Kategórie
 
 
 
 
 
 

Rezanie dlažby a obkladov: spôsoby, postup a akých chýb sa vyvarovať

Rezanie dlažby a obkladov: spôsoby, postup a akých chýb sa vyvarovať

Ak ste sa rozhodli svojpomocne obkladať kúpeľňu alebo položiť dlažbu v rámci rekonštrukcie či zariaďovania novostavby, nevyhnete sa ich rezaniu. Na prvý pohľad jednoduchá činnosť začne naberať na význame v momente, ak sa bude vyžadovať atypický alebo veľmi detailný rez. Ako si s rezaním poradiť a ktorých chýb sa treba vyvarovať?

 Spôsoby, ako rezať obklady a dlažby

Rezanie a dorezávanie obkladov a dlažieb je nevyhnutná súčasť ich pokládky a lepenia. Je prirodzené, že každý sa bude snažiť, aby bolo rezania čo najmenej, no vyhnúť sa mu úplne nedá. Spôsobov, ako kachličky rezať, máte na výber hneď niekoľko.

Možnosti rezania podľa využitia náradia sú tieto:

  • ručné rezanie sklenárskym nožom, ktorým na povrchu urobíte priečny rez a následne dlaždicu ručne odlomíte, nerovnosti viete zabrúsiť pilníkom
  • ručné rezanie kliešťami na obklad, ktoré sú špeciálne uspôsobené na to, aby ste mohli z dlaždice orezať aj tenší kus alebo nepravidelný tvar
  • rezanie s rezačkou na obklady a dlažby, ktorá vykonáva rez pomocou kolieska, pričom tento rez je možné spraviť iba rovno a iba po celej dĺžke
  • rezanie kotúčovou pílou, kde môžete využiť buď pílu s pevným kotúčom, kedy pohybuje kachličkou, alebo pílu s pohyblivým nožom
  • rezanie uhlovou brúskou s využitím diamantového kotúča, takýmto štýlom viete spraviť do kachličky aj menší rez alebo nepravidelný rez

Rezanie v každom prípade spočíva v rovnomernom narušené glazúry na povrchu kachličky. Najpresnejší a najčistejší rez dosiahnete s kotúčovou pílou alebo kvalitnou rezačkou. Sú však situácie, kedy sa hodí skôr využitie ručného rezania či olamovania.

 Stručný postup, ako na bezproblémové rezanie

Rezanie začína meraním, nie nadarmo sa hovorí, že dva krát treba merať a až po tom raz rezať. Pripravené treba mať ostré náradie, rez robiť iba raz a na záver hrany obrúsiť.

Toto je stručný postup na bezproblémové rezanie:

 Meranie: Základom správneho merania je mať presný meter. Nepoužívajte oceľové alebo textilné pásmo, najpresnejšie je „klasické“ drevené pravítko alebo tzv. „šublera“. Vyznačte si okraje rezu a spojte ich priamkou, ideálne s pomocou čo najtenšej fixky.

 Voľba spôsobu a náradia: Druhým krokom je zvoliť spôsob a náradie rezania. To závisí od toho, aký typ a uhol rezu potrebujete spraviť. Pri náradí treba dbať na jeho ostrosť, na rezanie dlažby voľte vždy diamantové kotúče, kde sledujte mieru ich spotreby.

 Jeden rez po vrchnej strane: Správny rez sa vedie vždy po vrchnej strane, jedným ťahom a s priamym tlakom bez zmeny intenzity. Na koniec treba tlak povoliť, aby neprišlo k naštiepeniu. Ak ste rezali ručne, môžete kachličku na záver rozlomiť.

 Zabrúsenie: Po vykonaní rezu je dôležité zabrúsenie oboch hrán vzniknutých po zrezaní. Na zabrúsenie sa používajú buď brúsny papier, brúsny kameň alebo špeciálna špongia. Pri extrémne tvrdej gresovej dlažbe použite brúsny kotúč s hrubším zrnom.

 Uhly rezania kachličiek a ďalšie špecifiká

Kachličky možno rezať pod viacerými uhlami a to v závislosti od toho, či ich potrebujete skrátiť, doložiť alebo nimi kopírovať tvar na stene alebo na podlahe.

Podľa uhla sú v praxi najbežnejšie tieto typy rezov:

  • pravidelný priamy alebo kolmý rez pod uhlom 90 stupňov na hranu kachličky, tento rez sa najlepšie vykonáva na ručnej rezačke s pomocou kolieska
  • 45 stupňový rez nazývaný aj Jolly hrana, ktorý sa využíva na štvorcových dlaždiciach, rez sa vedie z rohu smerom do strany pod uhlom 45 stupňov
  • rez pod rôznym uhlom od 0 až do 90 stupňov, tento typ rezu sa využíva vtedy, ak je treba obklad či dlažbu prispôsobiť klenbe alebo inému tvaru

Pri rezaní gresovej dlažby, ktorá vyniká nadpriemernou pevnosťou, sa oplatí využiť kotúčovú pílu. Tá garantuje najpresnejší priamy rez s minimálnym rizikom prasknutia alebo štiepenia dlažby. Druhou možnosťou je uhlová brúska s diamantovým kotúčom, ktorou viete spraviť nielen priamy rez, ale aj vyrezanie oblúkov rôznej veľkosti alebo tvaru.

Pokiaľ ide o rezanie veľkoformátových obkladov a dlažieb, tu venujte najviac pozornosti dôslednému nameraniu rezu. Problémom bude použitie klasickej rezačky, ktorá nebude mať dostatočne dlhú hranu, vhodné sú kotúčová píla alebo uhlová brúska.

 Ako na vŕtanie otvorov do obkladov a dlažieb

Okrem rezania sa pri obkladaní a pokládke nezaobídete ani bez vŕtania. Najčastejšie bude potrebné na otvory pre vodoinštaláciu, odpad, svetlá a elektroinštaláciu.

Ak budete potrebovať spraviť iba menší otvor, napríklad na hmoždinku alebo na otvor s menším priemerom do 2 cm, viete na to použiť aj štandardný vrták. Na úvod treba jemne narušiť glazúru, napríklad kaleným vrtákom, prípadne prelepiť povrch kachličky lepiacou páskou. Potom môžete využiť vidiový, diamantový alebo vrták do skla.

V prípade, že budete chcieť spraviť otvor väčší, použite na to vykružovací kruhový vrták, označovaný aj ako korunkový vrták. Na obklady a dlažby treba použiť špeciálne typy s diamantovým britom a kachličku pri vŕtaní maximálne zafixovať.

Samozrejmosťou pri vŕtaní otvorov je nastaviť najnižšie možné otáčky a nepoužívať príklep. Ak vŕtate dlhšiu dobu alebo väčší otvor, pravidelne z miesta vŕtania odsávajte prach, zmiernite zahrievanie materiálu a vrtáku. Tak, ako pri rezaní, aj po skončení vŕtania otvor prebrúste po jeho obvode s brúsiacim papierom, kameňom či kotúčom.

 Najčastejšie chyby, ktorých sa pri rezaní vyvarovať

Svojpomocná realizácia obkladov alebo dlažieb sa v mnohých prípadoch nezaobíde bez drobných nedostatkov či omylov. Netreba ich síce brať fatálne, no ak si chcete ušetriť čas, energiu a financie, určite sa treba vyvarovať aspoň tých najčastejších. Je jasné, že postupom získate určitú prax, dôležité je sa z každej chyby vedieť poučiť.

Ktoré to sú? Tu je krátky prehľad a stručný popis:

 Len jeden ťah a rovnaký tlak: Pri rezaní dlažby na klasickej ručnej rezačke treba spraviť rez iba jedným ťahom a jedným smerom. Dlažba a obklad sa režú z vrchnej strany, kde je vzor, obojstranné rezanie je skôr kontraproduktívne. Počas rezania udržujte rovnaký tlak po celej dĺžke rezu, na konci rezu sa však tlak zníži, aby neprišlo k štiepeniu.

 Nesprávne náradie: Rezať gresové obklady so sklenárskym nožom alebo ich štiepať s obyčajnými kliešťami? Použitie kotúča na železo v uhlovej brúske namiesto diamantového kotúča? Šetriť na náradí a jeho správnej výbave sa určite neoplatí. Pozor si dajte aj na ostrosť, najmä ak ide o koliesko v ručnej rezačke a opotrebenie kotúča v brúske.

 Rezanie namiesto klieští: Na odrezanie tenšieho pruhu z kachličky alebo na odrezanie menšieho kúsku z dlaždice či obkladu nie je treba vždy používať rezačku alebo uhlovú brúsku. Naopak, v týchto prípadoch sú najlepšou voľbou špeciálne ručné kliešte na dlažbu. Nezabudnite potom okraje zabrúsiť, napríklad s brúsnym kameňom.

 Rezanie namiesto vykružovania: Ak potrebujete spraviť otvor na batériu, elektrickú zástrčku alebo kvôli inému účelu, použite na to vykružovací nástavec. Je pritom jedno, či ide o otvor v strede kachličky alebo na jej okraji, žiadnym spôsobom rezania, vrátane ručného rezania s karbobrúskou, nedosiahnete takú presnosť, ako pri vykružení.

Rezanie príliš úzkych pruhov: Poslednou chybou nie je ani tak chyba rezania, ako skôr merania. Pri svojpomocnom kachličkovaní sa môže stať, že zabudnete na okraj steny alebo podlahy a na tomto mieste budete musieť spraviť dorez z tenkého prúžku. Riešenie? Zmeranie vopred a skrátenie posledných dvoch kachličiek smerom k okraju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia