Kategórie
 
 
 
 
 
 

Vonkajšia dlažba sa hodí na terasu, schody aj chodníky do záhrady. Ako vybrať tú najlepšiu?

Vonkajšia dlažba sa hodí na terasu, schody aj chodníky do záhrady. Ako vybrať tú najlepšiu?


Okolie domu či sídla firmy môžu krášliť nielen záhony, dokonalý anglický trávnik či okrasná záhradka, ale aj vonkajšia dlažba. Tú viete použiť na chodníky, na terasu za dom, do altánku aj na schody vpredu či vzadu. Ponuka typov, materiálov a veľkostí je veľká, o to zložitejší je však potom výber. S tým, ako si vybrať vonkajšiu dlažbu, vám poradíme.

Kde viete vonkajšiu dlažbu použiť

Vonkajšia dlažba, nazývaná aj exteriérová, je využiteľná prakticky všade, kde potrebujete mať kvalitný povrch na pravidelné chodenie za každého počasia. Dlažbu môžete využiť nielen funkčne, ale aj dizajnovo, hlavne ak ju zladíte s okolitými materiálmi.

Najčastejšie sa exteriérová dlažba používa:
·      na terasu rodinného domu, či už krytú alebo nekrytú
·      na balkón v byte alebo na hornom poschodí v dome
·      všeobecne do záhrady, hlavne na chodník alebo do altánku
·      na vonkajšie schody do domu alebo v rámci záhrady
·      do garáže pod auto, prípadne aj do pivničných priestorov
·      k bazénu alebo okolo bazéna, hlavne ak ide o zapustený bazén

S výnimkou dlažby do garáže alebo do nejakých vonkajších skladov nie je potrebné pozerať na zaťažiteľnosť dlažby. Na ostatné spomenuté účely sa hodia všetky typy exteriérovej dlažby, prakticky každý jeden druh sa vyznačuje vysokou pevnosťou na bežné použitie, odolnosťou voči poveternostným podmienkam a farebnou stálosťou.

Podmienkou použitia bežnej exteriérovej dlažby je, že sa musí lepiť na pevný betónový povrch. Výnimkou sú hrubé 2 cm dlaždice, ktoré možno klásť na terčíky alebo “na voľno” do pripraveného štrkového či pieskové lôžka, prípadne priamo do trávniku.


Pozor na drevo a betón, gres je najlepšia voľba

Mnoho ľudí si pod pojmom vonkajšia dlažba predstaví klasickú betónovú zámkovú dlažbu. V jej prípade síce nemusíte mať obavy o funkčné vlastnosti a pokojne ju viete využiť aj na parkovanie auta, veľkou otázkou je však jej dizajn a estetické zladenie.

Na terasy a do altánkov mnohí laici uprednostňujú originálnu drevenú dlažbu. V tomto prípade treba pamätať na nevyhnutnosť náročnejšej údržby, ale aj na farebnú nestálosť a tiež náchylnosť na poškodenie, napríklad aj vyliatím nejakých nápojov. Čistenie takejto dlažby je pracné a efekt novej drevenej dlažby obvykle príliš dlho nevydrží.

Najlepšou voľbou je porcelánový gres. Tento materiál je odolný voči počasiu a jeho vrtochom, rovnako tak voči oderu, poškriabaniu a chemickým látkam. Ponuka rôznych dizajnových prevedení je široká, pokojne aj s imitáciami betónu a dreva.

Tento materiál má široké využitie aj z pohľadu funkcie a možnosti použitia na rôzne účely. Gresová dlažba sa môže použiť na balkón, terasu, do garáže a aj k bazénu

Mrazuvzdorná dlažba ako samozrejmosť

Základnou podmienkou, ktorú musí splniť každá jedna dlažba a to bez ohľadu na miesto jej využitia v rámci exteriéru, je odolnosť voči teplotným výkyvom. To platí tak pre odolnosť voči vysokej teplote a slnečnému žiareniu, ako aj voči opačnému extrému.

V zásade každá jedna exteriérová dlažba je aj mrazuvzdorná. To v praxi znamená, že sa dokáže prispôsobiť veľmi nízkym teplotám a odoláva praskaniu aj pri dlhodobom mraze. Odolnosť sa testuje pomocou presne stanoveného počtu cyklov zmrazovania a rozmrazovania a to podľa podmienok noriem EN ISO 10545-12.

Ruka v ruke s mrazuvzdornosťou ide aj nasiakavosť. Platí priama úmera, že nízka nasiakavosť sa rovná vysokej odolnosti voči mrazu. Dlažba s nasiakavosťou do 3 % býva neporušená aj pri teplotách menej ako -30 °C a to aj pri 100 cykloch.

Podľa čoho vybrať farbu a vzor?

To, na čo pozerá väčšina zákazníkov, je dizajn. Tu si viete vybrať z viacerých farebných prevedení, v základe ide buď o tmavšie alebo svetlejšie odtiene. V prípade tých tmavších platí, že tak, ako aj iné materiály, aj tmavšia dlažba sa skôr prehreje a „priťahuje“ slnko. Svetlejšia naopak dobre znáša aj celodenné priame slnečné lúče.

Neznamená to však automaticky, že na terasu alebo okolo bazéna by ste nemali dávať tmavšiu farbu dlažby a mali by ste do každého exteriéru vystavenému slnku dávať iba svetlé odtiene. Krátkodobé slnečné lúče, napríklad doobeda či večer, nemusia vôbec vadiť.

Snažte sa skôr pozerať pri výbere farebnosti aj na okolie a zladenie dlažby s inými prvkami, napríklad strechou, fasádou, drevenými konštrukciami a podobne. Medzi najpopulárnejšie farby patria béžová, sivá, čierna, hnedá, grafitová a biela.

Čo sa týka vzorov, prím hrajú jednoznačne imitácie iných materiálov, či už ide o mramor, kameň, betón alebo drevo. Pri vzoroch však pozor na správne uloženie.

Protišmyková? Má plusy aj mínusy

Okrem mrazuvzdornosti býva druhým veľmi žiadaným atribútom každej exteriérovej dlažby jej protišmykovosť. Na prvý pohľad by malo ísť o vlastnosť, ktorá zabezpečí bezpečnosť chodenia po dlažbe v prípade nepriaznivého počasia.

Nie je tomu celkom tak a len málo laikov vie, že protišmykovosť dlažby sa testuje len za sucha. Ak sa na dlažbe nachádza súvislá vrstva vody, ľadu alebo snehu, stráca sa vlastnosť protišmyku a to bez ohľadu na to, akú triedu ste si pri nákupe zvolili. Pod pojmom protišmykovosť si je tak lepšie predstaviť skôr drsnosť.

V zásade platí, že čím je vyšší stupeň protišmykovosti, tým je dlažba drsnejšia na dotyk, čo pocítite predovšetkým pri chodení naboso. Štandardne sa používa trieda R10 alebo R11, pri vyšších triedach je mínusom to, že dlažbu viete umyť jedine „wapkou“.

Rozmery sú dôležitejšie než hrúbka

Ďalším častým laickým omylom je, že čím je dlažba hrubšia, tým je kvalitnejšia. Je síce pravda, že hrubšia dlažba by mala vydržať väčšie zaťaženie a mala by byť odolnejšia, no nie je tam až taká priama úmera. Do hry totiž vstupuje aj kvalita podkladu.

Tu treba povedať, že v ponuke bývajú najčastejšie exteriérové dlažby s hrúbkou od 6 do 11 mm, ktoré sa lepia špeciálnym lepidlom k betónovému povrchu. O tom, ako dlho vám dlažba vydrží, rozhoduje jednak kvalita prevedenia tohto povrchu z pohľadu rovinatosti, ale rovnako tak aj kvalita lepenia dlažby a technologický postup lepenia.

Samozrejmosťou by malo byť použitie mrazuvzdorného a flexibilného lepidla, čím sa minimalizuje riziko prasklín, ale aj neskoršieho odlepenia jednotlivých dlaždíc.

Dôležitejším parametrom, ako je hrúbka, sú rozmery. Tu treba pozerať na geometrické zladenie s okolím a na to, aký vzor si vyberáte. Čím je dizajnové prevedenie jednoduchšie, tým lepšie vyzerajú dlaždice väčšieho formátu, napríklad 60x60 cm alebo 120x120 cm.

Ceny a tipy na overené značky dlažby

Najlacnejšia exteriérová dlažba začína pri cene 7 € za meter štvorcový. V tejto cenovej hladine dostanete obvykle štandardný rozmer dlažby 30,5x30,5 cm, hrúbku okolo 6 až 7 mm a jednoduché farebné prevedenie obvykle bez nejakého zložitého vzoru.

Ak si potrpíte na dizajn, u nás sa dá kvalitná veľkoformátová exteriérová dlažba kúpiť od 25 do 40 € za štvorcový meter, či už pôjde o obdĺžnikový alebo štvorcový tvar. V tejto cenovej relácii nájdete už aj 8 mm a hrubšie dlažby. Tie najexkluzívnejšie druhy sa pohybujú cenovo nad hranicou 70 €, v tomto prípade máte ale istotu prvotriednej kvality bez kompromisu.

Pokiaľ ide o odporúčania na jednotlivé značky, medzi najviac overených a najpopulárnejších výrobcov patria Baldocer Ceramicas, Cooperativa Ceramica di Imola, STAR-GRES a EcoCerram. V ich prípade je pomer kvality, vlastností a ceny naozaj výborný.




 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia