Kategórie
 
 
 
 
 
 

Lesklá, matná alebo pololesklá dlažba? Rozdiely medzi nimi a aké výhody majú

Lesklá, matná alebo pololesklá dlažba? Rozdiely medzi nimi a aké výhody majú

Rekonštruujete kúpeľňu alebo idete zariaďovať novú kuchyňu? Pri výbere dlažby skôr či neskôr narazíte na dilemu, akú povrchovú úpravu kachličiek zvoliť. Na výber sú okrem štandardných lesklých a matných dlaždíc aj pololesklé, nazývané niekedy satinované či lapato. Rozdiely medzi nimi sú v dizajne, ale aj v následnej údržbe.

Lesklá dlažba je krásna, ale viac háklivá

Už na prvý pohľad krásna, luxusná a elegantná, taká je lesklá dlažba, či už ide o keramické alebo gresové dlaždice. Ak hľadáte niečo, čo zaujme svojim vzhľadom už na prvý pohľad, potom práve voľba lesklej dlažby to, čo dáva zmysel. V kombinácii so zaujímavou kresbou ju dokáže takáto dlažba oveľa viac „vytiahnuť“ a dať do popredia.

Medzi jej najväčšie výhody, benefity alebo plusy patria:

  • v prípade bledšieho farebného odtieňu viditeľné optické zväčšenie priestoru, čo sa hodí do menších kúpeľní, ktoré tak budú pôsobiť priestrannejšie
  • lepší odraz svetla, najmä bodového stropného osvetlenia, vďaka čomu môžete aj v miestnostiach bez denného svetla získať väčšiu svetelnosť
  • jednoduchšia údržba z pohľadu povrchu, ktorý je menej pórovitý a menej drsný, takže nečistoty viete zotrieť rýchlejšie a s použitím menšej námahy
  • oveľa lepší pocit z dlažby nielen na pohľad, ale aj na dotyk, dlažba môže vernejšie imitovať niektoré prírodné materiály, napríklad luxusný mramor

Na druhú stranu, výberom lesklej dlažby na seba beriete aj niekoľko nevýhod. Takáto dlažba má horšie protišmykové vlastnosti, neodporúča sa preto tam, kde je toto riziko príliš vysoké. Čistenie je síce na prvý pohľad jednoduchšie, ale na lesklej dlažbe vidno oveľa viac šmuhy, fľaky či zaschnuté kvapky vody. Je tu aj vyššie riziko poškriabania.

Pokiaľ ide o cenu, lesklá dlažba je v zásade drahšia, ako matná, no závisí aj od aktuálnych trendov, akcií či výpredajov. Tento faktor nemusí byť zásadný problém.

Spomínané horšie protišmykové vlastnosti však automaticky neznamenajú, že sa budete na tejto dlažbe cítiť ako na klzisku. Moderné technológie výroby popredných značiek, napríklad Baldocer alebo EcoCerram, túto nevýhodu výrazne zatlačili do úzadia.

Matná dlažba ako praktická voľba rozumu

Matná dlažba je voľbou pre každého, komu sa páči betón, kameň či drevo. Drsnejší povrch dlaždíc je výbornou príležitosťou pre imitáciu štruktúrovaných materiálov, napríklad ak chcete mať v obývačke či na terase gresovú dlažbu, ale s imitáciou drevenej podlahy. Optická kresba dreva je doplnená o jeho povrchovú 3D imitáciu.

To platí aj pre opracovaný betón alebo kameň, kde by príliš lesklý povrch pôsobil umelo alebo neprirodzene. Matná dlažba zachová eleganciu, optický aj hmatový pocit skutočného materiálu, no zostane pri imitácii s lepšími praktickými vlastnosťami.

Matná dlažba je výhodná aj z pohľadu bezpečia v priestoroch a na miestach, kde je riziko pošmyknutia. Môže mať vysokú úroveň protišmykového prevedenia.

Pokiaľ ide o nevýhody, pravdou je, že vizuálne nedosahuje takú úroveň luxusného či exkluzívneho dizajnu, ako lesklé dlažby. To je možné kompenzovať zaujímavou kresbou alebo vzorom, práve s dôrazom na imitáciu spomínaných materiálov. Matný povrch môže na druhú stranu dobre maskovať spomínané šmuhy či zaschnutú vodu.

Pokiaľ ide o čistenie a údržbu, mierne drsnejší povrch dlažby je pri dôkladnom čistení tak trocha výzvou. Fakt, že takáto úprava dlažby lepšie zakryje niektoré kozmetické nedostatky bežného používania oproti lesklej, nemôže byť žiadna poľahčujúca okolnosť.

Krátkodobo to možno platí, no ak chcete mať v kuchyni alebo na terase naozaj krásnu dlažbu, musíte počítať s jej pravidelnou a najmä dlhodobou dôkladnou údržbou.

Pololesklá, lapato či satinovaná dlažba ako kompromis?

Na prvý pohľad by mohol byť dobrým kompromisom výber dlažby, ktorá by kombinovala výhody oboch typov. Výrobcovia dlaždíc a obkladov na to samozrejme mysleli a preto máte na výber aj pololesklú dlažbu. Niekedy sa jej hovorí lapovaná, lapato alebo satinovaná. Nie je síce tak rozšírená, ale o to viac by mala dlažba upútať vašu pozornosť.

Aké sú jej najdôležitejšie vlastnosti a čo môže ponúknuť?

  • pololesklá dlažba má povrch, ktorý opticky pôsobí čiastočne leštený a čiastočne zdrsnený, čo vytvára netradičný efekt, ktorý zaujme na prvý pohľad
  • dlažby s takouto úpravou sú vyrábané tak, že lesklé čiastočky sú prepletené s konvexnými matnými čiastočkami, čím je dosiahnutý kombinovaný efekt
  • lapato dlažby sú priam ideálne pre imitáciu materiálov, ktoré sa aj v prírode vyskytujú s takýmto optickým efektom, najmä ako sú vápenec alebo kameň
  • v prípade svetlejších odtieňov môžu tieto dlažby rozjasniť a opticky zväčšiť priestor, tmavšie odtiene dlažby zas môžu pôsobiť luxusne a exkluzívne

Čo sa týka ich nevýhod, tie sú v zásade tri. Prvou je obmedzenejší výber, ako pri lesklej či matnej dlažbe. Druhou býva obvykle o niečo vyššia cena. Treťou nevýhodou je fakt, že o niečo náročnejšie sa udržiavajú a vyžadujú naozaj pravidelné čistenie.

Akú dlažbu zvoliť do kuchyne, kúpeľne alebo na terasu

Ak máte teraz zo všetkých rozdielov, plusov a rizík spomínaných typov dlažby v hlave zmätok, ponúkame vám návod, aká dlažba sa hodí do ktorej časti domácnosti.

Pozrieme sa na použitie tak pre interiér, ako aj exteriér:

Kúpeľňa: Do kúpeľne sa hodí tak lesklá, ako aj matná dlažba. Ak máte menšiu kúpeľňu alebo kúpeľňu bez denného svetla, voľte skôr lesklú a svetlejšiu dlažbu, ideálne veľkoformátovú. To platí aj pre sprchový kút. Do pozornosti dávame série Grand Canyon a Balmoral, z matných dlažieb sú zaujímavou voľbou Elan a Reprise.

Kuchyňa: Kuchyňa je pracovným priestorom, ktorému naozaj svedčí skôr matný povrch dlažby, no nemusí to byť nevyhnutné pravidlo. Matná dlažba je odolnejšia voči poškriabaniu a menej na dne vidno šmuhy či fľaky od zaschnutej vody, na druhú stranu, horšie sa čistí. Z matnej odporúčame Wood Style a Tibet, z lesklej zas Rumina a Spider.

Obývačka: Ak chcete niekde v domácnosti podčiarknuť eleganciu a luxus, obývačka je na to ideálnym miestom. Aj preto sa práve v tejto časti interiéru najviac využíva lesklá dlažba, ktorej použite je bezproblémové aj s podlahovým kúrením. Populárne sú kolekcie Milos Pulido, Emera Onyx či Norway Bianco, z matnej Drake alebo Eleganza.

Chodba: Na chodbu, či už v byte, rodinnom dome alebo komerčných priestoroch, možno použiť lesklú aj matnú dlažbu. Závisí to od náročnosti prostredia, zladenia povrchu s ostatnou časťou interiéru alebo aj od harmónie s ostatnými materiálmi. Viac preferované sú matné dlažby, napríklad Loire či Algo, z lesklejších odporúčame Fox a Quios.

Terasa: Terasa je ideálnou príležitosťou, ako využiť matné alebo pololesklé dlažby. Zamerajte sa na tie viac elegantnejšie, ktoré nebudú pôsobiť príliš „pracovne“, no zachovajú si odolnosť voči poveternostným podmienkam alebo pôsobeniu vlhkosti. Z pololesklých skúste sériu Oneway, z matných odporúčame Spectre Grey a Suomi Cream.

Chodník: Na chodníku sa uplatní najmä matná dlažba, ktorá má dostatočné protišmykové vlastnosti, je odolná voči oteru a znesie aj drsnejšie zaobchádzanie. Populárne sú menšie aj veľkoformátové dlaždice od výrobcov Baldocer aj Star-Gres imitujúce drevo, betón či kameň. Pozrite si napríklad kolekcie SD, Howen, Oliver, Granito či Algo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia