Kategórie
 
 
 
 
 
 

Najnovšie trendy v dlažbách a obkladoch pre rok 2024 a naše odporúčania

Najnovšie trendy v dlažbách a obkladoch pre rok 2024 a naše odporúčania

Rok 2024 je rokom oživenia stavebníctva aj rekonštrukcie bytov, domov, apartmánov, chát či kancelárskych priestorov. To so sebou prináša aj prienik nových svetových trendov do architektúry u nás, najmä pokiaľ ide o dlažby a obklady. Aké štýly, dizajny, farby, vzory, typy povrchu či veľkosti budú v roku 2024 v kurze? Pozrite sa s nami!

 Overená španielska a talianska kvalita, ale aj poľská inovácia

Rok 2024 sa v jednom oproti tomu predošlému zaručene nebude líšiť. Bez ohľadu na štýl, dizajn či trendy v rozmeroch, na prvom mieste bude vždy kvalita.

V tomto ohľade máte u nás na prémiovom mieste taliansku značku Cooperativa Ceramica di Imola. Tá vyniká špičkovým dizajnom vychádzajúcim z reálnych vzorov v prípade imitácií prírodných materiálov, ale aj nekompromisnou kvalitou spracovania.

Medzi TOP značky patria aj španielski výrobcovia, či už ide o Baldocer Ceramicas alebo Azulejos Benadresa. V oboch prípadoch získate komplexnú ponuku pre interiér aj exteriér s dôrazom na kvalitné prevedenie, precíznu výrobu, odolné materiály, široký výber rozmerov a formátov a najmä dôraz na ekologickú výrobu a dlhú životnosť.

Okrem už spomínaných tradičných značiek je pre rok 2024 staronovou súčasťou našej ponuky aj značka Stargres. Ide o špičkového poľského producenta, ktorý prináša nový pohľad tak na kvalitu výroby, ako aj používanie nových postupov či netradičný dizajn.

Ak ide o inovatívny prístup, jedným z trendov pre rok 2024 je aj popustenie uzdy fantázii a to práve z pohľadu dizajnu imitujúceho rôzne materiály. Dobrým príkladom je napríklad španielska kolekcia Metallic, ktorej vzhľad napodobňuje kov a dá sa využiť ako dlažba aj ako obklad. Spája luxusnú kresbu s flexibilným použitím na podlahe aj stene.

 Veľké formáty aj rektifikácia ako pokračujúce trendy

Hoci je význam slova trend najmä o vzhľade, v prípade dlažieb a obkladov je neoddeliteľnou súčasťou ich štýlu tiež praktickosť, vrátane parametrov a vlastností.

Preto treba vychádza z týchto trendov pre rok 2024:

  • pre čo najväčšie využitie krásy dizajnu je dôležité lepenie či pokládka na úzku špáru 1 až 2 mm, čoho nevyhnutným predpokladom je rektifikácia kachličiek
  • ide o dvojité zbrúsenie ich hrán, čo zaručí mimoriadnu presnosť rozmeru každej jednej kachličky, ostré rohy a teda aj lepenie s čo najužším škárovaním
  • druhým dôležitým trendom je využívanie veľkoformátových rozmerov, ktoré dokážu minimalizovať početnosť špár a kachličky pôsobia kompaktne
  • z tých najviac používaných veľkoformátových typov je najmenším rozmer 80 x 80 cm, často využívané sú aj formáty 120 x 60 cm a 120 x 120 cm

Oproti predošlým rokom sa bude v roku 2024 klásť väčší dôraz aj na kvalitu prevedenia povrchu dlažieb a obkladov. Okrem tradičného výberu medzi lesklým alebo matným variantom bude k dispozícii čoraz viac sérií, ktoré budú disponovať produktmi v pololesklom alebo lappato povrchu, napríklad aj so zaujímavým efektom zapekaného cukru.

Ruka v ruke s prevedením povrchu je nevyhnutné sledovať aj materiál. Prevaha gresu nad klasickou keramikou bola zrejmá už minulý rok a v roku 2024 bude ešte výraznejšia. To však neznamená, že svoje miesto nemajú ešte stále aj keramické dekory či obklady.

 Ak drevo, tak jeho gresová či keramická imitácia

Drevo patrí medzi najpríjemnejšie materiály pre interiér a exteriér. Ak zvažujete jeho použitie na podlahu či stenu, najlepšia je gresová či keramická imitácia.

Z tohto segmentu odporúčame nasledovné kolekcie:

 Elixir ELXR: Talianska kvalita sa v prípade tejto série nezaprie a je to vidieť v jej tradičných aj 2 cm hrubých kachličkách. Na výber máte pieskové, béžové aj hnedé tóny a to v rozmeroch 150 x 20 cm alebo 120 x 30 cm. Spoľahnúť sa môžete na matný povrch v protišmykovej úprave so štruktúrovanou textúrou a prirodzenú mrazuvzdornosť gresu.

 Wood Gres: V béžových aj hnedých odtieňoch máme v ponuke tiež pomerne čerstvú novinku  gresovej imitácie dreva a to kolekciu Wood Gres. Výrazná kresba dreva je v súlade s novým trendom, ktorý prináša vzhľad dreva v ostrom kontraste pokladu a vzoru. S oteruvzdornosťou PEI 4 môžete dlažbu použiť aj v kancelárii alebo na obloženie schodov.

 Larchwood: Komplexnú ponuku obkladov s využitím na celú stenu v obývačke, kúpeľni, kuchyni, na chodbe a na WC má aj španielska séria Larchwood. Tá je dostupná v rozmeroch 30 x 90 aj 40 x 120 cm, pričom s 3D efektom a štruktúrovaným povrchom vytvára netradičný efekt, ktorý sa hodí aj pre retro štýl interiéru či ku klasickým parketám.

 Ducale: Zaujímavou sériou, znova od Baldoceru, je Ducale. Ide o gresovú imitáciu dreva využiteľnú vnútri aj vonku s flexibilným použitím prakticky všade a to aj vďaka protišmykovému povrchu R9 a oteruvzdornosti PEI 4. Na výber sú veľkosti pripomínajúce drevenú podlahu aj veľkoformáty či Anti-Slip exteriérové dlažby.

 Betón nie je iba surový materiál, ale aj dizajnový prvok

Trendom v roku 2024 bude používanie betónu a to nie ako surového stavebného materiálu, ale ako dizajnového prvku pre koncové riešenie podlahy ako aj steny.

Staronový výrobca v našom sortimente, značka Stargres, má v tomto ohľade dva zaujímavé produkty. Prvým je kolekcia Gres, kde máte na výber matný aj lappato povrch s efektom zapečeného práškového cukru. Vzhľad betónu je tak naozaj netradičný, pričom na výber máte bledé, šedé aj antracitové tóny v rozmere až do 120 x 60 cm.

Druhou kolekciou je Cerstone, ktorá ponúka tiež formáty 60 x 60 cm a 120 x 60 cm ako aj matný či lappato povrch, tentokrát však buď v bielej alebo v sivej verzii. Jej dôležitým benefitom je možnosť využitia vnútri, vonku, v garáži aj v kancelárii.

Novinkou talianskej značky Cooperativa Ceramica di Imola v segmente dlažieb a obkladov je séria Retina RTN. V hnedých, modrých, bielych či zelených odtieňoch získate špičkový dizajn v luxusnej kresbe a v rôznych hrúbkach kachličiek od 6 mm do 10 mm.

Pokiaľ ide o španielske kolekcie, tu jednoznačne odporúčame značku Baldocer. Séria Arkety je overenou kvalitou s kachličkami každého prevedenia, vrátane protišmykových či s hrúbkou 2 mm. Elegantnou je aj kolekcia Pulse v béžových, sivých a šedých tónoch s originálnym vzhľadom betónu, matným povrchom a v rozmeroch až do 120 x 60 cm.

 Vzhľad mramoru je stelesnením luxusu aj elegancie

Materiálom s noblesou a puncom prestíže je určite mramor. Jeho použitie je stálicou prakticky každý rok, no špeciálne v tomto roku sú vidieť čoraz zaujímavejšie trendy.

Dobrým príkladom je talianska Cooperativa Ceramica di Imola, ktorá prináša spojenie luxusu s originálnou kresbou a to v kolekcii The Room. Či už siahnete po farebnom vzore BlueAQ, SanPE, GreRO alebo AbsWH, máte istotu spojenia imitácie mramoru a naozaj netradičnej kresby. Máme však upozornenie: vzhľad série je naozaj návykový!

Zahanbiť sa nenechajú ani španielski výrobcovia:

  • populárnou imitáciou mramoru je aj Aral od Azulejos Benadresa, pričom na výber máte perlové aj krémové tóny s matným aj lesklým povrchom
  • ešte komplexnejší výber má značka Baldocer, napríklad séria Onyx je stelesnením elegantnej imitácie mramoru s neprehliadnuteľnou kresbou v popredí
  • v matnom, lesklom aj satinovanom prevedení môžete mať bledý vzhľad mramoru v spojení s výraznou kresbou a to ako súčasť kolekcie Quantum
  • elegantnou imitáciou je tiež séria Adaggio Gold využiteľná ako dlažba aj ako obklad, vrátane keramických kúskov s 3D efektom či štruktúrovaním

Imitáciu mramoru si môžete vybrať aj z portfólia značky EcoCerram. Či už pôjde o bledú verziu Alabaster Sky alebo tmavé tóny Golden Black, máte istotu neprehliadnuteľného vzoru na podlahe aj stene s lesklým povrchom a kresbou mramorových žíl.

 Krása kameňa? V byte, kancelárii aj okolo domu

Ak ide o kameň, tento materiál má tiež svoje plusy, no aj mínusy. Jeho použitie je však stále v kurze a preto je praktickejšie siahnuť po jeho gresovej imitácii.

Tieto série a kolekcie by vás mohli zaujať najviac:

 Vibes: Výber rozmerov od 30 x 60 cm až po 90 x 180 cm, v bledých, sivých aj tmavo šedých odtieňoch, no vždy v detailnej kresbe a s matným povrchom, ktorý nechá naplno vyniknúť vzor kameňa. Séria Vibes je o spojení luxusného vzhľadu a prémiovej kvality, vrátane nadpriemernej oteruvzdornosti a štruktúry povrchu imitujúcej kameň.

 Ashima: Aj táto kolekcia pochádza od talianskej značky Cooperativa Ceramica di Imola a v sivých aj čiernych farbách získate originálny vzhľad kameňa s elegantným a súčasne moderným poňatím. Samozrejmosťou je protišmykový povrch a možnosť použitia vnútri aj vonku, vrátane garáže, kancelárie alebo aj obchodných priestorov.

 Hannover: V strieborných aj v tmavých tónoch môžete tiež využiť remeselnú kvalitu španielskych majstrov pri imitácii kameňa. Séria Hannovej predstavuje príklad výrazného dizajnu s členitým kamenným vzorom v niekoľkých tónoch a vo formátoch 60 x 60 cm alebo 120 x 60 cm. Použitie kachličiek je možné na podlahe ako aj na stene.

 Belstone: Zaujímavou novinkou pre tento rok od Baldoceru je séria Belstone, ktorá ponúka tak gresovú dlažbu, ako aj keramický obklad. Na výber sú veľkosti 60 x 60 cm aj 90 x 30 cm, ktoré sa vyznačujú puncom luxusu v spojení s matným, no hladkým povrchom. Kachličky sú rektifikované a v prípade dlažby využiteľné aj ako exteriérové riešenie.

 Florence: Španielskou imitáciou kameňa v luxusnom poňatí je aj Florence, gresová dlažba použiteľná ako obklad, ktorú viete umiestniť vnútri aj vonku. Matný povrch pridáva vzhľadu kameňa vernosť a štýl, či už pôjde o bledú, sivú alebo béžovú verziu. Spoľahnúť sa môžete na protišmykový povrch v rozmeroch 120 x 60 cm aj 120 x 120 cm.

Pozerajte aj na ekologické hľadisko a na dlhodobú údržbu

Bez ohľadu na to, či dáte prednosť moderným kachličkám, konzervatívnemu dizajnu alebo naopak netradičnému vzoru, gresové alebo keramické kachličky majú nezastupiteľné miesto tak v interiérovom dizajne, ako aj v exteriérovej architektúre.

Rok 2024 prináša priestor aj pre experimentovanie, napríklad v podobe kolekcie Montartre s vintage a retro štýlom, ktorá je súčasťou noviniek prestížnej značky Baldocer Ceramicas. Vzor kvetín, vĺn a listov, ale aj retro pastelové farby bez extravagantnej kresby, to všetko je príkladom trendu čoraz častejšieho využívania dlažieb ako aj obkladov.

Tento spôsob koncového riešenia povrchu steny alebo dlažby je nielen štýlový, flexibilný a efektný, ale aj ekologický a trvalo udržateľný. Viacero výrobcov a značiek, či už španielskych alebo talianskych, používa pri výrobe aj recyklovaný materiál.

Veľmi dôležitá je aj praktickosť údržby a starostlivosti o podlahu či stenu. Kachličky sú v tomto ohľade bezproblémové, ľahko z nich povysávate či poutierate prach a hrubé nečistoty a rovnako rýchlo ich viete aj umyť. S rektifikáciou a úzkym špárovaním máte zároveň uľahčenú aj hygienickú údržbu a celkovo mokré čistenie povrchu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia