vlhkosti.

Na rozdiel od minulosti je dnes problémom dreva už aj jeho vyššia cena. Z kedysi najviac dostupného a lacného materiálu sa stala doslova prémiová komodita.

Na druhú stranu, nie každý sa chce vzdať prírodného vzhľadu, ktorý dáva exteriérom aj interiérom neopakovateľnú atmosféru. Daňou za to sú vyššie nároky na poctivú a pravidelnú údržbu a „zmierenie“ sa s tým, že odolnosť dreva voči poškodeniu vplyvom nárazu alebo pôsobenia nejakých látok je pomerne nízka. Existuje nejaké riešenie?

 Dlažba s imitáciou dreva a jej výhody v interiéroch aj exteriéroch

Praktickou a dizajnovo plnohodnotnou alternatívou k prírodnému drevu môže byť aj jeho imitácia. Vzhľad dreva ponúkajú tak keramické, ako aj gresové dlažby.

Oproti drevu majú nasledovné výhody a benefity:

  • ide o pevnejší materiál, ktorý nie je tak náchylný na povrchové poškodenie, či už nadmernou záťažou, pádom predmetov alebo rozliatím tekutín
  • na rozdiel od dreva sú keramika a gres omnoho odolnejšie voči poveternostným vplyvom, či už ide o slnko, dážď, sneh alebo mrazivé teploty
  • montáž takejto dlažby je technicky rýchlejšia a menej prácnejšia, údržba je nepomerne jednoduchšia a životnosť materiálu je dlhšia, ako pri dreve
  • omnoho nižšia je tiež cena, predovšetkým ak má byť drevo dostatočne vysušené
  • vzhľadom môžu byť gres aj keramika zaujímavejšie farebným prevedením, formátom či rozmerom dlaždice ako aj dizajnom samotného vzoru

Špeciálne v prípade gresu platí výhoda nadpriemernej odolnosti. Gres je totiž podrvený kameň, ktorý je zlisovaný a dvakrát vypálený pri vysokej teplote. To mu dáva oproti „bežnej“ keramike omnoho vyššiu pevnosť v tlaku a lepšiu odolnosť voči vlhkosti. Za touto odolnosťou je minimálna nasiakavosť materiálu aj bez ďalšej ochrany.

Obávať sa netreba samozrejme ani o vzhľad. Vzhľad dreva je v tomto prípade na veľmi dobrej úrovni, napríklad štruktúrovaným povrchom, ktorý dokáže verne imitovať povrch prírodného materiálu. Na výber máte pritom lesklú aj matnú úpravu.

 Do obývačky, kúpeľne, kuchyne, na schody aj na terasu

Tak, ako v prípade originálneho prírodného dreva, aj v prípade gresových či keramických kachličiek je možné ich využitie tak v interiéroch ako aj v exteriéroch.

Dlažba so vzhľadom dreva sa dá použiť kdekoľvek:

  • je skvelou alternatívou k „lacnej“ plávajúcej laminátovej podlahe, čiže je optimálna voľba do obývačky, spálne, detskej izby, jedálne aj na chodbu
  • vďaka odolnosti voči vlhkosti a poveternostným podmienkam sa skvelo hodí do exteriérov, či už na terasu, chodníky alebo vonkajšie schodisko
  • keďže je pevná a odolná voči mechanickej záťaži, bez problémov sa dá použiť aj v obchodných priestoroch, pracovni alebo tiež v kanceláriách
  • jej nízka nasiakavosť a protišmyková úprava ju predurčuje tiež do kúpeľne alebo kuchyne, v týchto miestnostiach je vhodná aj pre ľahkú údržbu

Ak ide o vonkajšie dlažby, v prípade gresu máte 100 % istotu mrazuvzdornosti a odolnosti voči poveternostným vplyvom. Pokiaľ by ste sa rozhodli pre keramické kachličky, tu je ich použitie v exteriéri viazané práve na špeciálnu mrazuvzdornú úpravu.

Imitácia dreva môže byť vo viacerých farebných vyhotoveniach a dizajnoch kresby dreva, čo umožňuje zladiť dlažbu s ostatnými prvkami. Niektoré kolekcie sú svojim vzhľadom predurčené pre určité príležitosti, napríklad ak sú v štýle retro, vintage alebo v luxusnom prevedení. Vďaka rektifikácii sa dá dlažba klásť aj bez viditeľných špár.

 TOP španielske kolekcie imitujúce vzhľad dreva

V našej ponuke viete nájsť hneď niekoľko zaujímavých dlažieb španielskej značky Baldocer Ceramicas, ktoré imitujú svojim vzhľadom a štruktúrou povrchu drevo.

Tu je zopár tipov na tie najlepšie kolekcie v ponuke:

 Ducale: Séria Ducale patrí medzi najobľúbenejšie v našej ponuke a to nielen pre veľmi originálnu a vernú imitáciu dreva. Kachličky sú totiž využiteľné na podlahu aj ako obklad na stenu, ide o gres prevažne s hrúbkou 9,3 mm, rektifikovaným okrajom, matným povrchom a s vysokou odolnosťou voči oteru. Na výber sú formáty od 20 x 120 cm až po 120 x 260 cm a tiež špeciálne typy s protišmykovou úpravou Anti-Slip.

 Maryland: Ďalšou sériou s bohatou ponukou farieb, prevedení a rozmerov je Maryland. Aj v tomto prípade si viete vybrať z niekoľkých odtieňov hnedej a sivej, samozrejmosťou je rektifikácia, ktorá umožní klásť dlažbu s minimálnou špárou 1 až 2 mm. Ak potrebujete vyššiu odolnosť proti šmyku a oteru, odporúčame sa zamerať na verziu Anti-Slip. Kresba je v prípade kolekcie výrazná a kompaktná aj na väčšej ploche.

 Belfast: V prevedení Anti-Slip aj v štandardnej verzii viete použiť tiež dlažby z kolekcie Belfast. Ide o gres s matným povrchom, ktorý sa hodí primárne do interiérov, no ich použitie je možné aj vonku. Siahnuť môžete po imitácii dreva so vzhľadom teaku, orechu a jaseňa, na výber sú viaceré rozmery, napríklad 20 x 120 cm, 29,5 x 120 cm či 20 x 160 cm. Dlažba má oteruodolnosť PEI 4 a je v protišmykovej kategórii R10.

 Eleganza: Ako hovorí názov tejto kolekcie, Eleganza prináša exkluzívny vzhľad všade, kde ju použijete. V béžovom, hnedom, svetlosivom aj tmavošedom vyhotovení imituje vzhľad dreva, pričom okrem gresovej dlažby je jej súčasťou aj keramický obklad so štruktúrovaným povrchom. Kvalita je podčiarknutá hrúbkou 11 mm, čo je záruka 100 % pevnosti. Vyrába sa vo formáte 20x114 cm imitujúcom drevenú podlahu.

 Otawa: Až v troch druhoch farebného prevedenia a s matným vzorom dreva. Kolekcia Otawa je gresovou dlažbou, ktorú viete použiť aj ako obklad, pričom jej protišmykové prevedenie ju umožňuje použiť aj v kuchyni alebo kúpeľni. Siahnuť môžete po rozmeroch od 20 x 120 cm, ktoré dokonale imitujú drevenú dlažbu, až po formát 39,5 x 160 cm. Kachličky máte na výber v tmavohnedej, svetlohnedej alebo v sivej farebnej palete.

 Drake: V béžovom alebo v sivom prevedení, s optimálnou hrúbkou 9,5 mm, rozmerom 20 x 114 cm a matnom vzore dreva, taká je gresová dlažba Drake. Hodí sa do interiérov, najmä ak ide o obývačku, spálňu, detskú izbu alebo iné obytné miestnosti. Samozrejmosťou je štruktúrovaný vzor na povrchu, ktorý zvýrazňuje dizajn dreva. Okrem využitia na podlahu je možné kachličky lepiť aj ako obklad a dať ich na stenu.

 Liverpool: Kolekcia Liverpool prináša gresovú imitáciu v dizajne javora, orechu alebo teaku a to rozdielmi vo vzore, ako aj vo farebnom prevedení. Jednotlivé typy sa odlišujú aj oteruvzdornosťou, primárne sú určené do obytných priestorov na bežné použitie. Keďže má dlažba rektifikované hrany, viete ju klásť aj s úzkym špárovaním a na veľkej ploche tak pôsobí bez rušivých prvkov. Formát je 20 x 120 cm.

 Ktoré talianske dlažby so vzorom dreva sú najlepšie?

Ak dávate prednosť talianskej kvalite, značka Cooperativa Ceramica di Imola vás určite nadchne. Platí to tak o kvalite spracovania, ako aj o imitácii dreva.

Toto sú TOP dlažby, ktoré vzhľadom imitujú drevo:

 Kuni: Pokiaľ ide o talianske dlažby, najzaujímavejšou kolekciou u nás je Kuni. Na výber máte 3 farebné prevedenia hnedo-béžovej kombinácie, od svetlejších až po tmavšie. Táto gresová dlažba má hrúbku 11 mm, presne zbrúsené hrany s rektifikáciou a matný povrch. Jej luxusný dizajn ju predurčuje do priestorov, kde chcete zvýrazniť noblesu. Drevenú podlahu imituje aj rozmermi 20 x 120 alebo 20 x 180 cm.

 Urbiko: Imitácia dreva v sivom či hnedom prevedení s viacerými odtieňmi a so štruktúrovaným vzorom, taká je dlažba Urbiko. Aj v tomto prípade ide o elegantnú kolekciu, ktorá sa dá použiť ako dlažba aj ako obklad a to vďaka formátu 15 x 60 cm. Hrúbka kachličiek je iba 9 mm, čo im dáva nízku hmotnosť a jednoduchý spôsob pokládky. Dlaždice možno použiť v interiéroch aj exteriéroch a aj s podlahovým kúrením.

 Wood: Najširšou sériou je Wood. Táto 10,5 mm hrubá gresová dlažba prináša výber farebných imitácií dreva od bledej, cez béžovú a hnedú až po tmavšie odtiene. S formátom 16,5 x 100 cm dokonalo imituje drevenú podlahu. Vyniká vysokou odolnosťou voči oteru, presnými rozmermi umožňujúcimi aj tzv. bezšpárovú pokládku a protišmykovým prevedením triedy R10. Siahnuť môžete po rôznych vzoroch dreva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia