Kategórie
 
 
 
 
 
 

Rekonštrukcia a revitalizácia záhrady: zlaďte dlažby, doplnky, zeleň a vybavenie do jedného celku!

Rekonštrukcia a revitalizácia záhrady: zlaďte dlažby, doplnky, zeleň a vybavenie do jedného celku!

Doba ide neustále dopredu a to aj v prípade záhrad. To, čo bolo moderné pred niekoľkými rokmi, dnes už nezodpovedá aktuálnym trendom a potrebám. Ak aj vy pri pohľade z okna či terasy premýšľate, ako svoju starú záhradu oživiť, nasledujúce riadky sú určené priamo vám. Budeme sa totiž venovať rekonštrukcii a revitalizácii záhrady.

 Rozdeľte záhradu na niekoľko samostatných zón

Prvým krokom v rekonštrukcii záhrady musí byť jej rozdelenie na samostatné zóny. Na rozdiel od minulosti, keď záhrada slúžila ako zdroj domácich plodín alebo išlo o jednoliaty priestor s mixom trávnika a drevín, je potrebné ju oveľa viac členiť.

Základným rozdelením by malo byť „rozparcelovanie“ záhrady na funkčnú časť, časť denného oddychu a časť večerného oddychu. Vo funkčnej časti môžete mať nasadené spomínané domáce plodiny, prípadne môže slúžiť na venčenie domácich miláčikov. Tejto časti pristane aj veľká trávnatá plocha bez ďalších drevín či rastlín.

Druhou časťou je zóna denného oddychu. V tejto časti záhrady sa budete zdržiavať počas dňa, mala by preto obsahovať tak presvetlené miesta s priamym dopadom slnečného žiarenia, ako aj miesta s prirodzeným tieňom. V tejto časti sa umiestňujú aj niektoré funkčné prvky, napríklad lavičky, jazierko, záhradný bazén alebo časti a diely detského ihriska.

Treťou časťou je zóna pre večerný oddych. Táto časť bude pre väčšinu z vás asi tá najzaujímavejšia, nakoľko práve sem môžete umiestniť relaxačné prvky a doplnky. Máme na mysli posedenie, záhradný gril, altánok, vonkajšie gauče či vírivku.

Podľa členitosti domu a pozemku je možné umiestniť terasu do niektorej z vyššie spomínaných častí. Ideálne je, ak prepája zóny denného a večerného oddychu.

 Terénne práce, osvetlenie, závlaha, chodníky aj priestory

Keď už máte pripravený plán rozdelenia, je najvyšší čas začať s jeho realizáciou. Všetko začína hrubými terénnymi prácami, no aj tu treba najskôr premýšľať.

Začať treba hrubými prácami pod zemou a v zemi:

  • záhrada nemusí byť iba „suchá“ rovina, pokojne môže mať viacero úrovní výšky terénu, nebojte sa myslieť odvážne a zapojiť do práce báger
  • ak budete chcieť bazén, jazierko, vodné prvky či vírivku, práve počas terénnych prác viete riešiť prívod vody, jej odvod alebo ďalšie servisné prvky
  • zostavte spoločne s odborníkom plán závlahy, ktorá by mala pokrývať všetky časti záhrady, kde budú skalky, záhony, trávnik, rastliny a dreviny
  • nezabudnite na osvetlenie, jednoznačne TOP trendom je využitie LED svetiel a svetelných pásov, rozvody na ne však treba schovať pod zem

Súčasťou terénnych úprav by mali byť aj chodníky, terasy a spevnené plochy pod posedenie, altánok alebo gril. Všetky prvky si najskôr nakreslite na mapu a až po tom, čo budú spoločne „dávať zmysel“ ako kompaktný celok, sa pustite do prípravy terénu.

 Dlažba ako najlepšia voľba pre spevnené plochy

Či už pôjde o terasu, altánok alebo inú spevnenú plochu, základom je mať „pevnú pôdu pod nohami“. Pochopiteľne, nemáme na mysli zeminu, ale podložie, ktoré je kompaktné, odolné, estetické a funkčné.

Tieto kritéria spĺňa gresová exteriérová dlažba, ktorá:

  • je vyrábaná z podrveného kameňa, ktorý je zlisovaný a dvakrát vypálený pri vysokej teplote, čo jej dáva mimoriadnu pevnosť a odolnosť
  • súčasne je minimálne nasiakavá, absorpcia vody je do 0,5 %, čiže je prirodzene mrazuvzdorná, zároveň excelentne odoláva teplu aj počasiu
  • je odolná voči vlhkosti, chemikáliám či tekutinám, takže práve na záhrade, terase či okolo domu sa hodí kvôli jednoduchej údržbe
  • je ideálna tam, kde bude viac namáhaná tlakom či hmotnosťou, môže mať aj špeciálnu protišmykovú úpravu a povrch odolný voči oteru

Možno ste sa spýtali, prečo nepoužiť osvedčenú betónovú dlažbu. Okrem vyššie spomínaných výhod je dobrým dôvodom aj spomínaná „osvedčenosť“. Betónová dlažba sa používa skoro všade a je fádna, takže ak chcete záhradu vzhľadovo oživiť, vyhnite sa jej.

 Moderná, vidiecka aj „stredomorská“ záhrada u vás doma

Z hľadiska dizajnu je gresová dlažba ideálnym prvkom revitalizácie starej záhrady. Jej vzhľad totiž môže dať celému priestoru presne taký štýl, aký sa vám najviac páči.

Do vašej pozornosti dávame nasledovné série a kolekcie:

 Arkety Anti-Slip: Skvelým príkladom, ktorý je ideálny do záhrady, je 2 cm gresová dlažba Arkety v prevedení Anti-Slip. Na výber máte sivý aj béžový odtieň imitácie betónu, ktorý ponúka praktické vlastnosti gresu. Vybrať si môžete medzi formátom 60x60 cm alebo 120x60 cm, pričom dlažba má matný povrch s protišmykovou úpravou R11.

 Belfast: Baldocer, španielska značka vyrábajúca kolekciu Arkety, má vo svojej ponuke tiež sériu Belfast. Znova ide o 2 cm gres, no v originálnej imitácii dreva. To sa týka tak matného povrchu či rozmeru 29,5x120 cm, ako aj dizajnu. Na výber máte 3 farebné vzory, pričom vďaka štruktúrovaniu je imitácia tohto materiálu naozaj verná.

 Sicily 60B RM: Prémiová talianska značka Cooperativa Ceramica di Imola má vo svojej ponuke exteriérovej dlažby neprehliadnuteľnú sériu Sicily 60B RM. 10 mm hrubý gres vo formáte 60x60 cm s matným prevedením je ideálny na terasy aj chodníky. Dlažba protišmyková v triede R10, rektifikovaná a dizajnom imituje kameň.

 BRXT Brixstone 60W: Ak máte radi kameň, táto jeho imitácia v podobe gresovej dlažby vás očarí. Či už ide o bledý odtieň so štruktúrou kameňa, krásnu kresbu s matným povrchom alebo univerzálny štvorcový formát 60x60, dlažba si drží vysoký štandard kvality. Spoľahnúť sa môžete aj na jej presný rozmer s rektifikovanými hranami.

 Micron R36: Gresová imitácia betónu, praktický formát 30x60 cm, béžový aj sivý dizajn a štruktúrovaný povrch, to je dlažba Micron R36. Ide o taliansku kolekciu vhodnú svojimi parametrami na chodníky, terasu aj všeobecne okolo domu. Dlaždice majú hrúbku 9,2 mm, sú matné, majú rektifikované hrany s odolnosť voči oteru triedy PEI 4.

 Pohodlie aj tieň so zimnou záhradou či altánkom

Záhrada by mala slúžiť na relax, čiže pri jej renovácii pamätajte aj na oddychové zóny s dostatkom tieňa. Ten môže byť prirodzený alebo vytvorený umelo.

Prvou možnosťou je tieň tvorený stromami a vysokými kríkmi. Pri revitalizácii záhrady treba preto obozretne plánovať výrub akýchkoľvek drevín. Ak by ste chceli tieň vytvoriť rýchlejšie,  môžete kúpiť vyrastené stromčeky, najviac však do výšky 2 metrov.

V tom druhom prípade máme na mysli prekrytia:

  • „klasikou“ je altánok, ktorý by mal zapadnúť buď do dennej alebo večerne zóny oddychu, snažte sa okolo neho umiestniť zeleň alebo skalku
  • jednoduchým a rýchlym riešením môže byť tiež slnečník, ktorý viete umiestniť na terasu aj nad jednoduché posedenie v trávniku neďaleko grilu
  • ak máte vhodne orientovanú terasu, môžete nad jej celou plochou alebo aspoň časťou vytvoriť oázu tieňa s markízou, pergolou alebo pevnou strieškou
  • úplne dokonalú a celoročnú ochranu pred nepriazňou počasia je tzv. zimná záhrada, kedy terasu nielen prestrešíte, ale aj odizolujete od okolia

 Kombinujte trávnik, trvalky a sezónne rastliny

Čo sa týka zelene, najčastejšou chybou starších záhrad je nevhodná kombinácia viacerých druhov rastlín, prípadne absencia akejkoľvek kombinácie. Ak chcete mať záhradu z pohľadu zelene kompaktnú a zároveň krásnu základom je vhodne zvolený mix vždyzelených rastlín so sezónnou zeleňou, no v nadčasovej a hlavne zmysluplnej kompozícii.

Ideálnou voľbou na celoročne zelené dreviny sú ihličnany. Ich zastúpenie v našich záhradách pomaly rastie a ani v južnejších lokalitách Slovenska nepôsobia rušivo.

Na ich doplnenie sú vhodné kvety, ktoré kvitnú na jar alebo v lete a v teplom ročnom období dotvárajú krásnu paletu farieb. Odporúčame vhodne skombinovať azalky, rododendrony a vysoké trávy, ktoré spolu vytvoria „trsy“ plné žiarivej sviežosti a života.

Ak ide o trávnik, aj ten má v modernej záhrade svoje miesto. Mal by však plniť pobytovo-hernú funkciu a ak ho už chcete mať vo väčšej výmere, doplňte ho práve záhonmi v kombinácii trvaliek a sezónnych rastlín. Skvelo sa do neho hodí 2 cm hrubá dlažba!

 Nezabudnite na doplnky, ktoré tvoria celok

Ak máte pri pohľade na vynovenú záhradu pocit, že v nej niečo chýba, nemýlite sa. Tak, ako v prípade vnútorného zariadenia, aj tu platí, že záleží na detailoch.

Ide o okrasné alebo funkčné doplnky tvoriace štýl:

  • základom by mali byť lavičky a rôzne druhy posedenia, či už sa jedná o exteriérové gauče, jedálenské sety, závesné kreslá, tuli vaky či nízke sedenie
  • funkčným aj estetickým doplnkom sú vodné prvky, napríklad vodný mlyn zasadený do umelého „potoka“, vodné jazierko či skalka s tečúcou vodou
  • doba záhradných trpaslíkov ako príklad gýču je už dávno preč, no ak do záhrady umiestnite drevené dekoračné prvky, určite nič nepokazíte
  • súčasťou doplnkov môžu byť aj dekoračné ploty a svahové tvárnice, ktorými oddelíte jednotlivé zóny záhrady, alternatívou sú gresové dlažby vhodné na vonkajšie schodisko

Vzhľadovo sú zrejme najväčším postrachom záhradné domčeky. Riešením je spraviť z nich estetický doplnok s praktickým využitím a to tak, že ich umiestnite do zelene. Stačí ich dať pod stromy alebo ich bočné steny a strechu využiť na popínavé rastliny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia