Kategórie
 
 
 
 
 
 

Terasová dlažba: je lepšia drevená alebo gresová s imitáciou dreva?

Terasová dlažba: je lepšia drevená alebo gresová s imitáciou dreva?

Drevená dlažba na terasu je snom mnohých majiteľov domov v meste aj na vidieku. Drevo ako prírodný materiál je zážitkom, či už ide o vzhľad alebo typickú „vôňu“, ktorá dá posedeniu na terase originálnu atmosféru. No drevo má aj viacero nevýhod a práve tie sú dôvodom, prečo stúpa popularita a rozšírenie dlažby s jeho imitáciou.

 Terasa a terasová dlažba sú o vzhľade aj o odolnosti

Terasa je miesto, ktoré väčšina z nás spája s odpočinkom, relaxom, uvoľnením a oslobodením sa od starostí. Idylická predstava o oáze pokoja a nerušenom oddychu je prirodzene spájaná s vizuálnym zážitkom. Práve preto sú drevené terasy tak populárne.

Pamätať však treba aj na niektoré praktické aspekty:

  • terasa je vystavená vonkajším poveternostným podmienkam a rozmarom počasia, sem treba rátať spaľujúce slnko, intenzívny dážď a v zime mráz
  • ide zároveň o miesto, ktoré musí zvládať zvýšenú záťaž, či už ide o prítomnosť osôb a odolnosť voči oderu a oteru, ale aj o hmotnostné kritéria
  • nakoľko je terasa miestom, kde sa obvykle konzumuje jedlo a pijú nápoje, jej podlaha by mala byť čo najmenej nasiakavá a čo najlepšie vyčistiteľná
  • zabúdať netreba ani na bezpečnosť, napríklad ak ide o minimalizáciu pošmyknutia alebo o možnosť bezproblémového ukotvenia zábradlia na terase

Terasa však nie je iba o podlahe, ale aj komplexnom pohľade na bývanie. Pri rozhodnutí o umiestnení, tvare, typu a výške terasy berte do úvahy aj rovinatosť alebo spád pozemku a jeho členenie, nepravidelný tvar domu s rôznymi zákutiami alebo pohyb slnka počas dňa od rána až po večer. Významnú úlohu hrajú aj finančné možnosti.

Na terasu sa pritom netreba pozerať iba pohľadom jej vzhľadu. Aby ste sa na nej cítili dobre, treba brať do úvahy aj mnohé praktické vlastnosti. Tie rozhodnú o tom, akú záťaž terasa zvládne, aké náročné bude starať sa o ňu a ako dlho vám bude slúžiť.

 Prečo nie je drevo najlepšia voľba pre terasu

Drevo je atraktívny materiál, ktorý je príjemný na dotyk a má prémiový vzhľad. Jedno aj druhé ale platí iba v prípade pravidelnej a dôkladnej starostlivosti.

Odolnosť dreva na terase je pritom závislá od pôvodu dreviny. Tie najviac odolné drevené podlahy sú z exotických drevín, ktorých je na našom trhu ako šafranu, o tých prémiových ani nehovoriac. Aby ste si užívali drevenú terasovú dlažbu ako z časopisov o bývaní, musíte zainvestovať do kvalitného materiálu aj ošetrovania a údržby dreva.

Pripraviť sa treba na potrebu pravidelnej renovácie, ochrany dreva pred UV žiarením a obnovy pôvodnej farby. Prinavrátiť po rokoch drevenej terase pôvodný vzhľad je nesmierne náročné: tak na financie, ako aj na váš čas a samozrejme veľa energie.

Zabúdať netreba ani na „prevádzkové riziká“. Pád predmetov, vyliatie nápojov, stratené uhlíky z grilovania či výkyvy teploty, to všetko drevo znehodnocuje.

 Gresová dlažba s imitáciou dreva ako ideálne riešenie

Uvedené nedostatky a slabšie stránky štandardnej drevenej dlažby rieši gresová dlažba s imitáciou dreva. Obavy nemusíte mať ani o dizajn a vizuálny zážitok.

Dôvodom jej čoraz väčšej popularity sú tieto benefity:

  • spomínaný dizajn je vďaka moderným technológiám tak kvalitný, že drevenú podlahu a dlažbu imituje nielen kresbou, ale aj povrchovou štruktúrou
  • zabúdať netreba na mimoriadnu pevnosť gresovej dlažby, ktorá sa vyrába z drveného kameňa lisovaním a následne sa dva krát páli pri vysokej teplote
  • pokládka dlažby je oveľa jednoduchšia ako pri drevenej podlahe, na betónový podklad terasy sa totiž lepí s flexibilným a mrazuvzdorným lepidlom
  • dlažbu môžete použiť aj na schodisko z terasy, množstvo kolekcií je vhodných aj do interiérov a zladiť môžete terasu, chodníky aj dlažbu okolo bazéna, dizajnovo tak získate ucelený priestor a z terasy prejdete rovnakou dlažbou až k bazénu

Veľkou výhodou gresu je nielen pevnosť, ale aj odolnosť voči vonkajším podmienkam. Samozrejmosťou je mrazuvzdornosť a odolnosť voči nízkym teplotám, ale aj opačný extrém. Gresová dlažba si zachová dlhodobú farebnú stálosť aj na slnku.

Odolnosť sa týka aj oteru, poškriabaniu alebo nadmernej záťaži. Obávať sa nemusíte ani vyliatia tekutín alebo jedla, dlažba má veľmi nízku nasiakavosť na povrchu. S tým súvisí aj jednoduchá údržba, gres vyčistíte tlakom vody a s použitím bežných čistiacich prostriedkov. Žiadna ďalšia starostlivosť o dlaždice nie je potrebná.

Oproti drevenej podlahe na terase je výhodou gresovej dlažby aj nižšia investícia. Zakúpiť ju viete v cene od 10 do 25 € za m2 alebo prémiové kolekcie v cene okolo 50 € za m2.

 Vyberte si kresbu, rozmer aj farebný odtieň podľa seba

Výhodou gresovej dlažby s imitáciou dreva je jej rozmanitosť. Na výber sú rôzne farby a ich odtiene, hrúbky a rozmery dlažby, vzory kresby, štýl dizajnu aj úprava povrchu. Môžete ich použiť aj v interiéroch pre lepší efekt prechodu z obývačky na terasu. Tento efekt viete následne aj zdokonaliť zosúladením zvolenej dlažby s výberom správneho záhradného, či terasového nábytku.

Z našej ponuky dávame do pozornosti tieto kolekcie:

 Belfast: Imitáciou dreva určenou pre interiér aj exteriér, ktorá je v túto sezónu v kurze, je určite séria Belfast. Ide o španielsku gresovú dlažbu s kresbou rôznych druhov dreva, od orechupo teak. V našej ponuke nájdete hnedé aj sivé odtiene dlažby, rozmery 20x120 cm aj 39,5 x 160 cm a tiež dlažbu v špeciálnej protišmykovej úprave.

 Otawa: Kolekcia Otawa, tiež od výrobcu Baldocer Ceramicas, je dobrým príkladom imitácie dreva v spojení s odolnosťou a úžitkovými vlastnosťami gresu. Na výber máte niekoľko prevedení dizajnu, napríklad Nogal, Cedro, Ceniza alebo Natural, kde si určite vyberiete svoj odtieň z pestrej palety od svetlej sivej až po tmavší odtieň hnedej.

 Hardwood: Štýlovou dlažbou vhodnou do obývačky aj na terasu je Hardwood. Dlaždice sú hrubé 9,5 mm a majú typický rozmer drevenej podlahy 20x114 cm. Siahnuť môžete po béžovom prevedení Ivory, typickej hnedej farbe Brown aj po odtieni Grey v zaujímavej sivej úprave. Dlažba je matná a na povrchu imituje drevo svojou štruktúrou.

 Maryland: Veľmi bohatou kolekciou gresovej dlažby s imitáciou dreva je Maryland a to tak z pohľadu rozmerov ako aj z pohľadu farebných odtieňov a dizajnu. Dlaždice sú v rozmeroch od 20x114 cm až po 29,5 x 120 cm. Vašej pozornosti by nemali ujsť zaujímavé prevedenia Castaňo, Natural, Gris a Haya, posledné tri aj v protišmykovej úprave.

 Scandinavia: Sériou s výborným pomerom ceny a kvalitatívnych vlastností, vrátane zaujímavého štýlu, je Scandinavia. Na výber je viac prevedení, od jemnejšieho odtieňa hnedej Cream, cez štandardnú hnedú Beige, tmavší dizajn Brown až po netypickú trendy sivú Soft Grey. V ponuke sú rozmery 31x62 cm aj 60x60 cm, ten pre 2 cm dlažbu.

 2 cm terasová dlažba na betón, do štrku, piesku alebo trávnika

Ak ide o imitáciu dreva pre terasu, osobitne treba vyzdvihnúť 2 cm hrubú gresovú dlažbu. Tá ponúka nielen nadpriemernú pevnosť, ale aj flexibilné možnosti pokládky. Na rozdiel od štandardnej tenkej dlažby ju totiž viete umiestniť nielen na betón.

2 cm terasová dlažba je vhodná aj na voľnú pokládku do pieskového alebo štrkového lôžka, prípadne priamo do trávnika na vyrovnaný podklad. Šírka špáry závisí práve od podkladu a terénu. Kým v trávniku môže byť špára medzi jednotlivými dlaždicami aj 5 cm, pri kladení do štrku a piesku je to do 5 mm. Podobné je to aj pri lepení na betón.

Tak, ako klasická gresová dlažba, aj 2 cm dlaždice sú v širokej ponuke rozmerov. V kurze sú formáty imitujúce drevené dosky, ale napríklad aj štvorcový rozmer 60x60 cm.

Kombinácia gresu, ktorý je pevný a je vyrábaný z podrveného, zlisovaného a dvakrát vypáleného kameňa, spoločne s hrúbkou 2 cm, je najistejšia voľba do náročných podmienok. Týka sa to tak pevnosti, odolnosti voči tlaku alebo pádu predmetov, ako aj nasiakavosti. Samozrejmosťou je povrchová štruktúra verne imitujúca kresbu dreva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia