Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ktoré chyby, nedostatky a kazy kachličiek sú najčastejšie a ako sa im vyhnúť

Ktoré chyby, nedostatky a kazy kachličiek sú najčastejšie a ako sa im vyhnúť

Mať ideálnu kúpeľňu, krásne obklady za kuchynskou linkou a okolo nej alebo elegantnú dlažbu v obývačke či na chodbe, to by chcel asi každý z nás. Všetko však závisí od kvality obkladového materiálu a dlažieb, rovnako tak od technologicky správnej aplikácie pri pokládke a obkladaní. Ktoré chyby, nedostatky či kazy sú najčastejšie?

 Lacné obklady a dlažby sú najviac rizikové

Tak, ako aj v prípade iných produktov na trhu, aj v prípade obkladového materiálu platí, že cena vo väčšine prípadov zodpovedá kvalite. Najlacnejšie kachličky, ktoré spravidla ponúkajú veľké stavebné hobby markety, sú príkladom, že šetriť sa nevypláca.

Za nízkou cenou sa najčastejšie skrývajú menej pevný a odolný materiál, horšia kvalita spracovania, menej detailná a originálna kresba či povrchové nedokonalosti.

Laikovi môžu uniknúť viaceré detaily kvality spracovania, napríklad defekty v odtieňoch jednotlivých obkladov a dlaždíc alebo pričasto sa opakujúci vzor, ktorý bude vidno obzvlášť na väčšej ploche alebo . Výsledok sa dostaví po pokládke alebo nalepení kachličiek, vtedy už samozrejme býva na zmenu kachličiek príliš neskoro.

Netvrdíme, že každá nižšia cena musí znamenať, že sa vám nebudú obklad či dlažba páčiť. Riziko vizuálnych kazov a praktických nedostatkov je každopádne vyššie.

 Najčastejšie nedostatky a kazy menej kvalitných kachličiek

Množstvo defektov, nedostatkov a kazov obkladov a dlažieb vzniká vinou výrobných chýb. Ich výskyt je vyšší práve pri menej kvalitných značkách.

Tu sú najbežnejšie nedostatky optického charakteru:

  • príliš podobný či rovnaký vzor s vysokým výskytom opakovania, v tomto prípade síce nejde o zásadný kaz, no opticky môže pokaziť celkový dojem
  • nerovnaké farebné odtiene, to sa stáva najmä pri obkladoch a dlažbách v tmavých farbách alebo pri tých, ktoré sú označené ako nižšej triedy
  • iné povrchové defekty, napríklad škrabance, ryhy alebo drobné praskliny či trhliny, tie môžu mať podobu pavučín viditeľných iba pod uhlom
  • problém s tvarom kachličky, ide napríklad o nerovnaké rozmery, problémy s tvarom a zakrivením a to tak povrchovo ako aj po hranách kachličky

Častou chybou, ktorá môže vzniknúť vo výrobe alebo pri ukladaní kachličiek na paletu, sú zlomené alebo odštiepené rohy. Tento problém viete len ťažko odhaliť bez otvorenia celého balenia. Podobné je to aj v prípade nedodržania ostrosti rohu na hranách.

Medzi ďalšie možné kazy patria nerovnaká hrúbka kachličky a to nad rámec povolenej odchýlky, nedostatočne ostré orezanie hrany či prečnievanie materiálu kachličky po stranách tak, že vzor či kresba nesiahajú až po okraj kachličky. Ide o problémy, ktoré sú spojené najmä s chybami vo výrobe alebo s nekvalitnou výrobou lacných značiek.

 Veľa chýb vzniká pri pokládke a obkladaní

Optické a estetické defekty, zvlášť pri lacnejších a menej kvalitných kachličkách, môžu zvýrazniť aj chyby, ktoré nastanú pri ich pokládke alebo obkladaní.

Najčastejšou chybou je nevyrovnanie podkladu pod kachličkami. Ak sú nerovnosti väčšie, ako 2 mm, je nevyhnutné podklad najskôr vyrovnať so stavebným lepidlom alebo nivelizačnou hmotou. Ak nepríde k vyrovnaniu podkladu, veľmi často dochádza aj k ďalšej chybe a k nesprávnej aplikácii lepidla, či už ide o spôsob alebo hrúbku.

Chybou je nanášanie lepidla tzv. na buchty, čiže iba v niekoľkých bodoch. Nesprávnou technikou je aj príliš hrubá vrstva lepidla, napríklad 4 mm a viac. Vtedy príde k prehýbaniu obkladačiek či dlaždíc na podklade a k narušeniu finálnej rovinatosti.

Nerovnaké veľkosti kachličiek, aj s rozdielom čo i len 1 mm, môže zvýrazniť aj nedodržiavanie rovnakej šírky špár alebo príliš tenká špára.

Samozrejmosťou by malo byť použitie vymedzovacích krížikov po všetkých hranách a to blízko rohov. Ak to podmienky umožňujú, používajte stavebné lepidlo s dlhšou dobou zavädnutia, špáry budete tak môcť dodatočne doladiť aj po nalepení kachličky. Ak máte nerektifikované kachličky, minimálna šírka špáry by mala byť 3 mm.

 Pozor na zlacnené kachličky aj na manipuláciu s nimi

Jedným z varovných signálov, že niečo nebude v poriadku, je výrazné a rýchle zlacnenie konkrétnych obkladov či dlažieb. To môže indikovať výskyt výrobnej chyby alebo vady, napríklad ak ide o rovinatosť, farebnú stálosť alebo presnosť rezu hrany.

V zľave možno nájsť aj kachličky II. triedy. Cenový rozdiel medzi nimi a kachličkami prvej triedy je na prvý pohľad lákavý, oveľa horší by však bol pohľad na nimi obloženú stenu alebo položenú podlahu. Okrem problémov so zachovaním jednotných rozmerov a prekračovaním povolenej tolerancie sa môžu objaviť aj nerovnaká hrúbka či defekty vzoru.

Prasknutia, odbitie rohov a iné poškodenia povrchu či materiálu obkladov a dlažieb môžu vzniknúť aj pri neopatrnej manipulácii s nimi, či už vami alebo aj v skladoch.

Riziko môže vzniknúť aj pri preprave. Zabezpečte preto balenia kachličiek proti posúvaniu, narážaniu do seba navzájom a podložte ich nejakou mäkkou podložkou, ktorá stlmí vplyv priečnych nerovností na ceste. Našťastie, pri doprave a manipulácii vzniká iba minimom poškodení, ide o niekoľko kachličiek z desiatok metrov štvorcových.

 Gresové obklady a dlažby sú s najmenším rizikom

Ak chcete eliminovať riziko častých kazov, nedostatkov a defektov, treba siahnuť po overených značkách gresových kachličiek, ideálne aj s rektifikáciou.

Tento materiál má viac praktických výhod a vlastností:

 Pevnosť: Kým v minulom storočí bola štandardom keramika, čoraz viac stavebníkov aj majiteľov nehnuteľností prechádza v posledných rokoch na gres. Je omnoho pevnejší v krátkodobom aj dlhodobom tlaku a to preto, že vzniká vypálením z podrveného kameňa, ktorý prešiel lisovaním. Gres sa tak ľahko nezlomí a to ani na rohoch.

 Presnosť výroby: Značkové kachličky vynikajú mimoriadnou presnosťou rezu a rozmerov, no ešte lepšie sú na tom rektifikované obklady a dlažby. Tieto kachličky vznikajú dvojitým orezaním hrán, z existujúcej kachličky sa ešte raz vyreže ďalšia, ktorá má ešte presnejšie rozmery. Výsledkom je možnosť lepenia so špárou iba 1,5 až 2 mm.

 Odolnosť: Gres ako materiál vyniká odolnosťou voči nízkym teplotám, čiže aj voči mrazu. Je málo nasiakavý, iba do 0,05 %, nehrozí preto, že by sa do neho dostala voda z dažďa alebo snehu a vzápätí by po zamrznutí mohla kachličku roztrhnúť. Odolnosť sa však týka aj poškriabania, v tomto majú o niečo lepšie parametre najmä lesklé typy.

Dobrý pomer ceny a kvality: Ak uvažujete o položení dlažby v exteriéroch, napríklad na terase, chodníkoch, balkóne alebo schodisku, je gres materiál s najlepším pomerom všetkých vlastností. Za výbornú cenu získate pevnú dlažbu s odolnosťou voči poveternostným vplyvom a zároveň s nadpriemerným dizajnom, najmä oproti zámkovej dlažbe.

 Stavte na overené značky a kolekcie pre interiér aj exteriér

Kvalitné dlažby a obklady, kde nehrozia nedostatky, kazy alebo výrobné chyby, ponúka už vyše 25 rokov overený výrobca zo španielska, Baldocer Ceramicas.

V ponuke možno nájsť imitácie rôznych materiálov, napríklad luxusného mramoru v podaní kolekcií Adaggio Gold Pulido a Quios, netradične elegantného betónu so sériami Icon, Arkety a Grafton alebo s kresbou dreva, napríklad ako je tomu v prípade dlažieb Belfast. V týchto sériách si viete zakúpiť tak dlažby, ako aj obklady alebo tiež dekory.

Značkou, ktorá si tiež zakladá na kvalitnom prevedení a pevných materiáloch, je aj talianska Cooperativa Ceramica di Imola, ktorá využíva gres aj originálny kameň.

Aj v prípade tohto výrobcu sú v kurze dlažby a obklady s dizajnom prírodných materiálov. V prípade, ak máte radi kameň, do pozornosti vám dávame produkty More 36W, vzhľad mramoru zas imituje kolekcia Genus GNSH a drevenú podlahu môžete nahradiť jej imitáciou v prípade sérií Kuni alebo Urbiko s originálnou kresbou aj rozmermi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia