Kategórie
 
 
 
 
 
 

Špárovacie hmoty: ako vybrať, ktoré sú pre interiér a exteriér a prečo nie je cena najdôležitejšia

Špárovacie hmoty: ako vybrať, ktoré sú pre interiér a exteriér a prečo nie je cena najdôležitejšia

Špáry medzi obkladmi a dlažbami už berieme takmer ako samozrejmosť, či už ide o tie úzke do 2 mm, alebo naopak tie širšie, ktoré môžu mať aj 2 cm. Zamysleli ste sa však nad tým, ako a podľa čoho vybrať špárovaciu hmotu? Kedy je dôležitá vodeodolná špárovačka a kedy naopak tá flexibilná? Odpovede nielen na tieto otázky nájdete tu.

 Interiér aj exteriér, špára je potrebná takmer všade

Bez špár si dnes už obklad alebo dlažbu nevieme ani predstaviť. Či už ide o interiér bytu alebo domu, prípadne o exteriér, napríklad na terase a schodoch, špárovanie je dôležitou súčasťou kachličiek. Platí to dokonca aj pri tých rektifikovaných.

Situácií, kedy nie je potrebná špára, nie je veľa. Výnimkami môžu byť obklady napríklad v obývačke, spálni a pracovni, prípadne obloženie okolo kachlí. V prípade dlažieb je špára potrebná takmer všade, vrátane dlažby ukladanej na podlahové kúrenie.

Špára plní pri kachličkách niekoľko úloh. Patria sem praktické tie praktické, napríklad tesnenie voči pare, ochrana povrchu pred vlhkosťou zníženie hromadenia prachu či nečistôt medzi dlažbami a obkladmi a zabránenie množenia plesní medzi jednotlivými komponentmi. To posledné využijete v kúpeľni, kuchyni a vo vlhkom prostredí.

Dôležitou funkciou je tiež zlepšenie priľnavosti kachličiek k sebe navzájom a k podlahe alebo k stene. Vhodne zvolené špárovanie je pružnou vrstvou, ktorá zníži riziko uvoľnenia alebo prasknutia dlaždíc či obkladov a zmierni aj prípadné deformácie.

Tie môžu vznikať „prirodzenou prácou“ steny a podlahy, najlepšie to vidno v novostavbách, kde sú napríklad čerstvé omietky na stene alebo potery na podlahe.

Ak ide o vizuálny význam špárovania, tu sú dôležité dva aspekty. Tým prvým je farebné doplnenie dlažby a to buď v kontraste alebo v podobnom odtieni. Ešte dôležitejší je druhý aspekt, ktorý má aj praktickú funkciu. Špárovaním skryjete nepravidelnosť usporiadania, nepresnosť pri pokládke alebo odchýlky v rozmeroch kachličiek.

 Aké špárovačky sú vhodné na obklad a na dlažbu?

Pri výbere špárovacej hmoty je najdôležitejším kritériom jej materiál. Je tu však aj niekoľko praktických vlastností a podmienok, ktoré by ste mali zohľadniť tiež, najmä v závislosti od toho, či ide o špárovačku určenú na dlažbu alebo naopak na obklad.

Pri výbere preto berte do úvahy aj tieto parametre:

 Materiál: Ak ide o materiálové zloženie, na výber sú tri typy. Prvou je čisto cementová špárovacia hmota, druhou špárovaciu hmota modifikovaná polymérom pre lepšiu odolnosť voči vode epoxidová špárovaciu hmotu do extrémnych podmienok.

 Určenie: Pri výbere špárovacej hmoty treba pozerať aj na to, či je určená pre interiérové priestory alebo ju budete využívať v exteriéroch. Rozdiel je vo flexibilnosti a v odolnosti voči nízkej a vysokej teplote, priamemu slnku, snehu a dažďu.

 Odolnosť voči vlhkosti a vode: Štandardné špárovacie hmoty nedisponujú príliš vysokou odolnosťou voči vlhku a vode, preto ak vám ide o túto vlastnosť, treba siahnuť po niečom lepšom. Minimálne by malo ísť o špárovačky s hydrofóbnymi polymérmi.

 Odolnosť voči plesniam či chemikáliám: Podobne je na tom aj kritérium odolnosti voči plesniam alebo pôsobeniu chemikálií. Najlacnejšie cementové špárovacie hmoty v tejto oblasti príliš nevynikajú, naopak, najlepšie si počínajú tie epoxidové.

 Zrnitosť a vzhľad povrchu: V tomto prípade závisí aj od toho, kde a k akým kachličkám budete špáru vyberať. V exteriéroch a pri väčšej špáre je lepšie použiť hmoty s väčšou zrnitosťou, naopak, v interiéroch a pri hladkých kachličkách tie s menšou.

 Pevnosť a flexibilita: Do externého prostredia sa na lepenie kachličiek používa flexibilné lepidlo a to isté platí aj pre špárovaciu hmotu. Tá sa lepšie prispôsobí teplotným extrémom. Do náročných pochôdznych priestorov zas voľte pevnejšiu špárovačku.

 Trvácnosť a odolnosť voči tlaku: Dôležitým parametrom je životnosť hmoty, jej tvrdosť a odolnosť voči pôsobeniu tlaku. Túto podmienku treba zvážiť pre plochy a miesta, ktoré budú trvalo vystavené vode a nepriaznivým poveternostným faktorom.

 Podmienky a spôsob aplikácie: Najjednoduchšie viete aplikovať špárovaciu hmotu z cementových zložiek a to aj v prípade, ak ste iba „domáci majster“. Naopak, najťažšie sa pracuje s epoxidovou špárovačkou, najmä ak chcete mať 100 % vzhľad. Pri práci s oboma materiálmi používajte ochranný odev a rukavice.

Farebnosť a odtiene: Posledným kritériom, ktorý patrí už do kategórie vizuálnych, je farebnosť a odtieň špárovacej hmoty. Farebná paleta je pestrá, záleží len od toho, či chcete špárovačku zladiť s kachličkami alebo naopak, pôjde o kontrast.

 Cementová špárovacia hmota

Pokiaľ ide o materiál, najviac používanou špárovacou hmotou je cementová špárovačka. Najčastejšie obsahuje portlandský cement s kamenivom a pigmentom.

Tu sú najdôležitejšie parametre cementovej hmoty:

  • je cenovo najviac dostupná, spôsob aplikácie je jednoduchý a rýchly a s touto hmotou môžu bez problémov svojpomocne pracovať aj domáci majstri
  • jej primárne použitie je v interiéroch, či už na obklady alebo dlažby, pochôdzna je už do 24 hodín a na výber je priam nekonečný výber odtieňov
  • štandardne sa môže táto špárovacia hmota použiť pre špáry do šírky 6 mm, ak je vylepšená o prísady zlepšujúce jej vlastnosti, tak až do 15 mm
  • nevýhodami cementovej špárovacej hmoty sú nižšia odolnosť voči vode, vlhkosti, nečistotám a chemikáliám a obvykle aj kratšia trvácnosť

 Špárovacia hmota na báze hydrofóbnych polymérov

Lepšie vlastnosti a širšie použitie má špárovačka s hydrofóbnymi polymérmi. Obsahuje cement, kamenivo, pigment, hydrofóbne prísady a organické molekuly.

Pokiaľ ide o jej charakteristiky, najdôležitejšie sú:

  • jej využitie je možné interiéroch aj exteriéroch a to tak v prípade keramických a gresových kachličiek, ako aj v prípade skla alebo kameňa
  • špárovaciu hmotu viete použiť pre šírku špáry od 2 do 20 mm, pochôdzna môže byť už po 3 hodinách a znesie aj vyššiu a častejšiu pochôdznu záťaž
  • medzi jej plusy patrí odolnosť voči vlhkosti, vode, plesniam, UV žiareniu, vplyvom počasia, oderu a vzniku farebných škvŕn alebo výkvetov
  • menšou nevýhodou je vyššia cena a vyššia náročnosť na aplikáciu, najmä pokiaľ chcete dosiahnuť 100 % estetický efekt hladkého povrchu

 Epoxidová špárovacia hmota

Najviac odolnou špárovacou hmotou je epoxidová špárovacia hmota. Ide o dvojzložkovú hmotu, ktorá sa dá použiť nielen na špárovanie, ale aj ako lepidlo.

Pozrite si jej prehľad výhod, nevýhod a vlastností:

  • podľa konkrétnej značky a typu je možné jej použitie na šírku špár od 1 až do 15 mm a to s keramikou, gresom, klinkerom či prírodným kameňom
  • hmota má minimálne riziko trhlín, keďže sa nezmršťuje, je vodotesná, odolná voči mechanickému aj chemickému pôsobeniu a to vrátane kyselín
  • bez problémov sa hodí aj do priemyselných priestorov a do bazénov s morskou vodou, má vynikajúcu farebnú stálosť a pochôdzna môže byť už do 30 minút
  • jej nevýhodou je nutnosť veľmi precízneho spracovania gumovou stierkou či oceľovým hladidlom pre dosiahnutie neporézneho povrchu

 Farebne sa môžete zladiť, ale pokojne aj odlíšiť

Jednou z najťažších vizuálnych úloh pri voľbe špárovacej hmoty je výber správneho odtieňa. V tomto ohľade sa môžete vydať dvoma cestami: prvou je snažiť sa zladiť špárovaciu hmotu s odtieňom kachličiek, tou druhou je naopak ísť do farebné kontrastu.

Prvá cesta je vhodná vtedy, ak chcete dosiahnuť kompaktný efekt, čistý dizajn a optické zväčšenie priestorov. Naopak, kontrast kachličiek a špárovacej hmoty je znakom extravagancie a originality a dá vizuálne do popredia samotné kachličky. Novým trendom je použitie tmavšej špárovacej hmoty, ktorá zvýrazní kresbu kachličky.

Pri výbere odtieňa, ktorý by mal ladiť s kachličkami, sa držte pravidla, aby bol čo najsvetlejší. V budúcnosti by mohol stmavnúť a stratiť pôvodný vizuálny efekt.

Ak máte v miestnosti alebo na stene obkladačky a dlažbu rôznych farieb, špárovacia hmota by mala byť neutrálna a mala by ich opticky „prepojiť“. Vhodnou farbou je sivá, buď v bledšom alebo tmavšom odtieni, podľa toho, ako veľmi chcete špáru zvýrazniť. Pri výbere tmavej špárovačky musíte mať istotu, že kachličky sú položené čo najpresnejšie.

Nechajte si poradiť od odborníkov a majstrov

Ako vidíte, výber špárovacej hmoty by ste nemali podceniť. Hoci my v Kachličkove nemáme „škárovačky“ v ponuke, vieme vám poradiť, najmä s ohľadom na farebné zladenie a vhodnosť do konkrétneho prostredia. Dôležité je pozerať aj na názor „majstra“, ktorý vám bude dlažbu alebo obklady lepiť: vie totiž najlepšie zhodnotiť všetky podmienky.

Pri špárovaní nezabudnite ani na dilatácie, kde namiesto klasickej špárovacej hmoty odporúčame použiť silikónové tmely. Farebného zladenia sa nemusíte obávať, podľa kódu farebnosti viete bez problémov zladiť ich farbu s farbou špárovacej hmoty.

Silikón je vhodné použiť aj k vyplneniu špár, kde je dôležitá tesnosť voči vode a vlhkosti. Typicky ide o spoje umývadiel, vaní a sprchových kútov.

Na záver ešte jedna rada: nezabudnite sa o špáry starať aj po tom, ako ich vyplníte. Dlhodobá starostlivosť by mala zahŕňať čistenie vodou alebo špeciálnym prípravkom s fungicídnymi vlastnosťami. Na nanášanie prostriedkov a čistenie špár používajte kefku s mäkkými štetinami alebo bavlnenú handričku, aby ste nepoškodili ich povrch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hľadať
Plná (Desktop) verzia