Kategórie
 
 
 
 
 
 

Inšpirujte sa: 8 najobľúbenejších obkladov do obývačky okolo krbu a za krbové kachle

Inšpirujte sa: 8 najobľúbenejších obkladov do obývačky okolo krbu a za krbové kachle

Na krb a krbovú vložku, okolo krbových kachiel a za ne alebo okolo biokrbu v obývačke, všade tam sa hodí na dotvorenie atmosféry obklad. Kým v minulosti prevládal obklad drevom, kameňom a tehlou, moderné trendy diktujú použitie gresu. Obklad z gresu môžete použiť do obývačky univerzálne, nielen okolo krbu a za krbové kachle.

 Obklad z gresu do obývačky a okolo krbu

Gres je materiál, ktorý je typický mimoriadnou pevnosťou a odolnosťou. Na rozdiel od bežných keramických obkladov sú tie z gresu spekané, vysoko tvrdené a s mimoriadnou oteruvzdornosťou. Oproti iným materiálom využívaným na obklady je gres nadčasovou investíciou do budúcnosti, najmä ak ide o zachovanie praktických vlastností.

K TOP výhodám gresu v obývačke a okolo krbu patria:

  • znížená nasiakavosť vody a vlhkosti a rovnako tak zvýšená odolnosť voči pôsobeniu chemikálií, obklad je tak odolnejší napríklad aj voči obliatiu
  • lepšia odolnosť voči teplotným extrémom, o gresovom obklade je známe, že je mrazuvzdorný, veľmi dobre ale odoláva aj vysokým teplotám
  • výber rôznych rozmerov a hrúbky obkladu, možno tak nájsť aj skutočne veľmi tenký obklad s hrúbkou iba 5 mm, ale aj masívne 1 cm kachličky
  • dizajnová rozmanitosť, gresové obkladačky môžu byť v širokej farebnej škále aj s rôznymi kresbami imitujúcimi kameň, drevo, betón či mramor

Odolnosť gresu voči vysokej teplote vychádza z technológie jeho výroby. Tento materiál je totiž zmesou drveného kameňa a špeciálnych spojovacích hmôt. Zmes vzniká lisovaním pri veľmi vysokých teplotách, štruktúrou materiálu pripomína gres na pohľad skôr kameň. Zo svojej podstaty je gres ako materiál jednoliaty a prirodzene pevnejší.

Na konci procesu výroby sa gres leští a v kombinácii s dizajnom imitujúcim nejaký prírodný materiál vyzerá oveľa luxusnejšie a elegantnejšie. To ide ruka v ruke s rozmermi gresových obkladov. Jednoznačne najlepšou voľbou sú veľkoformátové obklady, minimalizujete tak počet špár a na stene alebo okolo krbu bude obklad viac kompaktný.

 Imitácia kameňa so sériou Hannover

Chcete obložiť stenu v obývačke za krbom alebo okolo kachiel s kameňom? Odpoveďou, ktorá nezaťaží vašu peňaženku a zároveň vás v ničom nesklame po praktickej či dizajnovej stránke je séria Hannover. Ide o gresové obklady imitujúce kameň v pomerne vysokej kvalite prevedenia, najmä ak ide o štruktúru kresby a jasné kontúry vzoru.

Na výber sú dve prevedenia a to sivý odtieň v kolekcii Hannover Steel a tmavý odtieň v kolekcii Hannover Black. Ak máte radi originalitu, pokojne ich skombinujte.

Pre tých, čo chcú v prípade imitácie kameňa zostať verní aj pôvodnej farebnosti, je najlepšia prvá voľba. Sivý odtieň obkladov je v harmónii so vzorom, kde možno vidieť hru tmavších a bledších tónov. Siahnuť môžete po rozmeroch 60x60 cm aj 60x120 cm.

Ak hľadáte viac elegancie, tmavá alebo skôr čierna imitácia v prevedení Hannover Black je jasná voľba. Na výber ponúkame obdĺžnikový formát 60x120 cm a štvorcový obklad 60x60 cm. V oboch prípadoch získate kachličky nadpriemernej pevnosti a v matnom prevedení, čo dodá imitácii kameňa ešte vernejší vzhľad a to aj v obývačke na stene.

 Larchwood vyčarí teplo dreva bez dreva

Nielen vo vidieckom prostredí sa hodí na stenu v obývačke, či už na krb, okolo neho alebo aj za krbové kachle, skúsiť drevo. Inšpiráciou môže byť Larchwoood.

Aj v tomto prípade ide o španielsky obklad s imitáciou:

  • ak hľadáte obklad, ktorý budí dojem exkluzívneho dreveného dekoru, siahnite po Larchwood Ipe a Larwchood Alder, oba s rozmerom 40x120 cm
  • v prvom prípade získate sýtohnedý obklad, v tom druhom zas obkladačky s jemnejším odtieňom hnedej, oboje v štýle originálneho obkladu z dreva
  • ak preferujete čo najviac svetlé prevedenie, Larchwood Maple je voľba s takmer béžovým odtieňom, no so zachovaním spomínaného vzoru

Pre priaznivcov imitácie retro parkiet dávame do pozornosti kolekciu Zig. Ide o obklad so vzhľadom dreva v niekoľkých farebných odtieňoch, no s rovnakým vzorom. Ním je dizajn tenkých drevených parkiet zapadajúcich do seba v 90 stupňovom uhle. Podľa farby si viete zvoliť Zig Ipe, Zig Adler a Zig Maple, od tmavého po svetlý odtieň.

Podobným štýlom, čiže imitáciou parketovej podlahy, je aj séria Parkiet. V tomto prípade ide o vzor drevených parkiet rôznej veľkosti, ktoré do seba zapadajú v nepravidelnom obrazci. Vďaka rektifikácii viete obklad na stenu nalepiť s minimálnou špárou, dizajn tak bude kompaktný aj na veľkú plochu. Na výber sú farby Alder, Ipe a Maple.

 Ak luxus, tak mramor, máte z čoho vyberať

K materiálom, ktoré predstavujú najvyššiu triedu noblesy, luxusu a exkluzivity patrí jednoznačne mramor. Obklady s jeho imitáciou sú v rôznom prevedení a dokonca aj v rôznej hrúbke. Tie najtenšie majú iba 5 mm, no bez kompromisov v pevnosti.

Ak môžeme odporučiť tie najlepšie, siahnite po týchto:

 Adaggio: Mramor v najelegantnejšom a najopulentnejšom prevedení, to je Adaggio. Ide o sériu španielskeho Baldoceru, ktorá sa vyznačuje kombináciou bieleho podkladu a zlatej kresby v luxusnom prevedení.  Na výber máte niekoľko vzorov a typov povrchového prevedenia, za zmienku stoja Pulido, Flash, Tonn alebo obklad Ornament.

 Patmos: Séria Patmos imituje mramor v decentnejšom prevedení farieb aj vzoru, no nijako nezaostáva v kvalite prevedenia. Na výber máte Patmos Pulido, Patmos Bowtie aj Patmos Rombus, posledné dva typy sú ideálne najmä ako dekor. Vysokolesklé prevedenie Pulido ponúka niekoľko rozmerov od 60x60 cm až po formát 120x120 cm.

 Vanglih: Bledým obkladom imitujúcim vzácny mramor je aj kolekcia Vanglih. Tá patrí tiež do sortimentu fabriky Baldocer Ceramicas a osloví vás svojou nenútenou eleganciou. Nech sa budete na obklad dívať z akejkoľvek strany, nebudete vedieť, čím vás tak oslovil. Nakoniec zistíte, že je to jeho bezprostrednou jednoduchosťou a čistým dizajnom.

 Bayona: Populárnou a mimoriadne širokou sériou obkladov imitujúcich mramor je Bayona. Ak sa nechcete viazať konvenciami a hľadáte do svojej obývačky a ku krbu obklad, ktorý bude farebnosťou zaujímavý, nič lepšie sa odporučiť nedá. Skúste hnedé prevedenie Moka, tmavé Grey Natural, sivé Silver Natural alebo béžové Ivory Pulido.

 Armani Castal: Táto iba 5 mm hrubá dlažba využívaná aj ako obklad je doslova čiernym koňom našej ponuky. Ide o gresovú imitáciu mramoru v grafitovom prevedení vo formáte 120x60 cm. Lesklý povrch kombinovaný s jemnou kresbou v bielo-sivej kombinácii je zárukou, že vaša obývačka dostane dynamický a exkluzívny štýl.

 Betón je trendy, predstavujeme kolekciu Arkety

Posledným tipom pre obklad okolo krbu a za krbové kachle je využitie kachličiek imitujúcich betón. Do obývačky postupne preniká tento trend a to bez ohľadu na to, či ide o moderný apartmán s biokrbom alebo vidiecky dom s klasickými kachľami.

Príkladom univerzálneho obkladu s imitáciou betónu je Arkety. Pre priaznivcov sivých odtieňov s imitáciou betónu je tu Arkety Grey, tento obklad možno nájsť vo formáte 60x60 cm aj 60x120 cm. Pre priaznivcov zaujímavejšieho spracovania povrchu odporúčame Arkety Steel Strass, štruktúrovaný sivý obklad v bledom odtieni s 3D vzorom.

Ak ste fanúšikmi retra či vintage štýlu, no chcete zostať pri imitácii betónu ako materiálu, do pozornosti vám dávame tiež niekoľko produktov Arkety. Ide o Arkety Silver Keroe, Arkety Bone Keroe a Arkety Backstage Silver. Tieto kachličky ponúkajú sivé alebo béžové prevedenie v kombinácii s orientálnymi a inými originálnymi vzormi.

Nech už si vyberiete akékoľvek prevedenie, farbu alebo dizajn, spoľahnúť sa môžete na vysokú odolnosť, presné spracovanie aj do posledného detailu premyslenú kresbu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia