Kategórie
 
 
 
 
 
 

Moderné techniky ukladania dlažby a lepenia obkladov a na čo si dať najviac pozor

Moderné techniky ukladania dlažby a lepenia obkladov a na čo si dať najviac pozor

Pokládka dlažby a lepenie obkladov je síce odborná záležitosť, no v našich podmienkach je stále populárne aj svojpomocné riešenie. Či už sa rozhodnete pre stavebné práce vo vlastnej réžii alebo chcete mať prehľad a jasný plán pre vašich majstrov a stavebnú firmu, v nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako na to a na čo si dať pozor.

 Príprava podkladu, penetrácia a plán pokladania

Každá pokládka dlažby či lepenie obkladu musia začínať prípravou podkladu. Najskôr dôkladne vyčistite podklad od prachu, špiny, olejov, mastnoty a iných nečistôt, ktoré by mohli zabrániť dobrému priľnutiu lepidla. Ak je podklad veľmi špinavý, možno bude potrebné jeho prebrúsenie či škrabanie. Rozhodne nesmie obsahovať voľné časti.

Či už pôjde o časti betónu, staré lepidlo alebo omietku, je nevyhnutné ich odstrániť. Následne je nevyhnutné podlahu vyrovnať a to buď tekutým tmelom alebo betónom na podlahe, prípadne stierkou či omietkou so sieťkou, ak idete lepiť obklad na stenu.

Následne venujte čas oprave prasklín, kde môžete použiť tmely alebo iné špeciálne hmoty. Po ich zaschnutí je dobré podklad impregnovať penetračným náterom.

Jeho cieľom je zabezpečiť dobrú priľnavosť lepidla a dlhodobú stabilitu pokladanej dlažby alebo lepeného obkladu. Podklad musí byť suchý a bez čiastočiek prachu. Penetračný náter aplikujte rovnomerne, ak je to nevyhnutné, využite aj dve vrstvy náteru.

Záverečnou časťou je premyslenie a vytvorenie plánu pokladania. Začnite tým, že vyberiete rozmer kachličiek, zmeriate priestor, vytvoríte si na papieri rozloženie a umiestnenie a stanovíte si bod začiatku. Pri výpočte spotreby zohľadnite odpad z rezania, ktorý býva 10 až 15 % objemu kachličiek podľa ich veľkosti a členitosti priestoru.

 Pozdĺžne alebo diagonálne? Oboje má svoje výhody

Už počas plánovania pokládky dlažby či lepenia obkladu sa treba rozhodnúť, akým spôsobom budú rozmiestnené. To je dôležité z vizuálneho pohľadu, ale aj z praktického.

Na výber je aplikácia pozdĺžne alebo diagonálne:

  • pozdĺžne, čiže rovné pokladanie, je jednoduchšie na uskutočnenie, vyžaduje menej rezania dlaždíc a to znižuje odpad ako aj zjednodušuje prácu
  • rovný vzor zvyčajne pôsobí upravene a tradične, čo je vhodné pre konzervatívnejšie interiéry alebo tam, kde chcete dosiahnuť klasickú eleganciu
  • tento štýl vyžaduje menej presných rezov, čiže pokladanie môže byť rýchlejšie, no zároveň môže pôsobiť aj príliš monotónne alebo bez kreativity
  • problematické sú možné nerovnosti miestnosti v hranách stien, podlahy či stropu, nakoľko takáto pokládka môže opticky nerovnosti zvýrazniť

Ak sa rozhodnete pre diagonálne, čiže uhlopriečne lepenie obkladu alebo dlažby, získate dizajnovo zaujímavejší vzor. Výsledkom bude dynamickejší vizuálny dojem na podlahe či stene a súčasne optické zahladenie spomínaných nedokonalostí.

Plusom tohto spôsobu aplikácie je aj univerzálnosť, nakoľko sa hodí do rôznych typov priestorov a to vrátane tých menších, ktoré vie opticky zväčšiť. Zároveň však treba rátať s tým, že diagonálna aplikácia je náročnejšia na plán pokládky, vyžaduje si viac presného merania a rezania a práve kvôli tomu môže trvať o niečo dlhšie.

 Ako správne lepiť dlažbu na podlahu a obklad na stenu

Ak už máte pripravený podklad a pripravený plán lepenia kachličiek, je najvyšší čas začať so samotnou prácou. Dôraz musíte klásť na precíznosť a presnosť.

Tu je stručný postup, ako správne kachličky lepiť:

 Príprava a zarobenie lepidla: Ako prvé si treba pripraviť lepidlo. Do čistej a dobre umytej nádoby odsypte lepidlo z vreca, dolejte vodu a miešadlom vymiešajte zmes. Podľa výrobcom odporúčaného pomeru suchého lepidla a vody by ste mali dostať mierne tuhé a krémové lepidlo, ktoré nebude mať hrudky a bude držať na murárskej lyžici.

 Nanášanie lepidla: Murárskou lyžicou si naberte lepidlo na ozubenú stierku a pomalým pohybom ho s ňou naneste na podlahu alebo na stenu. Pri nanášaní na podlahu je výber smeru na vás, pri nanášaní na stenu postupujte zdola nahor. Lepidlo naneste na podklad v menších úsekoch, ich veľkosť by mala zodpovedať veľkosti 1 až 2 kachličiek.

 Nalepenie kachličky: Do pripraveného lepidlového lôžka teraz vtlačte dlažbu alebo obklad, podľa toho, či nanášate kachličky na podlahu alebo na stenu. Mierne pritlačte a kachličku poklepte gumovým kladivom tak, aby dosadla do lepidla. Nesklepávajte ju však „na doraz“, kachlička by nemala lepidlo z podkladu vytlačiť, iba doň dosadnúť.

 Špárovanie kachličiek: Po dokončení lepenia kachličiek s využitím vymedzovacích krížikov pre dodržanie vhodnej hrúbky špáry a úplnom zatvrdnutí lepidla pristúpte k špárovaniu. Ak je to nevyhnutné, špáry predtým očistite špachtľou. Zarobte si špárovaciu hmotu a s gumovou stierkou ju naneste na kachličky do špár v priečnom smere ich priebehu.

 Špecifiká veľkoformátu a tipy, na čo si dať pozor

Veľkoformátové dlažby a veľkoformátové obklady sú také, kde jedna hrana má rozmer aspoň 60 cm a druhá je dlhšia ako 60 cm. Medzi najčastejšie prevedenia štvorcových veľkoplošných kachličiek u nás patria 80 x 80 cm a 120 x 120 cm, z obdĺžnikových tvarov 120 x 60 cm, 160 x 80 cm, 180 x 90 cm, 120 x 240 cm, 120 x 260 cm a 75 x 150 cm.

Pokiaľ ide o špecifiká veľkoformátov, ich výhodou je práve veľkosť, ktorá minimalizuje početnosť špárovania na stene alebo na podlahe. Väčší rozmer znamená menej špár, čo pôsobí dizajnovo čistejšie a viac tak vynikne vzor samotnej kachličky.

Na druhú stranu, väčší formát kladie aj vyššie nároky na postup lepenia kachličiek. Oveľa viac treba pozerať na prípravu podkladu, kde je potrebné pozerať na rovinatosť. Tá môže byť nanajvýš +- 2 mm, pričom rovinatosť skontrolujte dlhšou vodováhou. Nerovnosti dôsledne vyrovnajte tekutým tmelom s jeho dokonalým zahladením do roviny.

Ak je podklad poškodený viac, je možné medzi pôvodnú vrstvu a kachličky zabudovať špeciálnu deliacu rohož do lepidlového lôžka. Ak lepíte veľkoformátový obklad, nerovnosti a defekty pôvodnej omietky viete vyriešiť stavebným lepidlom.

Pokiaľ ide o predklad dlaždíc či obkladov, teda presadené usporiadanie, pri veľkoformáte sa odporúča presah nanajvýš o 1/3 dĺžky hrany, ideálne do 1/4 dĺžky.

 Staré kachličky na nové a čoho sa treba vyvarovať?

Lepenie nových kachličiek na staré je riešenie, ak chcete obnoviť vzhľad priestoru bez väčších stavebných zásahov a nutnosti odstrániť existujúce kachličky.

Postup takéhoto lepenia má niektoré svoje špecifiká:

  • pred začatím práce sa uistite, že sú staré kachličky pevne prichytené k podlahe či stene, poklepajte po nich a všímajte si ich voľnosť a dutý zvuk
  • ak je všetko v poriadku, staré kachličky dôkladne vyčistite od mastnoty, prachu a usadenín, ideálne je odmastiť ich na to vhodným prostriedkom
  • povrch starých kachličiek ošmirglujte brúsnym papierom alebo brúskou s kotúčom a následne aplikujte penetračný náter pre lepšiu priľnavosť
  • pri lepení starých kachličiek na nové použite flexibilné lepidlo s rýchlejším zatvrdnutím, vďaka čomu budú nové kachličky lepšie držať

Následný postup prác je podobný, ako pri štandardnom lepení dlažby či obkladu. Lepidlo aplikujte zubovou stierkou tak, aby sa vytvorila dostatočná vrstva pre nové kachličky. Dajte pozor, aby lepidlo pokrylo celú plochu pre maximálnu priľnavosť.

Kachličky následne umiestnite do lepidla a jemne ich pritlačte a poklepte gumovým kladivkom pre rovnomerné prilepenie k podkladu. Aby ste dosiahli rovnomerné škáry medzi kachličkami, použite distančné krížiky. Nechajte lepidlo s kachličkami vytvrdnúť aspoň 24 hodín a špáry po očistení môžete vyšpárovať gumenou stierkou.

 Záleží aj na dizajne, formáte a farbe dlažieb a obkladov

Nielen moderné spôsoby ukladania a lepenia, ale aj dizajn, formát a povrch kachličiek rozhodnú o tom, akú atmosféru bude miestnosť či priestor mať.

Dobre zvážiť by ste preto mali najmä tieto parametre:

 Imitácie materiálov: Budú vaša obývačka alebo terasa moderné, luxusné, tradičné alebo originálne? O tom môže do veľkej miery rozhodnúť dizajn imitujúci prírodné materiály. Na výber sú vzhľad kameňa, betónu, mramoru, dreva, tehly či kovu, pričom vaša voľba by mala byť aj o vhodnom zladení s okolitými materiálmi a vzhľadom.

 Farby pre menšie aj väčšie priestory: Ak riešite dlažbu či obklad do menšej kúpeľne alebo naopak menej presvetlenej chodby, voľte skôr svetlejšie tóny, najmä béžovú, bielu, svetlo sivú či jemne oranžovú. Pokiaľ idete kachličky použiť vo väčších priestoroch, môžete sa nechať zlákať aj dizajnovými chuťovkami, napríklad antracitovou.

 Lesklý vs. matný povrch: Lesklý povrch kachličiek viac a lepšie odráža svetlo, opticky teda môže priestor či miestnosť presvetliť aj vizuálne zväčšiť. Na druhú stranu, matný povrch kachličiek pôsobí moderne, menej na ňom vidieť šmuhy a nečistoty a je aj o niečo menej náročný na údržbu. Nemusí sa ale hodiť do menších miestností.

Štvorec alebo obdĺžnik: Dôležitou otázkou pri výbere dlažby a obkladu je ich formát. Štvorcový typ umožňuje lepenie pozdĺžne aj diagonálne, obdĺžnikové prevedenie má výhodu v možnosti optického zväčšenia priestoru do šírky, výšky aj hĺbky. Navyše, ak siahnete po imitácii drevenej podlahy, formát dotvára aj jej autentickosť.

 Záverečné zhrnutie: kachličky ako flexibilné riešenie

Dlažba na podlahu aj obklad na stenu sú jedno z najlepších riešení finálneho povrchu a to tak v interiéroch ako aj v exteriéroch, tak v byte ako aj okolo domu.

Je pritom jedno, či sa rozhodnete pre pozdĺžnu alebo diagonálnu pokládku, či si vyberiete štvorcové alebo obdĺžnikové kachličky alebo či už siahnete po elegantnom a modernom dizajne, alebo vás osloví konzervatívna imitácia dreva. Keramické a gresové dlažby a obklady predstavujú dizajnovo zaujímavé, praktické a flexibilné riešenie.

V našej ponuke nájdete zaujímavé série od overených značiek, napríklad ako sú Baldocer Ceramicas, Cooperativa Ceramica di Imola, EcoCerram alebo Stargres. Výber je široký a to vo veľkostiach od 20 x 20 cm až po veľkoformáty 120 x 260 cm.

V porovnaní s kobercami či laminátovou plávajúcou podlahou vo vnútri je dlažba pevnejšia, odolnejšia, jednoduchšia na údržbu, vhodnejšia pre podlahové kúrenie a rovnako aj dizajnovo zaujímavejšia. Vonku zas oproti drevu či betónu ponúka lepšiu odolnosť voči vplyvom počasia, lepší estetický zážitok a omnoho ľahšiu údržbu povrchu.

To isté platí aj pre obklad. Ten si nachádza miesto už nielen v kúpeľni či kuchyni, ale pokojne aj v obývačke, okolo krbu či v spálni. V exteriéroch je zaujímavou alternatívou k tradičnej fasádnej omietke, no hodí sa aj ako jej veľmi originálny doplnok. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia